Ország-világ

2020.07.28. 16:17

Az Index kirúgott főszerkesztője szerint nincs hírértéke a székely kezdeményezésnek

Dull Szabolcs azzal utasította vissza a beszámoló megjelentetését, hogy szerinte ennek nincs hírértéke. Nem ez az első alkalom, hogy az Index nem támogatja a magyar értékeket. Idén nyáron, miközben vezető politikusok és szakemberek szerint is belföldön biztonságos nyaralni, a lap az adriai utazásokat reklámozza.

Az Origo arról ír, hogy Pesty László filmrendező, producer, a Pesty Fekete Doboz vezetője, a székelyföldi magyarok nemzeti régiós aláírásgyűjtésének a kampányfőnöke hétfőn interjút adott a Vasárnap.hu-nak.

Az általa menedzselt kezdeményezéssel kapcsolatosan a következőket mondta: „amikor 10 napja újraindítottuk a kampányt, az egész magyar sajtó jobbról és balról egyaránt partner volt, írt rólunk, mind a székely kezdeményezésről, mind a kampánynyitásról.”

„Kivéve Dull Szabolcsot, aki azt üzente nekem: »ennek az ügynek nincs hírértéke«”.

„Az európai kisebbségek támogatásáért, köztük a ma is számos jogfosztást és elnyomást megélő székelyekért indított kampánynak pedig óriási jelentősége van a kisebbségben élő népcsoportok életében Európa-szerte” – fűzte hozzá Pesty László.

Az Írdalá.hu kampány vezetői július 17-én személyesen kértek támogatást a baloldali ex-főszerkesztőtől, amelyet ő írásban utasított vissza.

Dull szó szerint azt írta,

„hello, nem élünk ezzel”.

A kampánystáb ismert személyiségek bevonásával igyekszik megismertetni a kezdeményezés üzenetét és fontosságát.

„Százévente egyszer van egy olyan kis népnek, mint mi, székelyek, lehetősége arra, hogy a léte tényét egy egész kontinens tudomására hozza. Nem szabad kihagyni ezt a történelmi pillanatot! Aki ezt szabotálja vagy akadályozza, az nem méri fel, hogy miről is van itt szó”

- zárta interjúját Pesty László.

A székely kezdeményezést egyébként itt lehet aláírni.

Az Index csak a számára kedves kisebbségek mellett áll ki

Közben a baloldali propagandalap folyamosan azt hirdeti magáról, hogy „kiáll a kisebbségek mellett„.

Ennek jeléül aktív propagandát folytat az egyébként nem létező hetven valahány társadalmi nem (gender) mellett, és konkrétabban az LMBTQ-közösségek érdekében, támogatja az illegális bevándorlókat, különös tekintettel az iszlám vallásúakra, továbbá az amerikai feketék radikális baloldali mozgalmát.

A külhoni magyarok problémájára azonban a legkisebb mértékben sem érzékeny az Index,

sőt mi több, a témában általában szembemegy a külhoniak és a budapesti kormány nemzeti érdekeivel, helyette inkább az utódállamok szélsőségesen nacionalista felfogásával azonosul,

jó példa erre, amikor az ellen kampányoltak, hogy a magyar- és általában kisebbségellenes ukrán nyelvtörvény eltörlése érdekében Magyarország ne bojkottálja Ukrajna esetleges euroatlanti integrációját, amire egyébként még a volt ukrán külügyminiszter szerint is legalább 30 évet kell várni.

Ugyanakkor – a székelyek tekintetében – a Csíki Sör ellen folytattak gúnyos jellegű médiakampányt.

A Balaton ellen, az Adria mellett is kampányolt az Index

Orbán Viktor miniszterelnök július 10-én a Kossuth Rádiónak adott, szokásos péntek reggeli interjújában – többek között – az mondta, hogy

több Balaton, kevesebb Adria,

július 24-én pedig ugyanezt lényegében megismételte.

A magyar kormányfő ezzel a hazai turistáknak kívánt üzenni, hiszen sejthető, hogy az országok közötti utazás jelentősen növeli a koronavírus behozatalának a kockázatát, a magyarok által különösen kedvelt és ezért tömegesen látogatott Horvátországban pedig jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, szemben Magyarországgal.

A Balatonon való nyaralás természetesen a hazai turizmusnak is nagyon jót tesz,

amelyet nagyon súlyosan érintett a járvány, sőt, mondhatni március közepe és június eleje között lényegében nem volt turizmus.

A balatoni nyaralás ilyen körülmények között óriási segítséget nyújt a turizmusból élő több tízezer magyar családnak.

Azonban a baloldali média – élén az Indexszel – megpróbálta lejáratni a balatoni nyaralást,

arra bíztatni a magyarokat, hogy inkább a koronavírussal erősen fertőzött Horvátországba, az Adriai-tengerre menjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában