Segítünk!

2007.07.23. 11:21

Nincs nyugdíj visszamenőleg

Jövőre tölti be ötvenhetedik életévét egy közalkalmazott hölgy olvasónk, és meglesz a 39 éves munkaviszonya. Ezt a szolgálati időt egy helyen szerezte.

T. V.

Úgy tudja, hogy jövőre csak akkor nyújthatja be a nyugdíjazási kérelmét, ha megszűnik a munkaviszonya. Milyen hátrányok érik, ha előbb felmond? Jár-e a felmentési idő? A tervek szerint csak jövő év december vége felé kérné a nyugdíjazását, de nem tudja, hogy akkor visszamenőleg megkaphatja-e a nyugellátást. Végezetül: jár-e neki a negyvenéves jubileumi jutalom?

Dudásné Vass Éva közgazdásztól megtudtuk: amenynyiben olvasónk jövőre megy előrehozott nyugdíjba, akkor két lehetősége van. Az egyik: ha lesz létszámleépítés a munkahelyén – és ebben az esetben a munkáltatónak érdeke Õt elküldeni –, akkor számíthat a felmentési időre és a végkielégítésre. Ez akkor is mÛködik, ha esetleg hamarabb felmondat magának, habár ebbe mostanában nem mennek bele a munkáltatók.

A végkielégítés ugyanakkor csak akkor jár, ha a munkaviszony megszűnése nem esik egybe a nyugdíjazást megelőző nappal. Ha azonban nem a munkáltató mond fel, akkor azt olvasónknak kell megtennie, mégpedig azzal a nappal, amikortól nyugdíjas lesz. Visszamenőleg nem kérheti a nyugdíjat, hiszen az új törvény így ennek a lehetőségét is kizárta, mivel senki nem lehet egyszerre nyugdíjas és munkavállaló. Ami pedig a negyvenéves jubileumi jutalmat illeti, ezt olvasónknak meg kell kapnia.

Címkék#Segítünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!