Illegális bevándorlás

2018.06.01. 16:49

ENSZ: Egy tucat migránssal végeztek emberkereskedők Líbiában

Az incidens május 23-án, a fővárostól, Tripolitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Baní Valídban történt.

Tizenkét emberrel végeztek emberkereskedők, miután mintegy 200, Eritreából és Szomáliából érkező migráns próbált meg elmenekülni fogságukból – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője a világszervezet genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

William Spindler szerint az incidens május 23-án, a fővárostól, Tripolitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Baní Valídban történt.

A túlélők beszámolója szerint tüzet nyitottak rájuk menekülés közben. Elmondásuk szerint az emberkereskedők kínozták és kizsákmányolták őket, volt, akit már három éve fogva tartottak.

A líbiai hatóságok a Tripolitól 28 kilométerre délre található Kaszír bin Gasír város hivatalos fogva tartási központjába szállították azt a 140 embert, akinek sikerült elmenekülnie az emberkereskedőktől.

Az ENSZ-ügynökség meggyőződése szerint továbbra is sok menekültet és migránst tarthatnak fogva Baní Valídban vagy környékén.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei.

Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó migránsok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában