Pozitívan

Márton Anna

Az emberi kapcsolatok és közösségek iránti igényünk alapvető része az életünknek. 

barát, tánc, szórakozás
Fotó: shuttestock.com / illusztráció

A különböző csoportokhoz és szervezetekhez való tartozás érzése fontos szerepet játszik abban, hogy ne érezzük magunkat egyedül a világban. Különösen nehéz időszakokban adhat támaszt, ha van egy olyan közösség, amelyre számíthatunk. Legyen szó edzőtermi barátságokról vagy a fotózást kedvelők csoportjáról, a közösséghez tartozás sokat segíthet a lelki egyensúly megőrzésében.

A csoportok és szervezetek támogatása által jobban érezzük magunkat, hiszen olyan emberekkel találkozunk, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. 

Számomra különösen örömteli, hogy rátaláltam egy női közösségre, a Beango Stílusműhelyre. Ez a közösség nemcsak divattippekkel lát el, hanem az önismeret és a személyes stílus kialakítása terén is segít. A pozitív hangulat alapvető a csoportban, és már ez önmagában is elegendő ok a csatlakozáshoz. A közösséghez való tartozás önbizalmat és erőt ad a mindennapokban. Ráadásul lehetőséget nyújt arra, hogy új barátokat szerezzünk és hasznos tanácsokat kapjunk. A Beango Stílusműhely példája is jól mutatja, hogy egy ilyen csoport mennyi értéket adhat az életünkhöz. 

Ha valaki hasonló érdeklődési körű emberek között van, könnyebben talál motivációt és inspirációt is. A közösségek szerintem nemcsak társasági élményt nyújtanak, hanem segítenek a személyes fejlődésben is. 

A kutatások szerint azok az emberek, akik valamilyen csoporthoz vagy szervezethez  tartoznak, hosszabb és egészségesebb életet élnek. A közösségi kapcsolatok pozitív hatással vannak a mentális egészségre, csökkentik a stressz és a depresszió kockázatát. Arra is érdemes figyelni, hogy az erős szociális hálózatok segítenek a krónikus betegségek megelőzésében és a gyorsabb felépülésben. A társas támogatás növeli az életminőséget és az elégedettséget is.