Vélem-én

2015.10.20. 18:56

Így érdemes

Ez a Csiperó, ez akkora találmány! – gratulált lelkesen Baricz Lajos marosszentgyörgyi római katolikus plébános a kecskeméti Csiperó-családnak.

Popovics Zsuzsanna

Nem kellett udvariasságból túlozni, valóban nagy dolgot hívtak életre. Sipos István nyugalmazott máramarosszigeti református esperes meglátása szerint a Csiperó alkalmával vendégül látott gyerekek megtapasztalják a felszabadultságot, boldogságot, az otthonra találás élményét szülőhelyüktől távol, a „homok fővárosában”.

Egy valamit nem tudhatnak a határon túlról érkezett vendégek: hogy mi, kecskeméti polgárok is felszabadultan és boldogan veszünk részt a város főterén zajló csiperós rendezvényeken. Másodnyaranként szívesen éljük át egy mediterrán tengerparti város hangulatát, ahol éjjel fél kettőkor is nyüzsög a vendégsereg, tíz lépésen belül öt nyelven beszélnek, mindenki mosolyog és örül az életnek. Aki ennek részese lehet – gyerek vagy felnőtt – örök élményként hordozza a szívében. Ismét csak Baricz Lajos szavait idézem (találóbb nekem sem jutott eszembe): a Csiperó azt hirdeti, hogy így is lehet élni, hogy igazán így érdemes!

És hogy mennyi munka, álmatlan éjszaka, azonnali megoldásért kiáltó helyzet van a siker mögött? Akik benne voltak és dolgoztak, pontosan tudják. De biztos receptjük vélhetően nekik sincs a gyerektalálkozó különleges hangulatára, megújulni képes csillogására, a gyerekek felhőtlen nevetésére. Ehhez kellenek a szépre, újra fogékony ifjak és az őket gondosan fogadó, szívesen látó családok. Ehhez kell az ősbizalom, miszerint testvérek vagyunk a Földön, arra hivatottak, hogy ne bántsuk, hanem segítsük egymást. A valóvilágban ez nem mindig működik, de jó legalább elhinni.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik