hirdetés

2021.10.22. 10:21

A por útja: Porszívózás régen és most

Egy szőnyeg az egyik „legjobb” porfogó a lakásban. Bár szinte biztos, hogy sosem gondolunk erre, szőnyeggel már nagyon régóta bajlódunk. Már pár ezer éve a Közép-Ázsiában vándorló pásztorok kezdtek szőnyeget csomózni, hogy azzal utánozzák az értékes állatok bőrét. És mivel por már akkor is volt, így nyilván valahogyan ezeket is portalanítani kellett. Nem csoda, hogy a technika fejlődésével a felületek portalanítására is minden korban hangsúlyt fektettek, újabb és újabb találmányokkal kísérletezvén a folyamat megkönnyítésére.

1. A seprű új élete

Mivel nagyon-nagyon hosszú ideig a seprű és a por kiverése volt csupán, amivel a háziasszony tehetett a por ellen, ezért evidens, hogy először ezt az eszközt akarták hatékonyabbá tenni. Ezen gondolat mentén születhetett meg az első mechanikus seprű 1811-ben. Egy bizonyos James Hume nevű angol úriember volt az, aki elkészítette a prototípust. Ez még nem volt igazán kielégítő, így aztán 40 évvel később átdolgozta és továbbfejlesztette a szerkezetet Lucius Bigelow. De hiába a sok éves kísérletezgetés, ezek a szerkentyűk nem terjedtek el, ugyanis még mindig nem bizonyultak elég hatékonynak. Ahelyett, hogy összeszedték volna a port, főként felverték azt és csak kavargott a levegőben.

Míg végül egy tisztaságszerető, amerikai feleség 1876-ban azzal a kéréssel fordult a férjéhez, egy bizonyos Melville Bissell-hez, hogy legyen szíves megoldani ezt a mechanikus seprű problémát. Ő meg is oldotta. Kitalált egy olyan dobozt, amiben kis kefék forognak, és azok szedik össze a port, a szennyeződéseket a szőnyegről. A szőnyegseprűt nagy lelkesedéssel fogadták az emberek. Rövid időn belül nyitottak egy gyárat. És, hogy igazán stílusos legyen a dolog, férje halála után Anna Bissell vette át a cég irányítását. Ezzel nem csak az első, jól működő, mechanikus seprű gyártója, hanem Amerika első női cégvezetője is lett.

Pixabay

2. Az úgynevezett porszívó

Innen már nem sokat kellett várni az első porszívóféleség feltalálásáig. Történt az az eset, hogy egy bizonyos Hubert Cecil Booth állt a pályaudvaron és nézte, ahogy egy nagy géppel próbálják kifelé fújni a port a vasúti kocsikból. Arra gondolt, hogy meg kéne fordítani ezt a folyamatot és fújás helyett szívást alkalmazni. Miután zsebkendő segítségével kísérleteket végzett, megalkotta az első porszívó gépet. De ne arra a kis kompakt szerkezetre gondoljunk, ami elfér a szekrény aljában. Ezt bizony lovaskocsi húzta, és maga a gépezet akkora volt, mint egy szekér, és fülsüketítő robajjal működött. De erre már mindenképpen mondhatjuk, hogy porszívó volt.

Ez még mindig csak ipari felhasználásra volt jó, ki kellett hát találni egy lakossági porszívót is. Booth nem tétlenkedett, 1904-ben már el is készítette a háztartási porszívót.

Innen már csak egy év kellett hozzá, hogy elkészüljön az elektromos árammal működő takarító eszköz. Ekkor született egy konkurens cég, ami aztán olyan népszerű lett, hogy maga a porszívó neve is egyet jelentett vele Amerikában és jelenti ma is. Ez pedig a Hoover.

Innen már egyenes út vezet a ma is ismert, levegő beszívásos, elektromos porszívóig. Felvillantva néhány olyan ma már retró klasszikust, mint a Rakéta porszívó vagy a híres ETA márkájú csehszlovák gép. Ezek azok a gépek, amik esetleg még lapulnak néhányunk nagyszüleinél, és talán használják is. Mondván, azok sokkal jobbak, mint a sok mai kütyü. Talán igazuk is van.

Pixabay

3. A jövő

A robotporszívók egy új korszakot nyitottak a porszívózás történetében. A 2000-es évek elején jelentek meg, és azóta csak okosabbak lettek. Ma már igazán kifinomult technológiával bírnak. Mindenképpen ebben van a jövő, úgy tűnik. Bár olyanról is hallani, hogy ragacsos anyaggal bevont guruló robotok gyűjtik össze a jövő házaiban a koszt.

 

Ha éppen porszívót szándékozunk venni, könnyű elveszni a sok lehetőség közt. Mielőtt bemennénk egy boltba, nézzünk körül az interneten. Olvassunk véleményeket az egyes termékekről, esetleg videós értékeléseket is nézhetünk. Böngészhetjük az akciós katalógusokat is, hogy az ár segítsen a döntésben. Az Euronics Black Friday 2021 akciós kampány keretén belül porszívók egész tárházát kínálja majd. De érdemes megnéznünk a Media Markt vagy az eMAG ajánlatait is. Igaz, hogy sok átfedés van márkák terén, mégis egymással kell versenyezniük pénzünkért. Találjuk meg a legjobb ajánlatot!

 

Meglepő, hogy milyen érdekes történetek rejtőznek a leghétköznapibb tárgyak mögött is. Amikor legközelebb a kezünkbe veszünk egy porszívót, gondoljunk arra, hogy hány zseniális ember munkája kellett ahhoz, hogy ez a gép megszülethessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában