Mi adhat motivációt egy fiatalnak?

Márton Anna

Fontos, hogy példát mutassunk a munka iránti szeretetre, hiszen a fiatalok gyakran követik a szülők vagy mentorok viselkedését. Megfigyelésem szerint ma sok fiatal kallódik, s ha mégis dolgozik, nincs motivációja. Alkalmazzunk pozitív megerősítést és dicséretet a fiatalok teljesítményéért, hogy érezhessék az elismerést és a motivációt. Ha szeretnénk, hogy egészséges generáció nőjön fel és dolgozzon itthon, segítsünk nekik kialakítani és megfogalmazni a személyes és szakmai céljaikat, ezáltal erősítjük ambíciójukat.

Biztosítsunk támogató és inspiráló környezetet, ahol a tanulás és fejlődés örömforrássá válik. Beszéljünk a szenvedélyről és érdeklődésükről, segítve őket felidézni azt, amit igazán szeretnek csinálni.

Munkaadóként hozzunk létre izgalmas és kihívásokkal teli projekteket, amelyekben fejlődhetnek és érezhetik a sikerélményt. Tanítsuk meg nekik az időmenedzsment és stresszkezelés készségeit, hogy hatékonyan kezelhessék a mindennapi kihívásokat.

Legyünk figyelmesek az egyensúlyra a munka és a magánélet között, és mutassunk példát a fenntartható életmódra is.

Támogassuk az önreflexiót, segítve őket abban, hogy megértsék erősségeiket és területeiket ahol még fejlődniük kell.

A munkahelyeken érdemes lehet mentorokat is kiképezni, akik segítenek a fiataloknak eligazodni a munkahelyi kihívások között. Bátoríthatnák őket a csapatmunkára és a szoros együttműködésre, hogy érezzék a közösség erejét.

Szülőként, vagy főnökként nyújtsunk lehetőséget számukra a kreativitás kibontakoztatására, mivel ez fokozhatja a munka iránti vonzalmukat. Fontos, hogy tárgyaljuk meg velük az életcél és értékrend fontosságát a munka motivációjában. Beépíthetünk játékos elemeket a munkahelyi környezetbe, ami jó hangulatot és örömet okoz. Ne felejtsük el hangsúlyozni a tanulás és fejlődés folyamatos fontosságát az életükben.

Igaz, ezeket a dolgokat jó lenne az iskolában tanítani, hogy a munka világába már egy kiegyensúlyozott, céltudatos fiatal kerüljön.