Kármentés

Barta Zsolt

A minap hallottam a rádióban, hogy alig egy-két nap alatt az árfigyelő portál hatalmas népszerűségre tett szert. Július elseje óta működik a Gazdasági Versenyhivatal által működtetett új honlap. Az online árfigyelő rendszer segítségével sok termékcsoport árait lehet egymással összehasonlítani. Akinek van ideje, az tanulmányozhatja az élelmiszerek árváltozásait, és eldöntheti, hol is veszi meg olcsóbban a felvágottat, a kenyeret, a tejfölt, a krumplit és számos, a család ellátásához szükséges élelmiszert. 

Kiszámoltam. Ha ennek a rendszernek a látogatásával csak hetente háromezer forintot spórol az ember, akkor az egy évben 156 ezer forintra jön ki. Ez egy optimális kalkuláció, de megvalósítható. Ha bejön, akkor a mi családunkban az említett összeg lefedi a szemétszállítás, a vízszámla és az áramszámla éves költségének több mint a felét. Érdemes tehát az árfigyelőt akár minden héten tanulmányozni, mert az élelmiszer árak igencsak elszaladtak tavaly óta. Az egyik kiskereskedelmi lánc például annyira felemelte az árait, hogy a bevásárlókocsit, ahogy betoltam úgy ki is toltam, semmit sem vettem, inkább autóztam 3 kilométert, hogy az ottani boltban kevesebbet fizessek. 

Ott tartunk, hogy tennünk kell ahhoz, hogy a 21 százalékos infláció ne csökkentse drasztikusan a nyugdíj vagy a fizetés vásárlóerejét. Persze kivédeni nem lehet a tejföl vagy a kenyér, a juhtúró és egyéb élelmiszerek jelentős áremelkedését, de ennek hatását tompítani lehet, a fentebb említett versenyhivatal által működtetett honlap segítségével. A magyar ember erre mondja azt: kármentés.