különleges látogatás

2018.02.10. 10:02

Találkozik az észak- és dél-koreai elnök

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Phenjanba szóló meghívóját húga, Kim Jo Dzsong adta át Mun Dzse In dél-koreai elnöknek, aki elfogadta azt.

Phjongcshang, 2018. február 9. Mun Dzse In dél-koreai elnök (b) és felesége, Kim Dzsung Szuk (b3), Kim Jong Nam névleges észak-koreai államfő (b2), Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, a Koreai Munkapárt agitációs- és propaganda osztályának helyettes vezetője (b4), Mike Pence amerikai alelnök (j2) és felesége, Karen Pence (j4), valamint Frank-Walter Steinmeier német államfő (j) és felesége, Elke Büdenbender (j3) a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. (MTI/AP/Jae C. Hong)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jae C. Hong

A dél-koreai elnök csaknem három órán át tárgyalt Szöulban a téli olimpiára érkező észak-koreai politikai küldöttség négy vezetőjével – írj a Yonhap dél-koreai hírügynökség – köztük Kim Jo Dzsonggal, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője. Kim Jo Dzsong levélben adja át bátyja meghívóját, de szóban közölte, és az „a lehető leghamarabbi időpontra” szól.

A találkozó helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött, és része volt egy ebéd, amelyet Mun Dzse In adott – közölte a dél-koreai elnöki hivatal egyik tisztségviselője. A vendégül látott tisztségviselők között volt Kim Jong Nam észak-koreai névleges államfő.

Az összesen 22 tagú észak-koreai politikai küldöttség pénteken, néhány órával a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitója előtt érkezett meg a dél-koreai fővárosba. Ezután elutaztak Phjongcshangba, ahol megtekintették a megnyitó ünnepséget. Az esemény előtt részt vettek egy fogadáson, amelyet Mun Dzse In dél-koreai elnök adott, s amelyen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői vettek részt, mintegy kétszázan. A rendezvényen az amerikai alelnök is részt vett, de Mike Pence, aki Mun Dzse In társaságában egy asztalnál ült volna a névleges észak-koreai államfővel, a BBC tudósítása szerint még a vacsora előtt távozott.

A dél-koreai elnök és az északi politikai küldöttség szombat reggel tért vissza a fővárosba.

Borítókép: Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga is részt vett a téli olimpia megnyitóján.  

Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában