Az ösztöndíjasok a Mercedes gyárban dolgoznak

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár három duális képzésben résztvevő kollégája – Faragó Attila, Geyer Kirill Valentin és Nagy Patrik András – 2019 végén nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesült. Az ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói nyerhetik el. A fiatalok örömmel számoltak be a pályázati sikerükről.

Geyer Kirill másodéves hallgató a kecskeméti Neumann János Egyetemen, járműmérnök szakon, Budapestről érkezett a hírös városba. A fiatal tehetség a pályázati követelményekről mesélt.

– Miután a kiírást elolvastuk, pályázatunkat személyesen adhattuk le az egyetem tanulmányi osztályán. Az elbíráláskor egy év tanulmányi átlagát nézték, a nyelvtudásunkat, de a kimagasló sporteredményekért és közösségi szerepvállalásért, például a HÖK tagságért is járt plusz pont. Nekem 5-ös volt az átlagom. Spanyolból felsőfokú, angolból középfokú nyelvvizsgám van, ezeket még gimnáziumban szereztem. Mivel pont németül nem beszélek, így amikor a gyakorlatomat töltöm a gyárban, angolul kommunikálok a kollégáimmal, akik nagyon segítőkészek. A harmadik félév volt eddig számomra a legnehezebb, de sok új, hasznos ismeretet szereztem és jó érzés, hogy ezzel az ösztöndíjjal elismerik a teljesítményünket.

A kecskeméti Nagy Patrik szintén „GAMF”-os, a Neumann János Egyetemen logisztikai mérnök hallgatója. Ösztöndíját elsősorban kiváló nyelvtudásával érdemelte ki. Az idegen nyelvek szeretete mellett a képzés nyújtotta lehetőségekről is számot adott.

– Havi negyvenezer forintos támogatást jelent egy teljes tanévre ez az ösztöndíj, ami azért nem olyan rossz zsebpénz-kiegészítés. Az ösztöndíjat a 4,3-as tanulmányi átlagommal, valamint a két felsőfokú, angol és német nyelvvizsga-eredményemmel nyertem el. Már nagyon hamar megszerettem az idegen nyelveket, nagyon céltudatos vagyok a nyelvtanulásban. Jó hatással volt rám a középiskolai német oktatási rendszer, a Bolyai gimnáziumban érettségiztem, nagyon szerettem. A Mercedes-Benz gyárban töltött gyakorlati időszak tartalmas és hasznos számomra, de egyelőre nem tervezek előre. Csak lazán élvezem az egyetemista éveket. A családom persze nagyon büszke rám, hogy ösztöndíjas lettem!

Faragó Attila Szolnokról érkezett, gépészmérnök másodéves hallgató a Neumann János Egyetemen. Az ösztöndíj mellett a gyakorlati képzésről is pozitívan nyilatkozott.

– A 4,8-as tanulmányi átlagom mellett a nyelvvizsgákért kaptam plusz pontokat, amivel aztán sikerült az ösztöndíjasok közé bekerülni. Már a gimnáziumban letettem a német középfokú, angolból pedig a felsőfokú nyelvvizsgát. Biztosan sokakat meglep, de nekem a kedvenc tantárgyam a fizika, és a duális képzésről korábban azt hallottam, hogy nehéz bekerülni. Ez volt az a pont, amire felcsillant a szemem. Ha nehéz, hát próbáljuk meg! Sikerült. Az összeszerelő üzemben, a gyártástervezésnél töltöm a gyakorlati időmet. A gyárban tapasztalatot gyűjthetek a soft skilles mérnöki kompetenciákban, itt megtanulhatom például azt, hogy milyen többirányban kommunikálni, más szakterületekkel együtt dolgozni és még az sem kizárt, hogy egyszer Németországban dolgozzam.

Az ösztöndíjasok a Mercedes gyárban dolgoznak

A három srác mellett Bognár Katalinnak is jár az elismerés, igaz ő más területen ért el kiemelkedő eredményt. Kata pénzügy és számvitel duális hallgató és a TDK (Tudományos Diákköri Konferencia) versenyen második helyezett lett. A kiváló eredmény kapcsán bemutatta a szakdolgozatát is, mely egy nem mindennapi témát ölel fel.

– Sokak számára furcsa, hogy sok fiú között egy autógyárban töltöm a gyakorlatom, de amin dolgoztam, az inkább csajos feladat volt. Nem azért, mert kizárólag nőket érintene a téma, hanem mert sok-sok utánajárást, kutatómunkát igényelt a 40 oldalas szakdolgozatom, munkavédelmi hivatkozásokkal. Amolyan sokat „egyhelyben ülős” gyakorlat volt. A prekariátus munkavégzésről írtam tanulmányt, ez egy olyan tudományterület, amivel korábban még nem foglalkoztak. A pályázati anyagom címe: A webshopok árnyékában, avagy a prekariátus peremén. Az egyetem és a munka mellett nem volt egyszerű, az átlagom ebben a félévben egy kicsit le is romlott 4,8-ról 4,7-re, de nem bánom. Publikálhatok is, és nagyon sokat tanultam az elkészítése közben – mesélte Kata. Végül megmagyarázta, mit is jelent pontosan a prekariátus munkavégzés.

– Minden olyan munkavégzési forma, amely a munkavállalókat fizikai, jogi, vagy anyagi természetű létbizonytalanságba sodorja, illetve olyan kockázatoknak teszi ki, amelyek egy hagyományos, teljes munkaidős szerződés keretei között nem merülnek fel. Ezeknek a munkavégzési formáknak további sajátossága, hogy túlnyomó részt nem önszántukból választják a munkavállalók, illetve több szempont szerinti kiszolgáltatottságukon számottevő érdekképviselet nem segít – részletezte.

 

Hozzászólások

KÉK HÍREK baon.hu
Nyomoznak a halasi cserbenhagyásos gázoló után
meglepő ötlet / 16 perce
Növényevők betelepítésével állítanák vissza a mamutlegelőket a tundrán
A terv a tudósok szerint gazdaságilag is életképes lehet.
Gyász
"Évek sokasága szállt el mögöttünk, szelíd mosolya itt él közöttünk, fent a magasságból tekint le ránk áldott emlékű Édesapám." Fájó szívvel emlékezünk ALMÁSI SÁNDOR halálának 5. évfordulóján. Szerető családja.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TANCSA MIHÁLYNÉ Ország Mária helvéciai lakos, 60 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 31-én, 11.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TASI ISTVÁNNÉ Szilvási Erzsébet úrihegyi lakos, 71 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. január 31-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
"Nem az a fájdalom, amitől könnyes lesz a szem, hanem amit viselni kell, éveken át." Fájó szívvel tudatjuk, hogy JENEI MIHÁLY kecskeméti lakos, életének 80. évében, hosszantartó szenvedés után elhunyt. Búcsúztatása 2020. január 31-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatásom megjelennek. A gyászoló család.
"Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!" Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Nagypapánk, Dédnagypapám, Testvérem CSORBA JÁNOS 2020. január 22-én, életének 76. életévében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2020. január 31-én, pénteken 14.00 órakor lesz a Hetényegyházi Római Katolikus templomban. Hamvait a búcsúztatás után a hetényegyházi temetőben helyezzük örök nyugalomra. Kérjük, hogy egy szál virággal emlékezzenek. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
100 éve született SZABÓ JÓZSEF (Nagybaracska 1920. január 28.) Drága Édesapánk emlékét örökké szívünkben őrizzük. Három gyermeke és családjaik.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JAKUS ALAJOS életének 88. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. január 31-én, 11.00 órakor lesz az izsáki alsóvárosi katolikus temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyám ANTAL LÁSZLÓNÉ Iványosi-Szabó Márta az Agroker volt dolgozója, életének 67. évében elhunyt. Hamvait 2020. január 30-án, 14.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk BANDZSAL JÓZSEFNÉ Tóth Rozália városföldi lakos, 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 30-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésén megjelennek. A gyászoló család.
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KUKLIS LAJOS Kiskunmajsa-kígyóspusztai lakos 2020. január 12-én, életének 88 évében csendesen elhunyt. Drága szerettünk búcsúztatása 2020. február 3-án, 11.00 órakor lesz Kiskunhalason, a Római katolikus temető ravatalozójában. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAJSZA JÁNOSNÉ Juhász Julianna kecskeméti lakos, életének 82. évében elhunyt. Szerettünktől 2020. január 26-án, vasárnap 11.30 órakor kezdődő gyászmisén búcsúzunk a kecskeméti Barátok templomában. Hamvait később Budapesten, szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PESIR FERENCNÉ Orbán Rózsa kecskeméti lakos, 73 éves korában türelemmel viselt betegség következtében a Szentségek kegyelmével megtért Teremtőjéhez. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént.
"Ha egy könnycsepp gördül az arcunkon, az azért van, mert szeretünk s hiányzol nagyon." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOGDÁN PÁL Kecskeméti Konzervgyár volt dolgozója 80 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 30-án, 15.00 órakor kerül sor a kecskeméti Köztemető ravatalozójában. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy id. GLOVIÁK JÓZSEF aranydiplomás mg. szakmérnök életének 75. évében, 2020. január 20-án elhunyt. Szerettünk temetése 2020. január 28-án, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi út 17/B.), római katolikus szertartás szerint. A gyászoló család.
"Akit szeretünk, soha nem feledünk..." B. SZABÓ PÁLNÉ Kiss Julianna halálnak 25. évfordulójára és B. SZABÓ PÁL halálának 20. évfordulójára Szerető gyermekeik.
"Jézus, emlékezzél meg rólam országodban" Lukács 23,43 GYENES VILMOSNÉ Takács Julianna Világi Ferences Rend tag türelemmel viselt betegségében életének 91.évében csendesen elhunyt Temetése 2020. január 31-én, 15.00 órakor lesz a Szegedi Belvárosi Temetőben. Gyászmise 13.00 órakor a Szeged-Felsővárosi Szent Miklós Plébánián (Munkácsy u. 7-9.) Gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett nagymamánk, dédink GÁSPÁR SÁNDORNÉ Marton Jolán 93 éves korában csendesen eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. január 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÖRÖK JÓZSEFNÉ Bóta Anna (Pannika) helvéciai lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 24-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem ILLÉS GÁBORNÉ Borbély Sára életének 85. évében csendesen eltávozott közülünk. Temetése 2020. január 23-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp szemünkben Érted él, egy gyertya az asztalon Érted ég! S Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit Tőlünk soha senki el nem vehet! Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged!" Gyermekeinkben élsz tovább.. Köszönöm a két Csodát! Fájó szívvel emlékezünk CSŐSZ TIBOR halálának 2. évfordulóján. Gyermekei és Édesanyjuk.
hangfoglaló / 28 perce
Már 171 zenekar indulását segítette a könnyűzenei program
könyvtár és művelődési központ / 36 perce
Bácsalmáson régi-új igazgató kinevezéséről döntöttek
Juhász Jenő
PayPal átverés / 49 perce
Arcképes igazolványra is utaznak az adathalászok
retro csapatás / 57 perce
Hatalmas bulira készül az EDDA Művek
már hivatalos / 1 órája
Influenzajárvány van Magyarországon
interjú / 1 órája
Lippai László: áldom a sorsot a feleségemért