Hallgassa élőben!
Fotó: Pozsgai Ákos

A Kunsági borvidék negyed évszázaddal ezelőtt alakult meg

Huszonöt éves az idén a Kunsági borvidék. Az ország legnagyobb szőlő-termőterülete adja a hazai bortermelés több mint negyven százalékát. A kunsági borászok már nagyon sok hazai és külföldi versenyen bizonyították, hogy a gyümölcsös ízű boraik világszínvonalúak. Frittmann Jánossal, a Kunsági borvidék elnökével beszélgettünk, aki az év bortermelője volt 2007-ben.

– Milyen ma a Kunsági borvidék? – kérdeztük Frittmann János elnöktől.
– A Kunsági borvidék huszonöt éve alakult meg. De ennél jóval régebb óta termesztik az itt lakók a gyümölcsöt. A szőlőtermesztés hagyománya ugyanis több mint 900 évre tekint vissza a térségben. Az elmúlt évtizedekben egyre több a magas minőségű termékeket előállító családi borászatok száma a borvidéken. Ezek némelyike nemcsak idehaza, hanem a külföldi borversenyeken is egyre több aranyérmet nyernek – mondta a Kunsági borvidék elnöke, soltvadkerti borász.

– Milyen átalakulások voltak az elmúlt negyed évszázad során?
– Érdekes és bonyolult változásoknak lehettünk a szemtanúi. Kialakultak a családi pincészetek. Ez utóbbiak közül jó néhányan olyan magas minőségű termékeket készítenek, amelyekkel joggal kerültek be a Horeca- (hotel, étterem, kávéház) rendszerbe, és természetesen a kiskereskedelmi láncok polcain is találkozhat velük a vásárló. Ősszel a minőségi piacon a Horeca-szektorban jóval kevesebb bor fogyott, ez a piac hanyatt esett. Az élelmiszer-kereskedelemben is kevesebb prémium bor fogy karácsony előtt, mint az előző években. A kiskereskedelemben jól ismert családi borászatok a teljesség igénye nélkül: a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet, a soltvadkerti Font Pincészet, az izsáki Gedeon Birtok, a kiskőrösi Szentpéteri Borház, a ceglédi Kökény Borászat és Klément Borászat, a kiskunhalasi Szőke Borászat, a tabdi Sinkovicz és Kiss Borászat, a soltvadkerti Frittmann Pincészet, Galántai Borászat és Erdős Borászat, vagy akár az imrehegyi Béla Borászat is. Mellettük a régi állami és szövetkezeti nagy borászatok helyét átvették a nagy kft.-k. Néhányat megemlítenék a kiskereskedelmi forgalomban jelenlévő nagy cégek közül a teljesség igénye nélkül: Grape Vine Kft., a Kiss és Társai Kft., a Royalsekt Zrt., a Bognár-Vin Kft., a Palásti-Borászat Kft., a Weinhaus Kft., a Boranal Kft., a Schiszler Borászat.

– A magyar borexportban mekkora szerepet játszik a térségünk?
– Kiemelkedő a szerepe. A termék nagyobb része lédig formában jut el a külhoni piacokra. Bár a hazai szőlőterület 30 százaléka tartozik a Kunsági borvidékhez, a hazai borforgalom körülbelül fele itt bonyolódik. Ennek az az oka, hogy több nagy borfeldolgozó társaság a Dunántúlról és a felvidéki szőlőtermelő vidékekről is vásárol alapanyagot. A Kunsági borvidék ma szőlőtermesztés, bortermelés tekintetében a legerősebb egység. A hazai szakmai döntéseknél megkerülhetetlen a térség.

– Melyek a népszerű szőlőfajták?
– A Kunsági borvidéken a legnépszerűbb szőlőfajták a termőterület alapján a bianca, az aletta, a generosa, a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a kékfrankos, a kunleány, a kövidinka, a rajnai rizling, a zalagyöngye. Sokan az innovatív szőlők felé mozdultak el, amelyek között ott a néró, a medina, az isner, a castellum, a bácska, a Pannónia kincse, a hibernal. Ezek olyan megbízhatóan termelhető fajták, amelyekből nagy minőségű bort lehet készíteni. A régi rezisztens szőlőből – aletta, bianca – szintén jó ivású, de középszegmensű bor készíthető. Az ültetvények jelentős része ezekből a fajtákból tevődik össze. A fogyasztók körében a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a kékfrankos, a rozék, illetve az utóbbi időben a generosa nagyon népszerűek a borpiacon.

– Milyen a hazai borkedvelők ízlése? Vajon a Kunsági borvidék alkalmas-e ennek a kielégítésére?
– A hazai vásárló egyre inkább a gyümölcsös, jól fogyasztható borokat keresi. Ez a tendencia nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre inkább jellemző. Ilyen borok elkészítésére kiválóan alkalmas a borvidék. A borban az ásványosság szintje megfelelő, leginkább a gyümölcsösség dominál. A fogyasztó a vörösborok helyett egyre inkább a fehérborokat keresi.

– Az ezredfordulón a rozék felé fordult a piac figyelme. Mi a helyzet ezzel a borral?
– A népszerű rozé borokból nagyon sok fogy, de már nem nő a kereslet.

– A kékszőlőket érdemes termeszteni?
– Természetesen. A kékfrankos, amely 2100 hektáron terem a Kunságban, mindig keresett lesz a közép-európai piacokon. Mellette választékbővítő például a kadarka, a merlot vagy akár a cabernet-k is. A kékfrankosból készült rozé pedig talán a legjobb a maga nemében idehaza.

– A Kunsági borvidéken nagy mennyiségű tömegbort készítenek. Nem kell tartani az olasz konkurenciától?
– A tömegbor hazai piacáról a bianca, az aletta és a kunleány kiszorította az olasz borokat.

– Generációváltás?
– A Kunsági borvidéken, csakúgy, mint a gazdaság más szektoraiban is, egyre nagyobb kérdés a generációváltás. A szőlőtermesztő társadalom elöregedett. A szőlőtermesztő társadalom átlagéletkora 60 év körüli. Igaz, ma már minden eszköz megvan ahhoz, hogy a munka könnyebbé váljon, de nincs megoldva az utánpótlás. Ráadásul a helyzetet az is bonyolítja, hogy a klímaváltozás is befolyásolhatja a termesztést. Nincs megoldva az öntözés sem, amelyre nagy szükség lenne. Sok helyen probléma az erdők közelsége, veszélyezteti a vízellátást. Azt el kell érni, hogy az itt maradni akaró szőlészcsaládok érdekeit kiemelten lehessen képviselni – mondta végül Frittmann János, a Kunsági borvidék elnöke, a Hegyközségi Nemzeti Tanács alelnöke.

 

A felvétel a tavalyi soltvadkerti Márton-napi szakmai rendezvényen készült. Ezen a kunsági borászok bemutatták új boraikat a vendégeknek
Fotó: Pozsgai Ákos

A szőlőtermesztést I. Géza király óta jegyzik

A borvidék területén folyó szőlőtermesztés első írásos dokumentuma a Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, melyben I. Géza király a Felső-Alpár (ma Lakitelek és Szikra) és kürti (ma Tiszakürt) szőlődombokat az apátságnak adományozta. A filoxéravész idején a magyar szőlőkultúra átmentésének volt meghatározó bázisa a kunsági homok. Ekkor települt ide, Kecskemétre Mathiász János méltán világhírű szőlőnemesítő és létesült Miklóstelep is. (Ez ma már nem működik.) Viszont a katonatelepi kutató a hazai szőlészeti és borászati kutatás fontos központja. Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának 2019-es statisztikája szerint 65 ezer 396 hektárnyi szőlőterületet jegyeznek a 22 hazai borvidéken. A Kunsági borvidéken, amely Bács-Kiskun, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben terül el, összesen 20 ezer 982 hektárt tartanak nyilván. 2020-ban 24 hegy­község alkotja a Kunsági bor­vidéket. Az elmúlt 25 év­ben a bor­vidékelnöki tisztet Katona István (1995–2005), Oreskó Imre (2005–2013), Frittmann János (2013-tól napjainkig) látta, látja el. A titkári munkát 1995–2005 között Kovács László vitte, majd napjainkig Keresztes József végzi.

A borvidék három személyisége az elmúlt negyed évszázadról

Kovács László, aki 1995-től 2005-ig volt a Kunsági borvidék titkára, elmondta, hogy 1990-ben eldőlt: az akkori Alföl­di borvidéket három részre osztják fel. Így keletkezett a Hajós-Bajai, a Csongrádi és a Kiskunsági borvidék. Az utóbbi később a Kunsági borvidék nevet vette fel. A borvidék 1995. december 5-én alakult meg. A megalakuláskor ugyan a kormány biztosított hegyközségi tagonként kétezer forintot a működésre, de később nem adott semmit sem a hegyközségeknek. A pénz elfogyott az évek alatt. Ekkor a Ráckevét is képviselő honatyának telefonált Kovács László, hogy a kormány nyúljon már a kasszába, mivel nincs finanszírozva a rendszer, így 270 milliót sikerült kiharcolni a 22 borvidéknek. Később Font Sándor soltvadkerti országgyűlési képviselő segítségével sikerült a pénzügyi helyzeten változtatni.
Keresztes József 2005 óta a titkára a borvidéknek. Ő azt mondja, hogy az uniós belépést jól kihasználta a borvidék. A termelői alapok megújításának a felét végezték el a termelők uniós támogatással. A borászati üzemek kapacitásfejlesztése és technológiafejlesztése megtörtént. A következő években évente 500 hektárnál több szőlőterület megújításra kerül a borvidéken. A termelési központ Kecel–Kiskőrös–Soltvadkerten található. Ehhez kapcsolódik Akasztó, Csengőd, Kaskantyú, Bócsa, Imrehegy. Kisebb centrum Orgovány, Izsák térsége. Itt fejlődik a termelés, a perifériákon nem ilyen kedvező a helyzet.
Oreskó Imre 2005–2013 között volt a Kunsági borvidék elnöke. Mint mondta, ebben az időszakban az Európai Unióhoz történt csatlakozással kapcsolatos kihívásokra kellett a hazai és a kunsági borászoknak választ keresniük. Az olcsó, nyugati import borral nehéz volt ugyanis versenyezni. Az is gondot jelentett, hogy a kis parcellákkal rendelkező, de már idős emberek elhagyták a szőlőket. Számukra az uniós anyagi hátterű kivágási támogatás jelentett tisztes visszavonulási lehetőséget. Problémát jelentett az is, hogy sok olyan szereplő került be a borászati szektorba, aki nem volt szakmabeli. A borvidék presztízsének lerontásában jó néhányan szerepet is játszottak. Ugyanakkor a kunsági szőlészek és a pincészetek jól kihasználták az uniós támogatási lehetőségeket. Voltak olyan évek, amikor a telepítési támogatás 70 százaléka a Kunsági borvidékről került ki. Az egykori elnök azt is megemlítette, miszerint a borvidék korábbi titkárának, Kovács Lászlónak komoly szerepe volt abban, hogy a térség szereplőihez időben eljutottak a fontos hírek, a jelenlegi titkárnak, Keresz­tes Józsefnek pedig most köszönhető mindez. A borvidékünknek van igazán nagy lehetősége arra, hogy a 22 borvidék közül a legoptimálisabban fejlődjön. Az új típusú borok friss gyümölcsös borok, kiváló ár-érték arányúak. Ezeket a Kunságban lehet előállítani, mondta az egykori elnök.

 

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
hirdetés
Ötletből érték – de kié lesz a haszon?
hirdetés
Cukorbetegen, biztonságban
vesztegetés a gyanú
Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész
futsal / galériával / 12 perce
Váratlan pofont kapott otthon a ScoreGoal
Hétfőn este a 9. helyen álló Nyírgyulajt fogadta a dobogós ScoreGoal Kecskemét Futsal az NB I. 14. fordulójában.
Gyász
“Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAKRA ANDRÁS ZOLTÁN hetényegyházi lakos, 72 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Kérését teljesítve hamvait a kecskeméti Köztemető szóróparcellájában helyeztük örök nyugalomra. Engesztelő szentmiséje a kecskeméti Nagytemplomban 2021. december 13-án, 18.00 órakor lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
"Az idő súlya alatt az acél is törik, s most elmegy aki úgy élt, hogy végig tényleg itt volt." Szomorúan tudatjuk, hogy BALAI FERENC a kecskeméti városházi dolgozók 1956-os forradalmi bizottságának egykori elnöke, utóbb a Vízmű, majd a DUTÉP osztályvezetője, november 28-án, hét nappal a 94. születésnapja előtt, a vírusos tüdőgyulladást legyőzve, de a kimerültségből felállni nem tudva, rövid szenvedés után, gyermekei körében az otthonában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése december 16-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben, római katolikus szertartás szerint.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy CSAPÓ PÉTERNÉ Sutus Julianna kecskeméti lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 9-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítást és a temetésen való részvételt kérjük mellőzni. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KULIK IMRÉNÉ Bencsik Mária az Aranyhomok Szálloda nyugdíjasa kecskeméti lakos, 92 éves korában hirtelen elhunyt. Temetése 2021. december 13-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUN ISTVÁN nyugdíjas mozdonyvezető kecskeméti lakos, 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 9-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága halottunk KOVÁCS LÁSZLÓ az OTP nyugdíjasa kecskeméti lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 7-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FAZEKAS JÁNOS Kecskemét, Máriahegyi lakos, 77 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 10-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni Nem volt arra idő, el kellett indulni. Szívetekbe hagyom emlékem örökre Ha látni akartok, nézzetek fel az égre." Ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik a hosszú küzdelemben eltávozott drága testvérem ÁRVA TÓTH JÓZSEF hamvasztás utáni búcsúztatóján a Szent Család Plébánián megjelentek és osztoztak fájdalmunkban. Testvéred Éva
Kedves rokonok, barátok, ismerősök! Fájdalommal tudatjuk veletek a hírt, hogy drága szerettünk TÖRÖK FERENCNÉ (szül. Török Erzsébet) 2021.11.01-jén, életének 87. évében eltávozott közülünk. Búcsúztatása szűk családi körben történt az újszegedi temetőben. A gyászoló család
„Ne búsuljatok. Nekem már nem fáj semmi, ha eljön az este, csillagként tudok nektek üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, mit nem lehet pótolni.„ Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették DR. FELEKY PÁL GÁBOR nyugalmazott igazgató, építőmérnök, jogász életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. december 8-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A búcsúztatón a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! A gyászoló családja.
"Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, S akit szeretünk, azt nem felejtjük el." Fájó szívvel emlékezünk TAMÁSKOVICS GYULA halálának 30. évfordulóján. Szerető családja.
"Fájó szívünk fel-felzokog érted, örökké szeretünk, nem feledünk Téged!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DUKAI LÁSZLÓ ISTVÁN kecskeméti lakos, 77 éves korán hirtelen betegségben elhunyt. Búcsúztatása 2021. december 9-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászmise 2021. december 19-én, 9.30 órakor lesz a Barátok templomában. A gyászoló család.
"Lelked mint a fehér galamb csendesen messzire szállt, Hiába keresünk könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy, Utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk SZIJJÁRTÓ FERENC halálának 50. évfordulóján és névnapján SZIJJÁRTÓ FERENCNÉ (később Garaczi Lászlóné) Gábor Mária halálának 2. évfordulóján Szeretettel emlékezik: lányuk Horváthné Marika unokájuk István és László, és a dédunokák Nikoletta, Bence és Zsombi.
"Nincs már holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben, szívetekben élek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROZA SÁNDOR kecskeméti lakos, életének 75. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 8-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg akit elfelednek, örökké él akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BORBÉLY SÁNDOR kecskeméti lakos, 58 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 3-án, 15.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRÁG JÓZSEFNÉ Nagy Magdolna kecskeméti lakos, 60 éves korában, 2021. november 22-én váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 7-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a megjelenőket, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson részt vesznek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÓNAI TIBORNÉ Baunoch Irén kerekegyházi lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. december 7-én, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi katolikus temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MODOK IMRÉNÉ Blaskó Jolán kecskeméti lakos, életének 88. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Búcsúztatása 2021. december 6-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." MADÁCSI FERENC halálának 10. évfordulójára és közelgő névnapján szeretettel emlékezünk. Szerető családja.
Köszönetet mondunk azoknak, akik JUHÁSZ ISTVÁNNÉ Rózsika néni temetésén részt vettek. Hálás szívvel köszönjük a Ballószögi Aranykor Időskorúak Otthona összes dolgozójának, Klári néninek, a három egyházi felekezetet képviselő lelkipásztoroknak áldozatos, szeretetteljes gondoskodó munkáját. Az Ő tevékenységeik következtében vált a Mama utolsó két éve lelkileg kiegyensúlyozottabbá, szebbé, jobbá, komfortosabbá. A gyászoló család.
KISKUNFÉLEGYHÁZA / 26 perce
Kiskunfélegyházi anyakönyvi hírek
Vajda Piroska
lesz még több is / 30 perce
150 milliós Rolls-Royce, 8 milliós kesztyű – Nem aprózták el Karl Lagerfeld árverését
Történelmi összefüggések / 31 perce
Bővített, angol formában is elérhető a mohácsi csatát feldolgozó könyv
régóta várt ceremónia / 40 perce
Gyönyörű! Dobó Ági mutatott egy meghitt fotót a titkos esküvőjéről
megbeszélés / 46 perce
V4-Franciaország csúcstalálkozót tartanak Budapesten
tragikus veszekedés / 50 perce
Többször rálőtt a feleségére, majd önkezével vetett véget az életének egy férfi Gyenesdiáson