Gyermeknap

Mester-Horváth Nikolett

Május utolsó vasárnapján hazánkban a gyermekeket ünnepeljük. A csemeték számára a világ sok országában tartanak ünnepnapot, csak más-más időpontban. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről.

gyereknap
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Talán utóbbi mindennél fontosabb. Amikor vígan kacagó, önfeledten játszó, szüleihez odabújó kicsit látok, mindig arra gondolok, bárcsak minden gyermeknek ez jutna. Hiszem, hogy ennek az ünnepnapnak meg kell mutatnia, mennyire fontos, hogy mindenki gyermekkora jólétben teljen. Nem az anyagi javakban való dúskálásra gondolok, hanem elsősorban a szerető, elfogadó, támogató és biztonságot nyújtó családi háttérre. Ez az alapja mindennek. A saját fiatal éveimre visszagondolva végtelen hálát érzek, mert nagyon boldog gyerek lehettem. Mindarra, amit életem első felében kaptam, ma is támaszkodhatok. Köszönhetem ezt főként édesanyámnak, de hálás vagyok az egész családomnak, akik szeretettel és bizalommal voltak felém személyiségfejlődésem legfontosabb időszakában. 

Fontos, hogy ünnepeljük a gyermekeket és küzdjünk azért, hogy mindegyikük (vagy, ha ez nem is lehetséges, legalábbis a legtöbbjük) jóllétben tölthesse élete ezen periódusát. Ettől nemesebb feladatunk nem lehet, akkor sem, ha mi magunk nem velünk gyermeket. Közös érdekünk egy mentálisan is egészséges társadalom kialakítása.