Nyerészkedő

Gulyás Sándor

Régen nem örültem ennyire egy új szabályzó bevezetésének, mint a januártól hatályba lépő kötelező visszaváltási rendszernek. A rendelkezés értelmében jövő év első napjától kezdve a boltoknak vissza kell venniük a 0,1-3 literes űrtartalmú műanyag-, fém- vagy üvegpalackokat a tej- és tejalapú termékek kivételével. A visszaváltási díj − palackonként 50 forint − nem a gyártók bevételét gyarapítja, hanem a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja.

A nem újrahasználható csomagolások esetében az árba a betéti díjat beleépítik, tehát ennyivel drágábban vehetjük meg a terméket. Az üzleteknek kötelességük lesz gondoskodniuk arról, hogy visszakapjuk az „üvegbetét" árát. Számomra a rendelkezés azért jelent örömet, mert évtizedek óta küszködöm a műanyag ásványvizes üvegekkel. Jó azonban tudni, hogy az automaták csak a sértetlen palackokat tudják azonosítani, tehát januártól nem szabad összenyomni a visszaváltási logóval ellátott PET-palackokat vagy a sörösdobozokat. 

Az új szabályzókról szóló híreket olvasva egyik nyerészkedő hírében álló ismerősöm azonnal ötletelni kezdett. Elhatározta, hogy a jövő év első felében nagyot fog „szakítani” az eddig felhalmozódott, és a december végéig összegyűjtött műanyag palackjaiból. Lelkesedése gyorsan alább hagyott, mikor közöltem vele, hogy a január elseje után forgalomba hozott, és regisztrált palackokat érdemes csak visszavinni. Az úriember savanyú arckifejezését látva, azt javasoltam neki, hogy mielőtt nagy terveket kovácsol, érdemes elolvasni az apró betűs részt is, ez esetben a közlemény utolsó sorait is.