Vélem-én

2014.09.29. 20:03

Segít, ahol tud

Közeleg az önkormányzati választás. Itt az ideje, hogy elkezdjük gyakorolni az ikszelést, nehogy aztán a fülkébe lépés után szembesüljünk vele, hogy a méltatlanul ritkán írt betű megrajzolása kifog rajtunk.

Ökrös Csaba

Településünk jövőjét határozhatja meg, hogy képesek vagyunk-e Kszavér helyett Xavért írni. Bizony, egy betűn múlhat, kik döntenek szűkebb pátriánkról a következő években. Segít az X – ahogy a régi szlogen mondta, abban a korban, amikor nem zavarta össze az emberek fejét a szolgáltatók sokasága, azaz például háztartásigép-kölcsönzőből is csak egy volt. Igaz, abban a korban a bérautók rendszáma XX-szel kezdődött, amin ennél több X volt, az már lottószelvénynek minősült. Esetleg totónak. Aki ez utóbbiban ügyesen ikszelt, már akkoriban is könnyen lelt bundára, ami azt jelzi, hogy az üzleti alapokon nyugvó labdarúgás is megtalálta a békés átmenetet a kapitalizmusba.

Az elmúlt hetekben kirajzolódott előttünk, hogy milyen politikai divatok határozzák meg a kampányt. Ennek nyomán jutottunk arra megállapításra, hogy a küszöbön álló választás apropóján nem sajnálhatunk a jelöltektől néhány kampánytanácsot. Igen lényeges: minél kevesebb a duma, annál biztosabb a siker. Ha szónokolni kell, csak papírból. Lehetőleg tőmondatokban, esetleg szótagolva. Így a választó szinte maga előtt láthatja a jelöltet, amint a jövőben a helyi ünnepségeken a mikrofon előtt áll. Magyarán, a győztes képe rajzolódik ki a közügyekre oly fogékony polgár előtt.

Fontos: a kampánybeszéd végén az igazán élelmes jelölt magára mutat, és azt mondja: Iksz. Ő a mi emberünk, hisz ott segít ahol tud.

Ezek is érdekelhetik