BÁCS-KISKUN

2020.11.13. 15:48

Elhalasztják a megyei kézilabda bajnokságokat

Csütörtök este halasztást jelentett be a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség a megyei első és másodosztályú férfi és női bajnokságok tekintetében. Járdi Ádám, a megyei szövetség elnöke nyilatkozott az – egyébként az előttünk álló heteket tekintve nem kötelező érvényű – határozat okairól.

Vincze Miklós

Járdi Ádám, Bács-Kiskun Megyei kézilabda szövetség elnöke.

Fotó: Bús Csaba

– Sajnos egyáltalán nem megalapozatlanul jutottunk erre a döntésre, ennek a jelenlegi határozatnak két nagyon fontos alapja van – nyilatkozta hírportálunknak a megyei szövetség elnöke, Járdi Ádám.

– Szeptember közepén, a járványhelyzet fokozódása idején az iskolai fenntartású sportcsarnokok közül szinte egyik napról a másikra többet elzártak a délutáni foglalkozások megtartása elől, ami sokként érte a teremsportágakat, tehát nem is csak a kézilabdát. Eddig se dúskáltak az edzés időpontokban az egyesületek különböző korosztályos csapatai, de ennek a lépésnek a hatására nagyon sok foglalkozást kellett felfüggeszteni vagy – ameddig azt a megfelelő időjárás lehetővé tette – szabad térre átszervezni. Mi bíztunk abban, hogy az idő előrehaladtával rendeződik a helyzet. Itt ugyanakkor mindenképpen ki kell emelni azt az emberfeletti munkát, amivel az egyesületek próbálták megoldani ezt a lehetetlennel határos helyzetet. Voltak ugyan biztató jelek, azonban az elmúlt hetekben már egyre rosszabb hírek érkeztek a sportkluboktól a termek helyzetével kapcsolatban és akkor még csak a helyszín gondokról beszéltünk, hiszen mindezen problémáknak a tetejébe a vírus okozta fertőzések és az ezzel összhangban elrendelt házi karantén miatt több sportszervezet nem tudott már sem edzéseken, sem pedig mérkőzéseken részt venni.

Más sportágak esetében folytatódnak a bajnokságok, a megyei kézilabda szövetségnél ennek ellenére mégis a bajnokságok halasztása mellett döntöttek, de csak azt köovetően, hogy az alapos megfontolás mellett erről a lépésről a csapatoknak a véleményét is megkérdezték.

– A Magyar Közlöny sorait olvasva, amely lehetővé tette a bajnokságok folytatását, először mindenki nagyon örült, majd várta a Magyar Kézilabda Szövetség állásfoglalását, ám az első örömteli pillanatokat követően újra felszínre kerültek az eddig fennálló problémák és újra előállt a korábban jelzett problémák miatti tanácstalanság. Ráadásul a bejelentés hatására még több sportcsarnok esetében döntött az illetékes fenntartó a szigorítások bevezetéséről. Látva a helyzet alakulását lépnünk kellett a hétvégi fordulók miatt, ezért csütörtök reggel intéztünk egy körlevelet a csapatokhoz. A kérdés ekkor már egyszerű volt: támogatják vagy sem a bajnoki küzdelmek halasztását. Voltak olyanok is, akik a folytatása szavaztak, azonban a felfüggesztés mellett szóló vélemények aránya egyértelműsítette az eddig tapasztaltakat. a többség amellett volt, hogy ebben a szituációban jobb, ha nem folytatódik a küzdelem. Megmondom őszintén, nehéz órákon vagyunk túl, de végül a felelősségteljes halasztás lehetőségével éltünk.

Járdi Ádám, Bács-Kiskun Megyei kézilabda szövetség elnöke.
Fotó: Bús Csaba

Ezzel együtt teljes egészében nem állítják le a bajnokságot, tehát nem tilos a csapatoknak kiírt, vagy akár általuk előrehozott mérkőzéseket megívni. – Ahogy említettem, a halasztás lehetőségéről döntöttünk, és nem függesztettük fel teljesen a bajnokságot, csak megadtuk a lehetőséget a csapatok számára, hogy a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel saját hatáskörben dönthessék el következmények nélkül azt, hogy a 2020-as évben játszanak–e még bajnoki mérkőzést. Vannak olyan érintettek, akik még pályára akarnak lépni. A jelenlegi információnk szerint például a hétvégén a női bajnokságban megrendezik a Kalocsai KC–Mizse KC rangadót, a férfi bajnokságban pedig előrehozott mérkőzések szervezésről is hallani azoknak a csapatoknak a háza tájáról, amelyek a folytatás mellett döntöttek.

A bajnokság teljes újraindítását ugyanakkor a szövetség az aktuális járványügyi helyzettől teszi majd függővé. – Természetesen mindig kiemelt prioritást élvez a megyei szövetség számára a saját bajnokságok lebonyolítása. Szeretnénk január végén elkezdeni a bajnokságok folytatását, ami ha esetleg egy kicsit tolódik, még akkor sincs okunk kétségbe esni. A 2021. június végéig kitolt bajnoki évad bőven tartogat pótlási lehetőséget arra, hogy minden mérkőzés lejátszásra kerülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!