galériával

2021.09.18. 20:00

A halasi sóstón ünnepeltek a Bács-Kiskun megyei vadászok és horgászok

Több százan ünnepeltek a halasi Sóstó Fürdő partján, az új szabadtéri színpadnál a XXVIII. Bács-Kiskun Megyei Szent Hubertusz Vadász-és Horgásznapon. A rendezvényen átadták a megyei vadászdíjakat, valamint fogadalmat tettek az új vadászok is. Az eseményen kirakodóvásár, a Diana Gasztropiknik keretében vadételkülönlegességek, valamint lovas- és kulturális szórakoztató programok várták a vadásznap résztvevőit.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A program a Kunbajai Vadaskert Vadásztársaság területén elejtett gímszarvasbika behozatalával vette kezdetét a Bács-Kiskun megyei vadászok és a Bácska Vadászkürt Egyesület zászlajával együtt, amelyet állva fogadtak a résztvevők. Sokan fényképezték az aranyérmes gímbikát, amit a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetéből származó növényekkel díszített színpad elé helyeztek el és ravataloztak fel.

A vadásznapot Kara Miklós, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Vadászszövetség elnöke nyitotta meg. Emlékeztetett arra, hogy a szeptemberi szarvasbőgés idején rendszeresen megtartott vadásznapoknak mindig hatalmas sikere van, több ezres rendezvénnyé nőtték ki magukat. A koronavírus miatt tavaly elmaradt a rendezvény, és bár a járvány kiszámíthatatlansága komoly kockázatot jelent, mégis úgy gondolták, hogy idén mindenképpen megtartják a vadásznapot, amelyhez a halasi önkormányzat biztosította a helyszínt a felújított tóparton.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Örömmel jelenthetem be, hogy jól döntöttünk, mert a kezdeti csekély érdeklődés ellenére harmincnégy vadásztársaságot és a KEFAG Zrt-t is üdvözülhetjük a rendezvényen – mondta Kara Miklós, aki arra bíztatta a jelenlévőket, hogy szeptember 25-én, a Budapesti Nemzetközi Vásár területén nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természetvédelmi Világkiállításra, – amely október 14-ig várja az érdeklődőket –, minél többen menjenek el.

– Külön felhívnám a figyelmet a szeptember 29. és október 2. közötti négynapos, elsősorban gyakorló vadászoknak és vadgazdálkodóknak meghirdetett nemzetközi konferenciára, amely regisztráció nélkül látogatható.

Aki csak teheti, menjen el a kiállításra, mert ötven éve nem volt ilyenre lehetőségük a magyar vadászoknak, és lehet, hogy újabb ötven évet kell várni a következőre

– hangoztatta a megyei vadászszövetség elnöke, aki arra is felhívta a vadászatra jogosult szervezetek figyelmét, hogy a pandémia miatti egy év kihagyás után októberben újra lehet pályázni az országos Vadgazdálkodási Alap támogatási formáira. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a Kamara kiértesítette a vadászatra jogosultakat, de a szükséges információk az Országos Magyar Vadászkamara honlapján is elérhetők.

Bányai Gábor, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében jó vadászszerencsét kívánt a vadászoknak, hiszen Bács-Kiskun megye déli része erdőben és vadban még gazdag terület, ahol jó lőállásokat és sokféle vadat lehet lőni.

Fotó: Pozsgai Ákos

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere, a rendezvény védnöke arról szólt, hogy a vadásznapnak helyet adó Sóstó partján megújult rendezvényteret a korábbi elképzeléseket is felülmúlóan sikerült kialakítani. – Önmagában az új színpad és a hátsó rendezvénytér ezt a színvonalat nem tudná hozni, kellett hozzá az a hozzáértő igyekezet, ami most megmutatja, milyen lehetőségek rejlenek ebben a helyszínben – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette: következő feladatuk a Sóstó-parkerdő rendezése lesz.

– Ezzel kapcsolatban elkezdődtek a tárgyalások a KEFAG Zrt. képviselőivel, az együttműködésnek pedig várhatóan az lesz az eredménye, hogy egy kulturáltabb és szebb parkerdő várja majd az idelátogatókat. Kicseréljük az elavult eszközöket is, így a parkerdő méltó lesz a megújult rendezvénytérhez – fűzte hozzá a polgármester.

Az ünnepi köszöntők után Hubertus Szentmisét Dr. Mészáros István prépost – kanonok, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezet Etikai Bizottságának elnöke celebrálta, ministrált dr. Kákonyi Gábor.

Fotó: Pozsgai Ákos

A szertartást követően kitüntetéseket is átadtak.

A Bács-Kiskun Megye Vadgazdálkodásért Díjat a megyei vadászkamara és vadászszövetség hozta létre a vadgazdálkodást segítő nem vadász, civil személyek számára. Ebben az évben ezt a díjat Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós polgármestere kapta a Hajósi Barokk Kastélyban létrehozott Állandó Vadászati Kiállításhoz nyújtott segítségéért. A Vadászkamara Aranyérme kitüntetést vehette át Dudás Pál, az országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete hivatásos vadász alelnöke. Magyar Vadászatért Érdeméremben részesült Szikinger János, a megyei vadászkamara kinológiai bizottságának leköszönő elnöke, 40 éves kinológiai munkája elismeréseként. A Kamara Érdemérme kitüntetést kapta: Dávid Réka, a Bács-Kiskun Megyei Vadászhölgyek Egyesületének elnöke, Blazsev Zsivko, a megyei vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának tagja, valamint Gyenes Károly, a megyei vadászkamara vezetőségi tagja.

A Nimród Vadászérem kitüntetésben részesült: Fodor Mihály, a KEFAG Zrt. Bugaci Erdészetének vezetője, Kovács Zoltán, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság elnöke, Micsinai Mihály, a Helvécia-Köncsög Vadásztársaság nyugállományú hivatásos vadásza és Simon László, a KEFAG Zrt. Császártöltési Erdészetének fővadásza. Hubertusz Kereszt Aranyfokozatát vehette át Besze Zoltán, a pálmonostori Monostor Vadásztársaság hivatásos vadásza, Cseh-Szakáll Sándor, a fülöpszállási Kiskun Vadásztársaság elnöke, Hirsch Imre, a soltvadkerti Kossuth Vadásztársaság tagja, Jóljárt Attila, a tiszakécskei Kécskei Vadásztársaság hivatásos vadásza, Klinkó Imre, a petőfiszállási Róna Vadásztársaság hivatásos vadásza, Lakos László, a kiskunhalasi Diana Vadásztársaság hivatásos vadásza, Molnár Béla, a bócsai Hubertus Vadásztársaság nyugállományú hivatásos vadásza, Ocskó Zoltán, a soltvadkerti Kossuth Vadásztársaság tagja, Pálinkás Mihály posztumusz (kitüntetését a szintén vadász fia, Pálinkás Norbert vette át), Ragadics Ferenc, a kunfehértói Fejértó Vadásztársaság vadászmestere, Ternyik Zoltán, a Gemenc Zrt. hivatásos vadásza és az érsekcsanádi vadászlőtér vezetője, Tóth György, a lajosmizsei Aranyhomok Vadásztársaság természetvédelmi felelőse, Tuchardt György, a Bajai Vadásztársaság hivatásos vadásza, valamint Várszegi Ferenc, a lajosmizsei Aranyhomok Vadásztársaság ellenőrző bizottságának elnöke.

Kihirdették továbbá az augusztus 28-ai, tiszakécskei vadásznapi lőverseny eredményeit is; az első helyezettek a színpadon vehettek át díjat.

A kitüntetések átadása után az új vadászok ünnepélyes fogadalmat tettek a Bács-Kiskun megyei vadászok zászlója előtt.

A rendezvényen a trófeasátorban és annak előterében hazánk vadászható állatfajaiból láthattak kiállítást preparátumok formájában az érdeklődők. A vadászati nappal párhuzamosan a Sóstó Parkerdőben minden korosztály számára zenés és lovas szórakoztató programokra várták a résztvevőket. Kirakodóvásár, valamint a halasi Diana Vadásztársaság és a Halas Event Marketingügynökség közös szervezésében gasztropiknikkel várták a vendégeket, ahol vadételkülönlegességeket lehetett kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!