Sport Bács-Kiskun

2012.07.20. 23:11

Testedzés és lélekápolás

A nagy nyári melegben is melegítőnadrágba és edzőcipőbe bújt lányok, asszonyok sietnek Baja egyik edzőtermébe.

Rab Rita

Itt nincs szükség márkás cuccokra, méregdrága rucikra, megteszi egy kényelmes póló és egy nadrág. Aztán kezdődhet a munka! Igaz, itt nincs szükség a már, már klasszikus felszólításra sem: gyúrunk? gyúrjunk! Ebben a klubban a test mellett a lelket is kordában tartják. Ralbovszki Valéria testépítés-, fitness szakedzőt kérdeztem mi a titka a népszerűségnek?

- Új trend van a sportágak terén?

- Szó sincs itt új trendekről! Évek óta dolgozunk, talán mára megértették, hogy itt nem puszta úri passzióról van szó.

- Sokan üzletnek, mások életformának tartják a fitnesst. Ön szerint?

- Azt gondolom, hogy még ma sem működhet minden pusztán üzleti síkon. Ez különösen igaz a testünkre. Aki ismer, az tudja, hogy hosszú évek óta azt vallom, minden testhez a az emberi léleken keresztül vezet az út. A tökéletes lelki béke egy kiegyensúlyozott, harmonikus szépségű, tökéletes testet eredményezhet. Így feltételes módban, mert ehhez sok mindenre szükség van. De semmi esetre nem kor-, és főként nem pénzfüggő.

- Ezért elég a pár tornacipő és a kényelmes viselet. De, hogyhogy nem korfüggő?

- Ha itt körülnéz, láthatja békésen edz egymás mellett a tinédzser és az anyukája. Hazánkban sajnos sok esetben a 35 év feletti női korosztály szinte le van írva. Tudom, hogy erről gyakran mi magunk is tehetünk, mivel nem megfelelően táplálkozunk, nem, vagy alig sportolunk. Pedig sportolni kell, hogy az ember képes legyen eleget tenni a nap mint nap elébe kerülő kihívásoknak, le tudja küzdeni a stresszt, és uram bocsá'' este mosolyogni tudjon a kedvesére. Gyakran nem esztétikai, hanem egészségügyi oka lesz a testépítésnek. Úgy gondolom, hiszem, hogy még idősebb korban, akár 70 évesen is meg lehet állítani a csontritkulást. Sőt, nemcsak megállíthatjuk, hanem 15-20 százalékban javíthatunk is a csontritkulás tüneteien. Itt, ebben az esetben nem az lesz a cél, hogy izomtömegeket növeljünk, hanem megfelelő edzésprogrammal feszes, vékony testet építsünk.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Test és lélek nincs meg egymás nélkül
[/caption]

- Mi tehát Ön szerint a testépítés szerepe?

- Talán úgy fogalmazható meg a legegyszerűbben, hogy a testépítés lényege: ahol hiányosság van, oda építünk, ahol pedig többlet, onnan lefaragunk. Természetesen minden korban más a cél, és más út vezet hozzá. Itt lép be egy jó edző, aki segítheti őt ezen az úton. Igaz, ez a sport nem való mindenkinek, hiszen sok-sok lemondással, életmódváltoztatással és a megfelelő táplálkozás betartásával jár. Az tény, hogy egy nő nem lehet túl izmos különböző gyógyszerek nélkül. A női hormonok ugyanis határt szabnak az építkezésnek. Összességében az a véleményem: egy nő addig szép, ameddig feszes, vékony, és nem igazán lehet megállapítani róla, hogy mit sportol. Arra minden edzőmnél és versenyzőmnél ügyelek, hogy a nőiességét igenis ki utja használni. A nő ugyanis feleség, anya, szerető, akinek családja van. Éppen ezért is meggyőződésem, hogy nem a szeretteinkkel töltött idő mennyisége, hanem annak minősége számít. Azt gondolom, csak az a nő lehet igazán értékes a családjának és a társadalomnak, aki lelkileg és testileg szép.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik