Az ösztöndíjasok a Mercedes gyárban dolgoznak

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár három duális képzésben résztvevő kollégája – Faragó Attila, Geyer Kirill Valentin és Nagy Patrik András – 2019 végén nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesült. Az ösztöndíjat a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói nyerhetik el. A fiatalok örömmel számoltak be a pályázati sikerükről.

Geyer Kirill másodéves hallgató a kecskeméti Neumann János Egyetemen, járműmérnök szakon, Budapestről érkezett a hírös városba. A fiatal tehetség a pályázati követelményekről mesélt.

– Miután a kiírást elolvastuk, pályázatunkat személyesen adhattuk le az egyetem tanulmányi osztályán. Az elbíráláskor egy év tanulmányi átlagát nézték, a nyelvtudásunkat, de a kimagasló sporteredményekért és közösségi szerepvállalásért, például a HÖK tagságért is járt plusz pont. Nekem 5-ös volt az átlagom. Spanyolból felsőfokú, angolból középfokú nyelvvizsgám van, ezeket még gimnáziumban szereztem. Mivel pont németül nem beszélek, így amikor a gyakorlatomat töltöm a gyárban, angolul kommunikálok a kollégáimmal, akik nagyon segítőkészek. A harmadik félév volt eddig számomra a legnehezebb, de sok új, hasznos ismeretet szereztem és jó érzés, hogy ezzel az ösztöndíjjal elismerik a teljesítményünket.

A kecskeméti Nagy Patrik szintén „GAMF”-os, a Neumann János Egyetemen logisztikai mérnök hallgatója. Ösztöndíját elsősorban kiváló nyelvtudásával érdemelte ki. Az idegen nyelvek szeretete mellett a képzés nyújtotta lehetőségekről is számot adott.

– Havi negyvenezer forintos támogatást jelent egy teljes tanévre ez az ösztöndíj, ami azért nem olyan rossz zsebpénz-kiegészítés. Az ösztöndíjat a 4,3-as tanulmányi átlagommal, valamint a két felsőfokú, angol és német nyelvvizsga-eredményemmel nyertem el. Már nagyon hamar megszerettem az idegen nyelveket, nagyon céltudatos vagyok a nyelvtanulásban. Jó hatással volt rám a középiskolai német oktatási rendszer, a Bolyai gimnáziumban érettségiztem, nagyon szerettem. A Mercedes-Benz gyárban töltött gyakorlati időszak tartalmas és hasznos számomra, de egyelőre nem tervezek előre. Csak lazán élvezem az egyetemista éveket. A családom persze nagyon büszke rám, hogy ösztöndíjas lettem!

Faragó Attila Szolnokról érkezett, gépészmérnök másodéves hallgató a Neumann János Egyetemen. Az ösztöndíj mellett a gyakorlati képzésről is pozitívan nyilatkozott.

– A 4,8-as tanulmányi átlagom mellett a nyelvvizsgákért kaptam plusz pontokat, amivel aztán sikerült az ösztöndíjasok közé bekerülni. Már a gimnáziumban letettem a német középfokú, angolból pedig a felsőfokú nyelvvizsgát. Biztosan sokakat meglep, de nekem a kedvenc tantárgyam a fizika, és a duális képzésről korábban azt hallottam, hogy nehéz bekerülni. Ez volt az a pont, amire felcsillant a szemem. Ha nehéz, hát próbáljuk meg! Sikerült. Az összeszerelő üzemben, a gyártástervezésnél töltöm a gyakorlati időmet. A gyárban tapasztalatot gyűjthetek a soft skilles mérnöki kompetenciákban, itt megtanulhatom például azt, hogy milyen többirányban kommunikálni, más szakterületekkel együtt dolgozni és még az sem kizárt, hogy egyszer Németországban dolgozzam.

A három srác mellett Bognár Katalinnak is jár az elismerés, igaz ő más területen ért el kiemelkedő eredményt. Kata pénzügy és számvitel duális hallgató és a TDK (Tudományos Diákköri Konferencia) versenyen második helyezett lett. A kiváló eredmény kapcsán bemutatta a szakdolgozatát is, mely egy nem mindennapi témát ölel fel.

– Sokak számára furcsa, hogy sok fiú között egy autógyárban töltöm a gyakorlatom, de amin dolgoztam, az inkább csajos feladat volt. Nem azért, mert kizárólag nőket érintene a téma, hanem mert sok-sok utánajárást, kutatómunkát igényelt a 40 oldalas szakdolgozatom, munkavédelmi hivatkozásokkal. Amolyan sokat „egyhelyben ülős” gyakorlat volt. A prekariátus munkavégzésről írtam tanulmányt, ez egy olyan tudományterület, amivel korábban még nem foglalkoztak. A pályázati anyagom címe: A webshopok árnyékában, avagy a prekariátus peremén. Az egyetem és a munka mellett nem volt egyszerű, az átlagom ebben a félévben egy kicsit le is romlott 4,8-ról 4,7-re, de nem bánom. Publikálhatok is, és nagyon sokat tanultam az elkészítése közben – mesélte Kata. Végül megmagyarázta, mit is jelent pontosan a prekariátus munkavégzés.

– Minden olyan munkavégzési forma, amely a munkavállalókat fizikai, jogi, vagy anyagi természetű létbizonytalanságba sodorja, illetve olyan kockázatoknak teszi ki, amelyek egy hagyományos, teljes munkaidős szerződés keretei között nem merülnek fel. Ezeknek a munkavégzési formáknak további sajátossága, hogy túlnyomó részt nem önszántukból választják a munkavállalók, illetve több szempont szerinti kiszolgáltatottságukon számottevő érdekképviselet nem segít – részletezte.

 

Hozzászólások

elképesztő
Megnyúzták, majd megsütötték maguknak a kutyákat a migránsok
vereség / 1 perce
Kikapott a bajnokságban a Ferencváros BL-selejtezős ellenfele
A Djurgarden az eddigi 14 kör alatt hétszer győzött.
Gyász
"Szerettem volna élni köztetek, de a sors másképp rendelkezett, Küzdöttem, de már nem lehetett, Szeretteim, Isten veletek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy a drága feleség, anya, nagymama, gyermek, rokon és barát SZABÓ ZOLTÁN ERNŐNÉ Kusztos Ibolya életének 58. évében, 2020. július 30-án elhunyt. Szeretett halottunk temetése 2020. augusztus 12-én. 14.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. A gyaszoló család.
"A szív sajog, a fájdalom nő, Nem hoz enyhülést a múló idő. Szomorú az út, mely sírodhoz vezet, Hol megpihenni tért jóságos szíved. Másképp lenne minden, ha velünk lennél. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, Hazudni kell a szívnek, hogy ne tudjon fájni." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGYAR TIBOR méhész lajosmizsei lakos, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 12-én 10.30 órakor lesz a lajosmizsei temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, s akit szeretünk, azt nem felejtjük el." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GALAMB ISTVÁN nyugalmazott alezredes temetésén megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk TÖRTELI LÁSZLÓNÉ Bódog Mária Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2020. augusztus 10-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Elment egy lélek ma ismét a Földről kit szívünk többé el sosem feled..." Mély fájdalommal a szívünkben tudatjuk, hogy LUGOSI ZOLTÁN ISTVÁN 2020. július 30-án, életének 89. esztendejében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2020. augusztus 7-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyezzük örök nyugalomra. A gyászmise augusztus 12-én, 18.00 órakor a kecskeméti Nagytemplomban lesz. A gyászoló család.
"A szív egyet dobbant, s megállt, távozásod sosem lesz emlék csupán. Bennünk örökké élsz egy életen át, s odafentről vigyázol reánk." Mély fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, tanítványokkal, hogy id. KOCSIS SÁNDOR nyugalmazott hetényegyházi iskolaigazgató hetényegyházi lakos, 86. életévében 2020. július 31-én hirtelen elhunyt. Temetése 2020. augusztus 6-án, 10.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmukban osztoznak.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PUTYORA ISTVÁNNÉ Hegedűs Terézia Erzsébet kecskeméti lakos, életének 92. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 7-én, pénteken 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖRÖG ROLAND "Elek" kecskeméti lakos, 46 éves korában, 2020. július 24-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 7-én, pénteken 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönjük neked, Uram, hogy Ő a miénk volt és az is marad mindörökre, mert nekünk Ő nem halt meg, csak távol van... Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. NEUWALD JENŐNÉ született LAZICS ANITA MÁRIA Örkény Város díszpolgára újságíró, festőművész elhunyt. Felejthetetlen halottunktól folyó év augusztus hó 07. hapján 15.00 órakor a dabasi Halász Móricz- kúriában (2373 Dabas, Kossuth Lajos út 7.) refomátus vallás szertartása szerint búcsúzunk. DRÁGA EMLÉKE SZÍVÜNKBEN ÉL! A gyászoló család.
"Nyugodj békében, jó anyánk a gyászos hant alatt, ne zavarja semmi meg síri nyugalmadat. Lelked pedig körítse nagy égi jutalom, vegyen az angyalokhoz az örök irgalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DABI ISTVÁNNÉ Kása Rózsa ballószögi lakos, 98. életévében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 11-én, 10.30 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek. Hiába szállnak álmok, árnyak, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Fájó szívvel emlékezünk GEIGER JÁNOS halálának 10. évfordulójára. Szerető családja.
"Nem múlnak Ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KONFÁR MIHÁLY kecskeméti lakos, életének 77. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 5-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál fehér rózsával róják le. A gyászoló család.
"Tudom, kinek hittem" (2Tim 1,12) Megtört szívvel tudatjuk, hogy FAZEKAS PIROSKA életének 81. évében elhunyt. Szerettei körében búcsút vettünk Tőle 2020. július 28-án a kecskeméti Köztemetőben. Szerettei.
Ma 15 éve dobbant utoljára a szíved... HERCZEG ISTVÁN 1947-2005 Mindenütt ott vagy, ahol valaha tudtalak, láttalak, szerettelek(...) Minden mindenütt veled ostromol, 15 éve mindig feljajdul a halk sikoly: a sok Mindenütt mindenütt Sehol! /Szabó Lőrinc-Mindenütt ott vagy/ Örökké szeretünk, örökké hiányzol ... feleséged, lányaid, unokáid.
"Lelked remélem békére talált. S Te már a mennyből vigyázol Ránk! Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" özv. MAJOR JÓZSEFNÉ Szabó Ilona halálának második évfordulójára. Szerető fiai, menyei, unokái, dédunokái.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a lélegzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: Gyere haza." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSORBA BÉLA kerekegyházi lakos, 75 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 4-én, 9.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Egy könnycsepp az arcomon, Nehéz tőled búcsúznom..." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy szeretett édesanyánk SZEKÉR ISTVÁNNÉ Acsai Zsuzsanna volt máriahegyi lakos, 2020. július 29-én, életének 87. évében, csendesen elment égi családjához. Temetése 2020. augusztus 5-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PEREI GYULA kecskeméti lakos, 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. augusztus 3-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok templomában. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
„Meghalni egy pillanat műve, de értéket teremteni és maradandót alkotni csak kivételes emberek tudnak.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy CSIKAI GYULA ISTVÁN bronzkoszorús kutyakiképző mester 76 éves korában elhunyt. Temetése 2020. augusztus 3-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Csendben állunk, emékezünk Nem halt Ő meg még mindig él -nekünk- Messze ment, hol el nem érhetjük, de örökké szeretjük, el nem feledjük!" Fájó szívvel emlékezünk drága fiunk, testvérem SAJTOS TAMÁS MIKLÓS halálának 10. évfordulójára. Szerető szülei, Testvére.
nyári napközi / 1 órája
A központ kemencéjében pizzát is sütöttek Solton
Lencsés P. Anna
LABDARÚGÁS / GALÉRIA / 1 órája
Magabiztosan nyerte a kupameccset Szabadszálláson a KHTK
Vincze Miklós
70. évforduló Nagydíja / 2 órája
Verstappen nyert Silverstone-ban
egy új kutatás szerint / 3 órája
A környezet átalakítása a betegségeket terjesztő állatoknak kedvez
bayern münchen / 3 órája
Nemzeti rekordot állított be Thomas Müller
SZABADSZÁLLÁS / 4 órája
A túrákon összetartó közösség alakul ki
Gulyás Sándor