Országos

2007.08.17. 20:43

Elfogyott a türelem!

A japán kormány kötelező érvényű előírások bevezetését jelentette be a lítium-ion akkumulátorok gyártásával kapcsolatban, írja a www.pdamania.hu.

Forrás: pdamania.hu

A döntés indokaként a világban történt baleseteket és a sorozatos akkumulátorvisszahívásokat jelölték meg. A szabályozókat 2008. március 31-ig vezetik majd be.

Először a Sony jelentette be 9,6 millió olyan lítium-ion akkumulátora visszahívását, melyek laptopokban okoztak tüzeket, majd nemrégen a Matsushita Electric 46 millió akkumulátorát kellett visszahívni, melyeket a Nokia telefonokban is használnak.

Kis méretük és ehhez képest nagy kapacitásuk miatt a lítium-ion akkumulátorok sokféle eszközben megtalálhatók, tavaly 1 milliárd darabot gyártottak le belőlük. A japán kormány döntésében hangsúlyozta, hogy addig kell megfékezni a sorozatos meghibásodásokat, míg egy komoly balesetet nem okoznak mondjuk egy repülőgépen, vagy vonaton.

A szigorítások egy olyan kötelező érvényű, a kormány által meghatározott szabvány bevezetését jelentik, amit minden gyártónak alkalmazni kell. Tartalmaznak majd egy olyan kikötést is például, hogy az akkumulátor akkor sem okozhat balesetet, ha fizikailag sérül, vagy ha a gyártás során felcserélnek két alkatrészt. A kormány célja, hogy minden állam átvegye az előírásokat, és így a biztonság nagyban növekedjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!