Nyári tábor

Márton Anna

Lassan elérkezik a nyári táborok ideje. Úgy gondolom, ezek rendkívül fontosak a gyerekek életében, mivel új élményekkel gazdagítják őket. Ezek az élmények nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztik a fiatalok szociális képességeit, önállóságát és önbizalmát is. Egy erdei vagy egy Balaton melletti tábor mindig különleges élményt nyújt, hiszen a természet közelsége és az új környezet izgalmas felfedezéseket rejt magában. 

tábor
Az előző évben is több száz gyerek táborozott a Kecskeméti Vadaskertben
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Az ilyen táborok feltöltik a gyerekeket, és hosszú távon is emlékezetesek maradnak számukra. Azt gondolom,hogy nemcsak a természetközeli táborok nyújtanak maradandó élményeket, hanem a kézműves és lovas táborok is, amelyek szintén nagyon népszerűek Baján és környékén. Ezekben a táborokban a gyerekek kreativitása és fizikai aktivitása is fejlődik, miközben új barátokra lelnek. Emlékszem, amikor harmadikosként elengedtek egy táborba, eleinte nagyon picinek éreztem magam. Az első nap szorongással telt, és sírtam, mert idegen emberekkel voltam körülvéve. Azonban ahogy telt az idő, egyre jobban élveztem a tábori programokat és az új ismeretségeket. 

Az utolsó nap estéjén, a tábortűz mellett ülve, már azért sírtam, mert másnap haza kellett menni. Ezek az élmények örökre megmaradnak, és mindig örömmel gondolok vissza rájuk. A jó tábori élmények tehát nemcsak a jelenben nyújtanak örömet, hanem később is szívesen emlékezünk vissza rájuk. Ezért fontos, hogy a gyerekek nyaranta táborokban vehessenek részt, és új kalandokkal gazdagodhassanak. 

Tulajdonképpen azért jutott eszembe ez a nyári tábor, mert én is tervezem a nyaram és azt érzem, milyen jó lenne táborba menni. Talán sikerül nekem is eljutni egy életmódtáborba, ami különleges élményeket nyújt. Az életmódtáborok különösen hasznosak, hiszen nemcsak kikapcsolódunk, hanem az egészséges életmód alapjaira is megtanítanak. Az ilyen táborban résztvevők sportolnak, egészséges ételeket fogyasztanak és új, hasznos szokásokat sajátíthatnak el. Ez az élmény felnőttként is borzasztó hasznos lehet, talán hasznosabb mint a francia  riviérára repülni.