SÉTA

2013.05.10. 13:24

Kihívás önkéntesnek lenni

Vannak még önkéntesek, akik ellenszolgáltatás nélkül segítenek másoknak? Örömmel tudatom, hogy vagyunk, és még jó ideig leszünk is.

Szombati Virág, 12. évfolyam Kecskeméti Református Gimnázium

Magam is önkéntes vagyok, és még sok más korombeli fiatalról tudom, hogy ők is besegítenek munkájukkal különböző szervezeteknél.
Iskolánkban tavaly áprilisban zajlott az „Otthon segítünk” elnevezésű önkéntes program, melynek során egy héten keresztül gimnáziumunk diákjai főként gyülekezeti családoknak segítettek. A diákok részéről annyi volt a jelentkező, hogy végül intézményekkel is felvettük a kapcsolatot. Idén ezekkel a tapasztalatokkal megerősítve kezdtünk hozzá az immár kötelezően, törvény által előírt iskolai közösségi szolgálat megszervezéséhez.

A hatályos törvények szerint az idei tanévtől minden középiskolának meg kell szerveznie, majd működtetnie a kötelező közösségi szolgálati programot diákjai számára. A törvény 50 órás közösségi szolgálat teljesítését írja elő a 2016-os érettségi vizsga megkezdéséig. „Iskolánkban ezt több tanévre elosztva ütemeztük, így a jelenlegi kilencedik évfolyam diákjai számára idén 20 órányi szolgálat elvégzését írtuk elő. Ennek teljesítését a legtöbben már meg is kezdték” – tudtam meg az egyik szervező tanártól. Azt is fontosnak tartják, hogy minden diák megtalálja azt a feladatot, ami leginkább megfelel képességeinek, amit szívesen csinál, sikerélményt jelenthet számára.

Gimnáziumunk számos intézménnyel megállapodást kötött. Sokan teljesítenek szolgálatot például a kecskeméti megyei kórházban. A felnőtt osztályokon betegekkel beszélgetnek, a gyerekosztályon mesét olvasnak, játszanak a kis betegekkel. Kedvelt szolgálati hely a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Pinceklubja, ahol fiataloknak szóló programok előkészítésében, lebonyolításában, kézműves foglalkozásokban, teaházban segédkeznek diákjaink. A fiúk kedvelt területe a katasztrófavédelem, többen a tűzoltóságon segítenek az eszközök karbantartásában, vetélkedők szervezésében, előkészítésében. Saját egyházi intézményeinkben is többféle feladatot látnak el a refis diákok. Időseket látogatnak a Sion-házakban, részt vesznek a gyülekezeti diakónia tevékenységében, gyerekekre vigyáznak a gyülekezeti alkalmakon. A lányok segítenek az általános iskolai tanítóknak előkészíteni a tanórákhoz szükséges segédanyagokat, illetve az oviban játszanak a gyerekekkel, vagy segítenek öltöztetni a kicsinyeket. Néhány diák különleges szolgálati területet választott: Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Katona József Könyvtár.

Mindenhol örömmel fogadták a fiatalokat, szeretnének támaszkodni kreativitásukra, friss szellemükre és lendületükre, várják saját ötleteiket is. De vajon mi van az idősebb diákokkal, akikre nem vonatkozik a törvény, így számukra nem kötelező az önkéntesség? Osztályomból sokan vagyunk, akik önkénteskednek. Én az S.O.S. faluban, egy barátom a Máltai Szeretetszolgálatnál segít egy nála néhány évvel idősebb lánynak, hogy új életet kezdhessen.

Konkrétan miben tud segíteni? – kérdeztem tőle. „Igazából csak beszélgetünk, de látszik rajta, jólesik neki, hogy figyelek rá, meghallgatom. Bár még csak 17 vagyok, sok mindent megértek. Nem kell átélnem, amin ő keresztül ment. Lelkileg fel tudom fogni a nehéz dolgokat is” – mesélte.
Amint a példa is mutatja, néha a legkisebb dolgok is nagy segítséggé válhatnak a bajban lévő embereknek.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!