Most élsz

Márton Anna

Az ember sokkal boldogabb lenne, ha nem gondolná azt, hogy akik éppen körülveszik – a család, a testvérek, a gyerekek – nem lesznek mindig ott. Lehet, hogy most nincs mindig türelme hozzájuk, vagy egyszerűen nem is gondol rájuk úgy, mint a jelen pillanat ajándékaira. Ahelyett, hogy hálásak lennénk a jelen csodáiért, sokszor a jövőben élünk, folyamatosan tervezünk, aggódunk. Ezek a minták, ezek szerint élnek legtöbben.

család, boldogság, jegyzet
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Sokan még nyaralás közben, a vízparton sem tudják igazán elengedni magukat, mert folyamatosan agyalnak, terveznek, vagy ami még rosszabb, vitatkoznak. A munkahelyi stressz és a mindennapi problémák könnyen beférkőznek a pihenés perceibe is. Sokan nehezen kapcsolnak ki, mert az állandó készenlét és a megfelelési kényszer mélyen beépült a mindennapjaikba. Az okostelefonok és a digitális világ szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy ne tudjunk teljesen elszakadni  a mindennapoktól. De vajon mi kell ahhoz, hogy tényleg elengedjük a gondokat? Talán először tudatosítani kell magunkban, hogy a pihenés éppolyan fontos, mint a munka. Meg kell tanulnunk nemet mondani a folyamatos elérhetőségeknek, és időt kell szánnunk a valódi kikapcsolódásra. Fontos, hogy értékeljük a jelen pillanatot, és próbáljunk meg tudatosan megélni.

A mély légzés, a meditáció vagy egy jó könyv segíthetnek ebben. Érdemes előre megtervezni a pihenést, hogy ne a nyaralás alatt kelljen foglalkoznunk a szervezéssel. A legfontosabb, hogy engedjük meg magunknak a lazítást és a feltöltődést. Egy fiatal lány nemrég arról mesélt, hogy volt egy csodás kapcsolata külföldön. A fiú igazi főnyeremény volt, de a lány hazajött, és itt nem tud kialakítani egy komoly kapcsolatot. Mikor megkérdeztem, miért, annyit mondott: külföldön nem agyaltam, nem terveztem, csak a jelenben éltem.

Ez a történet jól mutatja, hogy a boldogság kulcsa gyakran a jelen megélésében rejlik. Ha képesek lennénk jobban megbecsülni a pillanatot, amiben vagyunk, és kevesebb időt töltenénk a jövőn való rágódással, sokkal elégedettebb és boldogabb életet élhetnénk. Az élet rövid, és érdemes minden pillanatát értékelni.