Hat éve támogatják a családokat

Az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, azaz az E-Kecsap hat éve segíti a nehéz körülmények között élő és az átmenetileg bajba jutott családokat. A védőnőkből és önkéntesekből álló csapat mellé az évek alatt civil adományozók mellett cégek sokasága állt.

– Az egyesület idén ünnepli 6. évfordulóját. Hogyan összegezné a több mint fél évtized tapasztalatait, eredményeit? – kérdeztük Szabóné Kis Évát, az alapítvány elnökét.
– Októberben ünnepeljük meg fennállásunk 6. évfordulóját. Amikor elkezdtük életre hívni az alapítványt, mi magunk sem gondoltuk volna, hogy röpke pár év alatt ilyen sikeresek és ismertek leszünk. Az alapgondolat, hogy a rászoruló kecskeméti kisgyermekes családoknak segítsünk a mindennapok könnyebbé tételében, ma sem változott. A hátrányos helyzetben élők mellett azoknak is segítő kezet nyújtunk, akik átmenetileg kerülnek bajba, például munkahely elvesztés vagy betegség miatt. A hozzánk fordulók tudják, hogy számíthatnak ránk. Igyekszünk a tőlünk telhető minden forrást megkeresni annak érdekében, hogy életminőségük javuljon és gyermekeik egy boldogabb életet élhessenek.

– Eddig sikeresen működtek, ez elmondható erre az évre is?
– Az idei esztendő számunkra is nehéz, hiszen védőnőként, a főállású munkánkban is történtek átalakulások és változások. Ezért sokkal nagyobb erőket kellett magunkban mozgósítani, hogy az önkéntes alapon végzett alapítványunk tovább működhessen. Szerencsére sikerült.

– A járványhelyzet mennyire nehezíti a munkájukat?
– A kialakult helyzetben megemelkedett az igény az élelmiszer-adományokra, így sokkal többet segítettünk a bevásárlásokban. A munkahelyek elvesztése vagy átmeneti munkahiány, illetve a gyermekek otthoni ellátása nagy terhet rótt az amúgy is tartalékok nélkül élő családjainkra. A rendkívüli helyzetben új családok is jelentkeztek hozzánk, őket is próbáljuk patronálni.

– Adományok ugyanúgy érkeznek?
– Igen. Az adományozók továbbra is nagyon szívesen segítenek, amit nagyon szépen köszönünk. Ebben a média szerepét is kiemelném, hiszen egy-egy újságcikknek vagy internetes megjelenésnek óriási ereje van. Sokan figyelnek fel rá, és szívesen segítenek, amiben tudnak.

– Az alapítvány munkáját évek óta kisebb-nagyobb cégek is segítik, köztük a kecskeméti Mercedes-Benz gyár és a Mercedes-Benz márka hivatalos importőre, mely cégek két évre egy A-osztályt biztosítottak a hatékonyabb munkavégzéshez. Az autó mennyiben könnyítette a mindennapokat?
– Nagyon hálásak vagyunk a Mercedes-Benz Hungária Kft.-nek és a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnak, hogy két évig használhattuk az autót. Hihetetlen sokat segített a napi munkában, könnyebbé, komfortosabbá és gyorsabbá tette. Több mint 150 bevásárlást és kiszállítást bonyolítottunk le vele, például ennek köszönhetően zökkenőmentesen és gyorsan lebonyolódott az iskolai tanszerek begyűjtése és szállítása. Emellett az autóval kerestük fel a családokat otthonukban, amikor is a látogatás során feltérképeztük életkörülményeiket. Szállítottunk óvodába gyereket, kórházba és gyógykezelésre. Nem utolsó sorban kisebb ruha és tárgyi adományokat tudtunk a megfelelő helyre eljuttatni.

A Mercedesszel vitték ki a tanszereket

– Hogyan látja, mennyire ismertek már Kecskeméten?
– Úgy érzem, hat év alatt nagyon sokan megismertek minket. Támogatják és elismerik önkéntes munkánkat. A Mercedes autón felirat is hirdette nevünket, így amerre jártunk, mindenki tudhatta, megérkezett az E-Kecsap!

– Hogy sikerült az iskolakezdés? Sokaknak tudtak segíteni?
Az idei tanév iskolakezdése nagyobb terhet rótt a családokra a bizonytalanság és a kevesebb anyagi fedezet miatt. Sok helyen nem volt tanszerlista, ezért nekünk kellett összeállítani a szükséges felszereléseket. Közel 45 gyermek iskolakezdését tudtuk finanszírozni, melyet nagy örömmel és hálával fogadtak a családok.

Az autó jól jött a bevásárlásoknál

– A következő hetekre, hónapokra milyen terveik vannak? Mikor kezdik el a karácsonyi adománygyűjtést?
– Szerettünk volna jótékonysági sportnapot szervezni, de ahogy látjuk, ez idén már nem történhet meg. A tavasszal megnyert pályázatunkat sem tudjuk elindítani ebben az évben. Novemberben elkezdünk a karácsonyi adománygyűjtésre fókuszálni. Azt, hogy lesz-e egy nagyszabású karácsonyi ünnepségünk, még nem tudom megmondani, de bízunk benne. Nagyon nehéz most tervezni és előre látni a jövőt. Ami biztos, ebben a nehéz időben továbbra is próbálunk a rászoruló családok szolgálatában állni, energiáinkat és időnket összpontosítva, hogy könnyebbé tegyük életüket.

Az E-Kecsap tagjai: Szabóné Kis Éva, Koleszárikné Németh Beáta, Kissné dr. Szabó-Kis Mária, Nagy Szilvia, valamint az önkéntesek, Kádárné Molnár Andrea, Árkossy Csilla, Hornyák Edina, Pálfi Anna és Falusi Anett.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Születésnap
Tortát kapott Golo, a Budapesti Állatkert negyvenéves gorillája
A szomszéd jobban tudja / 4 perce
Közösségi médiából tájékozódik? Könnyebben hiszi el a vírustévhiteket
Akik közösségi portálokról tájékozódnak, nagyobb valószínűséggel hiszik el az új koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SZABÓ ANTAL búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS ISTVÁNNÉ Turcsány Ilona kecskeméti lakos, 84 éves korában súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2020. szeptember 30-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk." (2 Kor. 5,1) Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEF életének 71. évében, súlyos betegségben, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2020. október 1-jén, 14.00 órakor római katolikus szertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben lesz. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Halott virágok illatát nyögik a fák És megrázkódik a táj Valami véget ért, valami fáj..." Megtört szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, apukánk, fiam, testvérünk KOVÁCS TAMÁS életének 45. évében 2020. szeptember 11-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Szívünkben, lelkünkben örökre velünk marad. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A földi út véget ért. Nincs több kín, szenvedés. A megnyugvás legyen örök, A végső úton ne legyen göröngy." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KARA ISTVÁNNÉ Bába-Kovács Julianna kecskeméti lakos, 97 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmukban osztoznak. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban." Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH IGNÁCZNÉ Erdei Mária az Alföld Áruház volt dolgozója kecskeméti lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS JÁNOSNÉ Horváth Ilona kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 28-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik LACZKÓ ISTVÁNNÉ Szalai Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ FERENC a volt Ingatlankezelő és Távfűtési Vállalat távfűtés vezetője kecskeméti lakos, életének 87. évében, 2020. szeptember 21-én elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, 11.00 órakor lesz a nagykőrösi Bokros temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, apósunk, nagypapánk KATONA JÓZSEF Kecskemét, Sárospatak u. 8. szám alatti lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Nem múlnak el Ők, kik szívünkben élnek...." Fájó szívvel emlékezünk KOVÁCS GÉZA taxis halálának 30. évfordulóján. Szerető családja.
"Suhanva száll az élet tova ami elmúlt, nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elveszítünk de lesz, kit örökké szeretünk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRÁG JÓZSEFNÉ Ficsor Irma életének 84. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 26-án, szombaton 14.00 órakor lesz a jakabszállási köztemetőben, babtista szertartás szerint. A gyászoló család.
"…Annyira akartam élni, A betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül, szívetekben Tovább élhetek!..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BÉRES JÓZSEF 2020. szeptember 18-án, méltósággal viselt, hosszan tartó betegsége után, 62 éves korában örök nyugalomra tért. Búcsúztatása 2020 szeptember 26-án, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Emléke legyen áldott, nyugalma békés! Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára, illetve osztoznak fájdalmunkban! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS KÁROLYNÉ Dorcsák Ilona kerekegyházi lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 23-án, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazon rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik KOVÁCS JÓZSEFNÉ Pataki Erzsébet temetésén megjelentek, utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. Hálás szívvel mondunk köszönetet az Őszirózsa Idősek Gondozóházának, Vezetőinek, minden dolgozójának, lekiismeretes, fáradhatatlan munkájukért, minden kedves biztató szavaikért! A gyászoló család.
"Nincs már holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben, szívetekben élek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓBI ISTVÁNNÉ Bacskai Róza Sára kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁNNÉ Nyári Erzsébet "Pötyike" hetényegyházi lakos, életének 91. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, 11.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek. A gyászoló család.
"Tiéd a csend a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk, hogy BALOG MIHÁLY a volt Megyei Tanács dolgozója kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg kit felednek, Örökké él, akit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ ANTAL volt Konzervgyári dolgozó Kecskemét, Máriahegyi lakos életének 81. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 24-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászmisét 2020. szeptember 26-án, 8.00 órakor a Piarista templomban mutatjuk be. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Fájó szívvel tudatjuk, hogy UTASI BÉLÁNÉ Szűcs Mária (Marika néni) kecskeméti lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
GALÉRIÁVAL / 34 perce
Felújítják a halasi szennyvízátemelő rendszert
Pozsgai Ákos
Celitron Medical Technologies Kft. / 38 perce
Szijjártó: elkészültek a Magyarországon gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek (videó)
premier league / 1 órája
Két rangadót is rendeznek az angol bajnokságban
Nyelvtanulás / 1 órája
Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját
gólyahír / 1 órája
Kisbabát vár Erzsébet királynő unokája
Műsorkavalkád / 2 órája
Hétvégi közvetítéseket kínál az Opera