hirdetés

2020.12.21. 11:48

A kiégett paksi atomhulladékok tárolása biztonságosabbá vált

Különleges, sugárzást elnyelő beton készül a Pintér Műveknél.

PR cikk

A természet újabb és újabb feladatokat állít a felfedező elé, aki attól fejlődik, hogy a meglévő tudásával ablakot nyit az ismeretlen felé és elindítja a végtelen megismerés folyamatát. Ennek szellemében halad előre a keceli Pintér Művek is. Mindig választ ad az előtte álló kihívásokra, és mindezt kellő alázattal és hittel teszi. Észreveszi a természeti törvények adta lehetőségeket, majd beépíti és egyesíti az emberi elme találékonyságával. Megoldásaira az egyediség, az észszerűség, a hatékonyság növelése jellemző.

Tavaly év végén a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. elindította a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) III. ütem 3. fázis nevű projektjét, aminek keretében tovább bővítik az 1996 óta üzemelő tárolóhely befogadóképességét. A Pintér Művek már a kezdetektől egyik fő kivitelezője a bővítési fázisoknak. Az új projekt azonban új kihívások elé állította a vállalatot. Erről kérdeztük Pintér Csaba tulajdonost.

Pintér Csaba, a Pintér Művek tulajdonosa

– Az új projektnél a tervezők több újítást is bevezettek az előző ütemekhez képest, melyek nagy része a korábbi megoldások észszerűsítését szolgálja. A legfontosabb változás kétségtelenül az, hogy az előírások szerint a gamma- és neutronsugárzás árnyékolására szolgáló speciális betonrétegeket nem a helyszínen, hanem a gyártás során kell beépítenünk. Ez elég nagy kihívást okozott számunkra az előkészületek során.

– Milyen megoldást találtak a felmerülő kihívásra?

– Hosszas előkészítés után beszereztünk egy különleges betonkészítő állomást, amit elhelyeztünk a saját telephelyünkön, majd átterveztük és átalakítottuk a mérnökeinkkel. Így a betonkészítő minden tekintetben megfelel a projekt szigorú követelményeinek.

– Mit érdemes tudni az új betonkészítő munkaállomásról?

– A berendezés automata üzemmódban, az alapvető összetevők, víz, sóder és cement mellett, képes különleges összetevőket is adagolni a keverékhez. Összesen négy tartály szolgál a kvarcliszt és a vegyszerek tárolására. Ezeket a megfelelő beállításokkal, nagy pontossággal lehet adagolni, így a berendezés szinte bármilyen receptúrát ki tud keverni. További előnye még az óriási teljesítmény, hiszen óránként 30 köbméter beton előállítására képes. A helyszíni próbakeverések során a projekt minőségellenőrei igazolták, hogy a munkaállomás képes a legszigorúbb műszaki előírásoknak is megfelelni. Ennek megfelelően a munkaállomás megkapta a projekt által előírt minősítést.

A felvételen egy turbina, gyártási folyamat közben látható

– Mi történik a munkaállomással a projekt befejezése után?

– A beszerzéskor természetesen felmértük a további hasznosítás lehetőségét. Egyrészt folyamatos a KKÁT bővítése, így a reményeink szerint a későbbi szakaszokban is fel tudjuk használni a berendezést. Másrészt azt tapasztaljuk, hogy sok területen szükség van különleges minőségű betonokra, így új szolgáltatásokkal jelenhetünk meg a piacon. Vállalatunk képzett szakemberei pedig felkészültek a vevői igények maximális kielégítésére.

– A bevezető szavak tükrében miben látja a Pintér Művek erősségét?

– Az egyedi gépgyártás nem sorozatgyártás, ahol hónapokkal vagy akár évekkel előre is látni lehet a kapacitások alakulását, így utóbbi esetében sokkal egyszerűbb tervezni. Ez az üzletág nagyon nehezen kiszámítható, ezért sokkal inkább figyelnünk kell a piaci igényekre. Ha érkezik egy teljesen újfajta megrendelés, készen kell állnunk arra, hogy képesek legyünk teljesíteni. Ez óriási kreativitást és rugalmasságot igényel tőlünk. Munkatársaink évtizedek óta ilyen közegben edződnek, ami hihetetlen mennyiségű pótolhatatlan tudással és tapasztalattal vértezte fel őket. Úgy vélem, ez a mi legnagyobb erősségünk, s ennek köszönhetjük, hogy immár négy évtizede piaci szereplők vagyunk.

Egy erőművi berendezés alkatrészét gyártják a Pintér Művek gyárcsarnokában

– Milyen terveket fogalmazott meg a jövő évre?

– Az idén a legfontosabb feladatunk a folyamatban lévő projektek pontos végrehajtása. Emellett mindenképpen folytatni szeretnénk a géppark modernizálását, mert fejlesztések nélkül egyetlen vállalat sem képes állni a piaci versenyt. Fontos célom még, hogy sikeresen befejezzük az ígéretes környezetvédelmi fejlesztéseinket, s hogy bemutathassuk eredményeinket. Röviden összefoglalva: azt szeretném, ha a Pintér Művek tovább fejlődne és a jövőben is versenyképes maradna.

Pintér Csaba és családja áldott békés karácsonyt, és boldog új évet kíván a Petőfi Népe minden olvasójának!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában