SÉTA

2013.05.05. 13:49

A költők ma is köztünk járnak

Író, színész is vendég volt a diákoknál.

Fazekas Réka, Mérges Flóra Kecskeméti Református Gimnázium

„…Katarzisnak nevezzük az olyan élményeket, amelyek az embert életének teljes vagy részleges megváltoztatására vagy erőteljes megerősítésére sarkallják, nemcsak értelmileg, hanem érzelmileg is. Az irodalmi alkotásnak az a hatásmódja, amellyel az embert a hétköznapok világából kiemeli és magasabb, megtisztult erkölcsi, lelki világba emeli…”
Bizonyára ez a fogalom nem ismeretlen azok számára, akik részt vettek iskolánk, a Kecskeméti Református Gimnázium költészet napi rendezvénysorozatán. Ekkor minden arról szólt, hogy ki-ki elmélyítse érzéseit, tapasztalatait ezen a téren, illetve hogy akik még nem találtak rá a maguk „katarzisára”, tudják, hol is keressék.

Ráhangolódásként iskolánk tanárai előadásokat, interaktív foglalkozásokat tartottak, a nagyszünetben legjobb versmondóink léptek színre, iskolánk kórusa énekelt versekkel rukkolt elő. Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, a kecskeméti Katona József Színház színművészei verseltek, adtak elő rövid novellát, dialógust a diáksereg szórakoztatására.

Sokan gondolják tévesen, hogy a versírás folyamata megállt a múlt századnál és a tankönyveknél. Pedig nem így van, hiszen ma is élnek költők, sőt köztünk járnak! A következő díszvendég Szabó T. Anna kortárs író volt. Mint elmondta, elsősorban verset ír, de vannak prózai, novellái, személyes hangú esszéi is. A költőnő előadásában őszintén beszélt a versírás folyamatáról, arról, hogyan találta meg a saját hangját. Majd néhány versét is megosztotta velünk.

A délutáni teaházban tobzódhattunk csak igazán a művészetekben, miközben finom teákat kóstoltunk, kedvenc költőink ajánlásával. A színpadon költőlelkű diákok adták elő saját verseiket. A kávéházológus Saly Noémitól, egyben irodalom- és Budapest-történésztől a múlt század eleji kávéházi életről tudtunk meg sok érdekes dolgot. Például, hogy a régi kávéházakba az emberek kikapcsolódni, beszélgetni jártak, és a fővárosi legendárium szerint minden forradalom is ezekből indult ki (lásd Pilvax). A mindenkori hatalom utálta is a kávéházakat. Továbbá ez volt az a hely, ahol nő és férfi minden büntetés nélkül találkozhatott, a fáma szerint nagyon sok szerelem bontakozott ki eme közösségi helyeken.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!