Hallgassa élőben!
Fotó: Pozsgai Ákos

A Kunsági borvidék negyed évszázaddal ezelőtt alakult meg

Huszonöt éves az idén a Kunsági borvidék. Az ország legnagyobb szőlő-termőterülete adja a hazai bortermelés több mint negyven százalékát. A kunsági borászok már nagyon sok hazai és külföldi versenyen bizonyították, hogy a gyümölcsös ízű boraik világszínvonalúak. Frittmann Jánossal, a Kunsági borvidék elnökével beszélgettünk, aki az év bortermelője volt 2007-ben.

– Milyen ma a Kunsági borvidék? – kérdeztük Frittmann János elnöktől.
– A Kunsági borvidék huszonöt éve alakult meg. De ennél jóval régebb óta termesztik az itt lakók a gyümölcsöt. A szőlőtermesztés hagyománya ugyanis több mint 900 évre tekint vissza a térségben. Az elmúlt évtizedekben egyre több a magas minőségű termékeket előállító családi borászatok száma a borvidéken. Ezek némelyike nemcsak idehaza, hanem a külföldi borversenyeken is egyre több aranyérmet nyernek – mondta a Kunsági borvidék elnöke, soltvadkerti borász.

– Milyen átalakulások voltak az elmúlt negyed évszázad során?
– Érdekes és bonyolult változásoknak lehettünk a szemtanúi. Kialakultak a családi pincészetek. Ez utóbbiak közül jó néhányan olyan magas minőségű termékeket készítenek, amelyekkel joggal kerültek be a Horeca- (hotel, étterem, kávéház) rendszerbe, és természetesen a kiskereskedelmi láncok polcain is találkozhat velük a vásárló. Ősszel a minőségi piacon a Horeca-szektorban jóval kevesebb bor fogyott, ez a piac hanyatt esett. Az élelmiszer-kereskedelemben is kevesebb prémium bor fogy karácsony előtt, mint az előző években. A kiskereskedelemben jól ismert családi borászatok a teljesség igénye nélkül: a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet, a soltvadkerti Font Pincészet, az izsáki Gedeon Birtok, a kiskőrösi Szentpéteri Borház, a ceglédi Kökény Borászat és Klément Borászat, a kiskunhalasi Szőke Borászat, a tabdi Sinkovicz és Kiss Borászat, a soltvadkerti Frittmann Pincészet, Galántai Borászat és Erdős Borászat, vagy akár az imrehegyi Béla Borászat is. Mellettük a régi állami és szövetkezeti nagy borászatok helyét átvették a nagy kft.-k. Néhányat megemlítenék a kiskereskedelmi forgalomban jelenlévő nagy cégek közül a teljesség igénye nélkül: Grape Vine Kft., a Kiss és Társai Kft., a Royalsekt Zrt., a Bognár-Vin Kft., a Palásti-Borászat Kft., a Weinhaus Kft., a Boranal Kft., a Schiszler Borászat.

– A magyar borexportban mekkora szerepet játszik a térségünk?
– Kiemelkedő a szerepe. A termék nagyobb része lédig formában jut el a külhoni piacokra. Bár a hazai szőlőterület 30 százaléka tartozik a Kunsági borvidékhez, a hazai borforgalom körülbelül fele itt bonyolódik. Ennek az az oka, hogy több nagy borfeldolgozó társaság a Dunántúlról és a felvidéki szőlőtermelő vidékekről is vásárol alapanyagot. A Kunsági borvidék ma szőlőtermesztés, bortermelés tekintetében a legerősebb egység. A hazai szakmai döntéseknél megkerülhetetlen a térség.

– Melyek a népszerű szőlőfajták?
– A Kunsági borvidéken a legnépszerűbb szőlőfajták a termőterület alapján a bianca, az aletta, a generosa, a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a kékfrankos, a kunleány, a kövidinka, a rajnai rizling, a zalagyöngye. Sokan az innovatív szőlők felé mozdultak el, amelyek között ott a néró, a medina, az isner, a castellum, a bácska, a Pannónia kincse, a hibernal. Ezek olyan megbízhatóan termelhető fajták, amelyekből nagy minőségű bort lehet készíteni. A régi rezisztens szőlőből – aletta, bianca – szintén jó ivású, de középszegmensű bor készíthető. Az ültetvények jelentős része ezekből a fajtákból tevődik össze. A fogyasztók körében a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a kékfrankos, a rozék, illetve az utóbbi időben a generosa nagyon népszerűek a borpiacon.

– Milyen a hazai borkedvelők ízlése? Vajon a Kunsági borvidék alkalmas-e ennek a kielégítésére?
– A hazai vásárló egyre inkább a gyümölcsös, jól fogyasztható borokat keresi. Ez a tendencia nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre inkább jellemző. Ilyen borok elkészítésére kiválóan alkalmas a borvidék. A borban az ásványosság szintje megfelelő, leginkább a gyümölcsösség dominál. A fogyasztó a vörösborok helyett egyre inkább a fehérborokat keresi.

– Az ezredfordulón a rozék felé fordult a piac figyelme. Mi a helyzet ezzel a borral?
– A népszerű rozé borokból nagyon sok fogy, de már nem nő a kereslet.

– A kékszőlőket érdemes termeszteni?
– Természetesen. A kékfrankos, amely 2100 hektáron terem a Kunságban, mindig keresett lesz a közép-európai piacokon. Mellette választékbővítő például a kadarka, a merlot vagy akár a cabernet-k is. A kékfrankosból készült rozé pedig talán a legjobb a maga nemében idehaza.

– A Kunsági borvidéken nagy mennyiségű tömegbort készítenek. Nem kell tartani az olasz konkurenciától?
– A tömegbor hazai piacáról a bianca, az aletta és a kunleány kiszorította az olasz borokat.

– Generációváltás?
– A Kunsági borvidéken, csakúgy, mint a gazdaság más szektoraiban is, egyre nagyobb kérdés a generációváltás. A szőlőtermesztő társadalom elöregedett. A szőlőtermesztő társadalom átlagéletkora 60 év körüli. Igaz, ma már minden eszköz megvan ahhoz, hogy a munka könnyebbé váljon, de nincs megoldva az utánpótlás. Ráadásul a helyzetet az is bonyolítja, hogy a klímaváltozás is befolyásolhatja a termesztést. Nincs megoldva az öntözés sem, amelyre nagy szükség lenne. Sok helyen probléma az erdők közelsége, veszélyezteti a vízellátást. Azt el kell érni, hogy az itt maradni akaró szőlészcsaládok érdekeit kiemelten lehessen képviselni – mondta végül Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke, a Hegyközségi Nemzeti Tanács alelnöke.

 

A felvétel a tavalyi soltvadkerti Márton-napi szakmai rendezvényen készült. Ezen a kunsági borászok bemutatták új boraikat a vendégeknek
Fotó: Pozsgai Ákos

A szőlőtermesztést I. Géza király óta jegyzik

A borvidék területén folyó szőlőtermesztés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső-Alpár (ma Lakitelek és Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta. A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kunsági homok. Ekkor települt ide, Kecskemétre Mathiász János méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklóstelep is. (Ez ma már nem működik.) Viszont a katonatelepi kutató a hazai szőlészeti és borászati kutatás fontos központja. Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának 2019-es statisztikája szerint 65 ezer 396 hektárnyi szőlőterületet jegyeznek a 22 hazai borvidéken. A Kunsági borvidéken, amely Bács-Kiskun, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben terül el, összesen 20 ezer 982 hektárt tartanak nyilván. 2020-ban 24 hegy­község alkotja a Kunsági bor­vidéket. Az elmúlt 25 év­ben a bor­vidékelnöki tisztet Katona István (1995–2005), Oreskó Imre (2005–2013), Frittmann János (2013-tól napjainkig) látta, látja el. A titkári munkát 1995–2005 között Kovács László vitte, majd napjainkig Keresztes József végzi.

A borvidék három személyisége az elmúlt negyed évszázadról

Kovács László, aki 1995-től 2005-ig volt a Kunsági borvidék titkára, elmondta, hogy 1990-ben eldőlt: az akkori Alföl­di borvidéket három részre osztják fel. Így keletkezett a Hajós-Bajai, a Csongrádi és a Kiskunsági borvidék. Az utóbbi később a Kunsági borvidék nevet vette fel. A borvidék 1995. december 5-én alakult meg. A megalakuláskor ugyan a kormány biztosított hegyközségi tagonként kétezer forintot a működésre, de később nem adott semmit sem a hegyközségeknek. A pénz elfogyott az évek alatt. Ekkor a Ráckevét is képviselő honatyának telefonált Kovács László, hogy a kormány nyúljon már a kasszába, mivel nincs finanszírozva a rendszer, így 270 milliót sikerült kiharcolni a 22 borvidéknek. Később Font Sándor soltvadkerti országgyűlési képviselő segítségével sikerült a pénzügyi helyzeten változtatni.
Keresztes József 2005 óta a titkára a borvidéknek. Ő azt mondja, hogy az uniós belépést jól kihasználta a borvidék. A termelői alapok megújításának a felét végezték el a termelők uniós támogatással. A borászati üzemek kapacitásfejlesztése és technológiafejlesztése megtörtént. A következő években évente 500 hektárnál több szőlőterület megújításra kerül a borvidéken. A termelési központ Kecel–Kiskőrös–Soltvadkerten található. Ehhez kapcsolódik Akasztó, Csengőd, Kaskantyú, Bócsa, Imrehegy. Kisebb centrum Orgovány, Izsák térsége. Itt fejlődik a termelés, a perifériákon nem ilyen kedvező a helyzet.
Oreskó Imre 2005–2013 között volt a Kunsági borvidék elnöke. Mint mondta, ebben az időszakban az Európai Unióhoz történt csatlakozással kapcsolatos kihívásokra kellett a hazai és a kunsági borászoknak választ keresniük. Az olcsó, nyugati import borral nehéz volt ugyanis versenyezni. Az is gondot jelentett, hogy a kis parcellákkal rendelkező, de már idős emberek elhagyták a szőlőket. Számukra az uniós anyagi hátterű kivágási támogatás jelentett tisztes visszavonulási lehetőséget. Problémát jelentett az is, hogy sok olyan szereplő került be a borászati szektorba, aki nem volt szakmabeli. A borvidék presztízsének lerontásában jó néhányan szerepet is játszottak. Ugyanakkor a kunsági szőlészek és a pincészetek jól kihasználták az uniós támogatási lehetőségeket. Voltak olyan évek, amikor a telepítési támogatás 70 százaléka a Kunsági borvidékről került ki. Az egykori elnök azt is megemlítette, miszerint a borvidék korábbi titkárának, Kovács Lászlónak komoly szerepe volt abban, hogy a térség szereplőihez időben eljutottak a fontos hírek, a jelenlegi titkárnak, Keresz­tes Józsefnek pedig most köszönhető mindez. A borvidékünknek van igazán nagy lehetősége arra, hogy a 22 borvidék közül a legoptimálisabban fejlődjön. Az új típusú borok friss gyümölcsös borok, kiváló ár-érték arányúak. Ezeket a Kunságban lehet előállítani, mondta az egykori elnök.

 

Hozzászólások

ne fogyasszák el!
Szennyezett kétszersültet hívott vissza az IKEA
Női vízilabda / 4 perce
A franciákkal játszanak a magyarok a negyeddöntőben
A nyolccsapatos tornáról a két döntős jut ki a nyári, tokiói olimpiára.
Gyász
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PETRÁK MIHÁLYNÉ Borsos Erzsébet kecskeméti lakos, 76 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 26-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy H. KIS MIHÁLY kecskeméti lakos, életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. január 25-én, hétfőn 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmise 2021. január 26-án, 18.00 órakor lesz a Piarista templomban. A gyászoló család.
"Istenem, súgd meg neki halkan, Lágyan szólj hozzá, hogy ne zavarjam! Álmomban keressen meg engem, még egyszer hadd lássam, hadd öleljem! Nem szólnék róla, hogy mélyen gyötör a bánat, csak hadd lássam még egyszer Drága APUKÁMAT! Hadd legyen nekem ez a legszebb álmom, súgd meg neki halkan, hogy nagyon szeretem és minden nap várom!" Gyermekeinkben élsz tovább... Köszönöm e két Csodát! Fájó szívvel emlékezünk, Szerettünk CSŐSZ TIBOR halálának 3. évfordulója alkalmából. Gyermekei és Édesanyjuk.
"Küzdelmemet megharcoltam és meghalok, Nektek jó földi társaim búcsút mondok. Kaptam Tőletek sok szépet és éltetőt, Barátaim! Borítsatok rám szemfedőt." (Gátay-Günther Ferenc: Búcsúzom tőletek.) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÁNYI SÁNDOR 2021. január 12-én, 88 évesen elhunyt. Búcsúzunk tőle 2021. január 28-án (csütörtökön), 11.45 órakor a római katolikus vallás szertartása szerint a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ANDRÁSI KÁLMÁN a volt Konzum Vállalat dolgozója kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Pihenj, Te, drága szív, megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy drága Szerettünk, önzetlen társ, szülő, igazi nagypapa NÉMETH SÁNDOR 60 éves korában elhunyt. Hamvasztás után 2021. január 22-én, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra. A részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjenek. Mindent köszönünk Neked! A gyászoló családja.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEFNÉ Fazekas Julianna 79 éves korában hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. január 25-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy hűséges férjem, szeretett édesapám, szerető gyermekem, jó testvérünk NÉMETH LÁSZLÓ GERGELY a Szék és Kárpitosipari Vállalat és a Nissin Foods Kft. volt dolgozója életének 67. évében, rövid betegség után váratlanul elhunyt. Temetése 2021. január 21-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más: csak jóság és szeretet, Munka, küzdelem volt az egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk RÁCZ IMRE LÁSZLÓNÉ Mészáros Erzsébet nyárlőrinci lakos 88. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. január 22-én, 13.00 órakor lesz a nyárlőrinci köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Megállunk némán a sírod felett, s fájón őrízzük emlékedet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBICZA LÁSZLÓ kerekegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 22-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Virághné Törőcsik Gabriella súlyos betegségben, 80 éves korában elhunyt. Temetése Jászkarajenőn január 19-én 14.00 órakor a jászkarajenői temetőben lesz. Testvérei és családjuk. Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él...”
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapám, apósom és nagypapám TARJÁNYI LÁSZLÓ Kecskeméti, Ifjúság utcai lakos, 93 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 21-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk TURI-KISS MIHÁLY Mini Grill tulajdonosa kecskeméti lakos, életének 72. évében örökre elaludt. Utolsó útjára 2021. január 21-én, 9.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, Számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy BAKRÓ ISTVÁNNÉ Fekete Cecília kecskeméti lakos, életének 87. évében, 2021. január 7-én elhunyt. Utolsó útjára 2021. január 20-án, 13.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk együtt éreznek. Hálásan köszönjük az Őszirózsa Időskorúak Gondozóháza minden munkatársának a szeretetteljes gondoskodást. A gyászoló család.
Nekem nagyon hiányzanak majd a föld, a fák, a csillagok S hiányzik, hogy én nem hiányzom a világnak, ha meghalok. Pedig eltűnik majd belőle a szem (s véle a látomás), Amely olyannak látta egykor, amilyennek még senki más. Új látomássá rendeződnek a föld, a fák, a csillagok, Világ lesz még, de más világ lesz hiánytalan, ha meghalok. Székely János: Hiánytalan Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁGÓ GYÖRGY a szanki Haladás Mg. Szövetkezet nyug. elnöke életének 80. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Drága halottunktól 2021. január 19-én, 14.00 órakor búcsúzunk a szanki temetőben. A gyászoló család és a szövetkezet igazgatósága.
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesapánk DR. SZABÓ TIBOR 93. életévében 2021. január 6-án örökre eltávozott tőlünk. Szeretett elhunytunkat a Kecskemét Város Köztemetőben 2021. január 21-én, 14.00 órakor a katolikus egyház szertartása szerint kísérjük utolsó útjára. Nyugodjék Békében.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédnagymamánk KISS JENŐNÉ P. Szabó Erzsébet kecskeméti (volt kunszállási) lakos, életének 97. évében családi körben csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 20-án, 10.00 órakor lesz a kunszállási temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Csak itt-ott néhanap, ha megpillantok közelemben az ágakon egy-egy énekes madarat, fog el gyermeki fájdalom, a vég riaszt meg engem, nem látni, hallani ily szépet lenn, a hant alatt. (Neumann) Ezúton tudatjuk mindenkivel aki szerette, ismerte, hogy édesanyánk dr. MOHAY ANTALNÉ dr. Móring Irén életének 94. évében itt hagyott bennünket. Búcsúztatójára, temetésére kívánságának megfelelően későbbiekben, szűk caládi körben kerül sor.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SCHMIDINGER BÉLA nyugállományú alezredes szíve életének 85. évében 2021. január 10-én örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 18-án 13 órakor a kiskunfélegyházi Felső temető 1/a parcella 3.soránál. A gyászoló család
nem semmi látvány / 52 perce
Húha! Fegyverrel a kezében fotózták le Curtist és barátját
GALÉRIÁVAL / 1 órája
Durván összetört két autó a halasi kórház sarkánál
Pozsgai Ákos
fejlesztés / 1 órája
Bemutatták a Színművészeti Egyetem új, naphegyi campusát
negyedik győzelem / 2 órája
Hatgólos magyar siker a brazilok ellen
Szabóné Kis Éva / 2 órája
Személyesen és online is segít a kecskeméti védőnő
Sebestyén Hajnalka
fejlesztés / 3 órája
Uszoda, futó- és teniszpálya is épül majd Izsákon
Barta Zsolt