Segítünk!

2007.07.10. 10:27

Meggondolatlan vállalás

Több évtizede dolgozik üzletkötőként egyik olvasónk. A legutóbbi munkahelyén nem tudtak megegyezni a bérén.

T. V.

Ezért eljött a cégtől, a munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Csakhogy ez úgy történt, hogy a munkáltatója közölte: csak akkor hajlandó aláírni a közös megegyezést, ha olvasónk vállalja, hogy két évig sem más társaság alkalmazottjaként, sem pedig vállalkozóként nem folytatja az üzletkötői tevékenységet.

Most a panaszosnak lehetősége volna elhelyezkedni a szakmájában, de nem mer. Holott a pénzre szüksége volna, hiszen el kell tartania a családját. Kérdései: jogában áll-e a volt munkáltatónak őt korlátozni, illetve ilyen módon és feltételekkel megszüntetni egy munkaviszonyt?
Itt minden azon múlik, hogy a volt munkáltató tudja-e bizonyítani olvasónk meggondolatlanul tett ígéretét. Ha ugyanis olvasónk aláírta a fent említett megállapodást, akkor az nagy tévedés volt, de utólag nem sokat lehet vele kezdeni.

Ez két fél egyezsége, ami a volt munkáltató részéről legfeljebb nem nevezhető korrektnek, de jogilag megtámadni nem lehet. Ha nem írta volna alá a közös megegyezést, akkor sem történt volna semmi. Fegyelmi vétség miatt aligha tehette volna ki olvasónkat azonnali felmondással, így maradt volna az a lehetőség, hogy olvasónk mond fel. Akkor legfeljebb némi felmondási idő, vagy végkielégítés veszett volna el, ami egy új munkahellyel orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!