Kincsek

Lizik-Varga Katalin

Bár még meleg az idő, már kezdjük érezni az igazi ősz közeledtét. A sárguló falevelek mellett a gyerekek kedvenc őszi termése, a gesztenye is potyogni kezdett.  

A minap arra lettem figyelmes, hogy boldogan nevetgélő gyermekek az avarban meglapuló vadgesztenye után kutattak. Az egyik kisfiú közben arról kérdezte az apukáját, hogy miért nevezik vadnak ezt a termést, ugyanis mint mondta, ő nagyon kedvesnek látja azt, főleg, hogy már megálmodta, hogy egy kiscicát fog belőle készíteni. Az édesapa komolyra fordította a szót. Elmondta, hogy azért hívják vadnak ezt a gesztenyét, mert szigorúan tilos fogyasztani, ugyanis mérgező. Ételként való felhasználása helyett pedig a levelét a gyógyászatban szokták hasznosítani, a termését pedig a kreatív kézműveskedésre használják a leggyakrabban.  

Engem is foglalkoztatni kezdett a kérdés, és máris eljátszottam a gondolattal, hogy mi mindent lehet készíteni ezekből az őszi kincsekből. Visszaemlékeztem arra, hogy annak idején óvodás koromban vicces pálcikaemberkéket készítettem belőlük, azonban felnőtt fejjel ma ötletes ékszereket és díszeket gyártanék gesztenyéből. 

Így hát én is nekiláttam a gesztenyeszedésnek. Később előkerült a ragasztó és az olló is. Egy-két óra alatt gyönyörű ajtódíszt készítettünk. A legegyszerűbb alapanyagokból varázsoltunk rövid idő alatt szemet gyönyörködtető tárgyat, de ami a legfontosabb, hogy ez idő alatt együtt volt a család – ez pedig mindennél többet ér.