Vélem-én

2016.01.08. 18:10

Stadionfogyatkozás

Ment-e a stadionok által a világ elébb? S ez nem egy provokatív, félirodalmi kérdés. Hát hogyne ment volna!

Mihályka Gyula

Évtizedek után kijutottunk a labdarúgó Eb-re. De ha valaki azt mondja, hogy a fociakadémiáknak köszönhető a siker, én az előtt is tisztelettel meghajolok. De az is lehet, hogy csak szerencsénk volt. Mindegy is. A gond inkább az, hogy az új és felújított stadionok konganak az ürességtől a bajnoki meccseken. Ennek ellenére dübörög a stadionfejlesztési program. A kecskeméti fociarénától sajnos 239 millió forintot elvontak, s átcsoportosították olyan városokba, ahol e labdajáték művelése fejlettebb. Úgy számolom, 561 millió forint maradt a Széktói Stadionra, de ebben az új atlétikai pálya költsége nincs benne.

Amikor a Kecskeméti TE-t kizárták az NB I-ből, majd kiderült, hogy sehol nem indít labdarúgócsapatot, már sejtettem, hogy baj lesz. Az eddig is a megye egyben játszó KLC-KTE SI-nek idén esélye sincs az NB III-ba feljutni, így másfél évig még biztosan marad a hírös városban a negyedik vonal.
Engem egyébként az ötezer ülőhelyes stadion terve eddig sem villanyozott fel. Kecskemét Magyarország nyolcadik legnagyobb városa, ha újra lesz itt NB I., akkor legalább akkora arénája legyen, mint Fehérvárnak, Szombathelynek vagy az MTK-nak. A mostani tervek szerint ráadásul ezer hely, a vendégszektor, nem is fedett. Egy esős meccsen majd bőrig ázik a Fradi B-közép, aztán magyarázkodhatunk az ombudsmannak. De sajnos ez nem mostanában lesz. Az optimistábbak szerint 5-6 év múlva lehet leghamarabb a hírös városban élvonalbeli focicsapat. Addig pedig fegyelmezett adófizető polgárként, bár vérző szívvel, el kell fogadnom: ahogy a Szaharában sem építenek sípályát, komoly stadion is csak ott kell, ahol van foci.

 

Ezek is érdekelhetik