Vélem-én

2010.05.12. 18:58

Generációk beszélhetnek el egymás füle mellett anélkül, hogy értenék egymás

Hallgatom az egyik közszolgálati rádióadót, ahol éppen azt fejtegeti egy nyelvész-kutató: a digitális világ technikai vívmányainak előretörésével (chat, blog, sms, skype, közösségi oldalak, stb.) igencsak megváltozott és átalakult az írásbeliség.

stangli

A mai kamaszok és fiatalok rendszeresen használnak olyan rövidítéseket, kifejezéseket, amelyeket egy felnőtt vagy idősebb olvasó már nem is ért. A beszélő példákat is sorolt, – melyektől, bevallom, nem lettem túl lelkes. A lényeg: a diákok mindent rövidítenek, tömörítenek, s úgy használják ezeket a felületeket, mint valami elektronikus graffiti-falat. A hangsúly a gyorsaságon van: mindent azonnal közölni, megosztani a többiekkel!

Felmérések szerint a fiatalok már nem csak írásban, hanem a beszélt nyelvben is átvették és használják ezeket a rövidítéseket. Borúlátóbb nyelvész-jóslatok szerint nem is olyan sokára eljöhet az az idő, amikor generációk beszélhetnek el egymás füle mellett anélkül, hogy értenék egymás szavát. Modern kori Bábel. Ez lesz a vesztünk. No meg a 3 az 1-ben kávé, a 7 funkció az 1-ben mosópor, és a 2 az 1-ben tusfürdő. A lényeg a gyorsaság, és a tömörítés. Rövidített szavak, rövidített élet. Tényleg erre vágyunk? 

Ezek is érdekelhetik