Ukrán válság

2024.04.06. 07:05

Legkevesebb hatan meghaltak a Harkiv elleni orosz dróntámadásban

773. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán 22. gépesített dandár katonái egy Poseidon H10-es közepes hatótávolságú drónt készülnek indítani a kelet-ukrajnai Bahmut település közelében húzódó frontvonalnál 2024. március 26-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Oroszország vizsgálatot sürget a Dnyeszter melléki terület elleni dróncsapás ügyében

Oroszország szombaton elítélte a moldovai, Dnyeszter menti szakadár terület egyik katonai létesítménye elleni dróntámadást, és az incidens kivizsgálását kérte.

Egy pilóta nélküli repülőszerkezet a szakadár terület "védelmi minisztériumához" tartozó létesítménybe csapódott az ukrán határtól hat kilométernyire - közölte a Dnyeszter menti "nemzetbiztonsági minisztérium" pénteken.

Az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz támadás nyomán felmerültek olyan aggodalmak, hogy Oroszország Dél-Ukrajnától nyugatra megpróbálja megszállni a Dnyeszter menti területhez vezető utakat, ahol egységei szolgálnak. Ezek az aggodalmak azonban elhalványultak, miután az ukrán hadseregnek sikerült a Dnyeper túlpartjára visszaszorítani az orosz erőket.

A legközelebbi ukrán-orosz frontvonal Moldova keleti részétől mintegy 200 kilométernyire húzódik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy Moszkva az incidenst egy újabb, a Dnyeszter melléki terület körüli amúgy is feszült helyzet további elmélyítésére irányuló provokációnak tekinti, és vizsgálatot sürgetett a történtek körülményeinek feltárására.

A moldovai szakadár terület "nemzetbiztonsági minisztériuma" közölte, hogy bűnügyi eljárást indítottak az ügyben.

A pénteki incidens már a második volt nem egészen egy hónap alatt. Márciusban a Dnyeszter melléki szakadár vezetők azt közölték, hogy egy drón egy helikopterbe csapódott a területen.

Moldova közölte, hogy tanulmányozza a legutóbbi incidensről készült felvételeket, de nincs hozzáférése a szakadár hatóságok által ellenőrzött területhez. Chisinau szerint az incidens szándékos kísérlet lehetett pánik okozására és az enklávé iránti figyelem felkeltésére.

Litvánia páncélozott csapatszállító járműveket adott át Ukrajnának

Litvánia M-577-es páncélozott csapatszállító járművekből álló újabb katonai segélycsomagot adott át Ukrajnának – közölte a balti állam védelmi minisztériuma szombaton.

„Stratégiai célunk Ukrajna megsegítése” – idézte a közlemény Laurynas Kasciunas litván védelmi minisztert. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy országa és a többi szövetséges állam ellátja Ukrajnát a számára nélkülözhetetlen fegyverekkel és katonai felszerelésekkel.

A védelmi tárca nem fedte fel, hogy pontosan hány M-577-es járművet adtak át Ukrajnának. A miniszter emlékeztetett arra, hogy márciusban Litvánia 155 milliméter kaliberű tüzérségi lövedékeket adott Kijevnek, valamint 35 millió eurót különített el a cseh kezdeményezés részeként az ukrán hadsereg lőszerrel való ellátására.

Vilnius azt tervezi, hogy 2024–2026 között legalább 200 millió euró (78,8 milliárd forint) katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Oroszország Ukrajna elleni háborújának bő két évvel ezelőtti kezdete óta a balti állam 605 millió euró katonai segítséget nyújtott Ukrajnának.

Ingrida Simonyte litván kormányfő pénteken jelentette be, hogy országa további katonai segély gyanánt háromezer drónt vásárol idén Ukrajna számára mintegy 2 millió euró értékben. Erről azután beszélt, hogy Vilniusban megbeszélést folytatott ukrán hivatali partnerével, Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Ukrán hírszerzés: felrobbantottak egy orosz olajvezetéket

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján.

A szakszolgálat szűkszavú közleményében azt írta, hogy a Rosztovi területen lévő Azov településen robbantották fel a csővezetéket, amelyen keresztül kőolajtermékeket szivattyúztak a helyi olajraktárból az azovi-tengeri kikötő területén lévő tankerekbe. A robbanás után a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették – írta a hírszerzés, amely kiemelte, hogy a létesítményt az orosz állam katonai célokra használta.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság a Telegramon arról tájékoztatott, hogy szombatra virradóan az orosz erők eltaláltak egy mezőgazdasági vállalkozást a dél-ukrajnai Herszon megyében. A keletkező tüzet gyorsan eloltották, és senki sem sérült meg. Hajnal előtt az oroszok rakétákat lőttek ki az ország délkeleti részében lévő Zaporizzsja felé, a megyeszékhelyen ipari létesítmények rongálódtak meg. Ivan Fedorov, a régió kormányzója azt is nyilvánosságra hozta, hogy megrongálódott az az épület, amely az orosz megszállás alá került Melitopol városból elmenekült embereknek nyújt menedéket. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Közben a Zaporizzsját ért pénteki orosz támadás sérültjeinek száma a helyi hatóságok közlése szerint 23-ra emelkedett. Két gyermek és egy rendőr is megsebesült. Előző este a megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az ágyúzás következtében három helyi lakos vesztette életét és 19 sérült meg.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy Oroszország az éjjel Ukrajnát 32 Sahíd típusú támadó drónnal, valamint hat különböző típusú rakétával támadta. A légvédelem egy H-101-es és egy H-555-ös, továbbá egy Kalibr rakétát semmisített meg, valamint 28-at a 32 Sahíd drónból. Az orosz hadsereg Kijev környékét is támadta, a megyei kormányzói hivatal közlése szerint azonban a légvédelem az odairányított összes drónt és rakétát a levegőben megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar szombat reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon az orosz erők 14 rakéta- és 107 légicsapást hajtottak végre, valamint 137-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. Az elmúlt 24 órában 80 katonai összecsapásra került sor. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 477 ezret. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett 24 orosz harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 48 drónt.

Egy lakóház betört ablakai Harkivban 2024. április 6-án, miután Oroszország dróntámadást intézett a kelet-ukrajnai város ellen
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna devizatartaléka rekordszintre nőtt

Ukrajna nemzetközi tartaléka rekordszintre, mintegy 43,8 milliárd dollárra emelkedett április 1-jén – áll az ukrán jegybank honlapján.

Márciusban 18 százalékkal nőtt a tartalék a nemzetközi segélyek hatására.

Az ország mintegy 9,31 milliárd dollárt kapott külföldi partnerektől, köztük 4,9 milliárd dollárt az Európai Uniótól és 1,63 milliárd dollárt a Világbanktól, ami ellensúlyozta, hogy ugyanebben a hónapban Ukrajna 728,5 millió dollárt fizetett vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és mintegy 363 millió dollárt költött a devizában fennálló államadósság kiszolgálására és törlesztésére.

Ukrajna nemzetközi tartalékai jelenleg az ország importjának 5,8 havi fedezetére elegendőek.

Ukrajna devizatartaléka 2023-ban mintegy 40,5 milliárd dollár volt, 42 százalékkal több, mint 2022-ben.

Legkevesebb hatan meghaltak a Harkiv elleni orosz dróntámadásban

Legkevesebb hat ember meghalt és tízen megsérültek egy orosz dróntámadásban az ukrajnai Harkivban – közölték helyi tisztviselők.

A város polgármestere, Ihor Terehov azt mondta, hogy

iráni gyártmányú Sahed drónok több épületet, köztük lakótömböket is eltaláltak szombat hajnalban.

A rendőrség lakóházakban, benzinkutakban, középületekben és autókban keletkezett károkról számolt be.

A város polgármestere szerint

a szombat hajnali a támadás Harkiv békés lakosai ellen ismét azt bizonyítja, hogy Oroszország terrorista állam.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5867-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5497-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Az ukrán erők megsemmisítettek több repülőgépet egy oroszországi reptéren

Az ukrán erők csapást mértek az oroszországi Rosztovi területen lévő morozovszki repülőtérre pénteken, megsemmisítve legalább hat katonai gépet – közölte az az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A tájékoztatás szerint támadást az SZBU hajtotta végre a hadsereg több egységével közösen. A repülőtéren kijevi információk szerint Szu-34-es bombázók és Szu-27-es vadászrepülők állomásoztak. Oroszország ezeket a repülőgépeket főként arra használja, hogy irányított légibombákat dobjon le az ukrán erők állásaira, illetve frontmenti városokra. Az SZBU szerint a megsemmisült gépeken kívül további nyolc szenvedett jelentős károkat, ezen felül mintegy húsz orosz katona halt meg vagy sérült meg.

Később az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy három másik oroszországi repülőteret is megtámadtak az egységeik. A közlés szerint délelőtt az ukrán fegyveres erőkkel közösen dróncsapást mértek az oroszországi Szaratovi területen lévő Engelsz-2 légibázisra, ahol három Tu-95MSZ stratégiai bombázó vélhetően jelentős károkat szenvedett, és hét orosz katona vesztette életét. Találat érte a krasznodarszki régióban lévő jejszki orosz katonai repülőteret is. Az előzetes adatok szerint ott két Szu-25-ös teljesen megsemmisült, és négy katona halt meg. Ezenkívül drónok támadtak meg egy katonai repülőteret Kurszk városában is, erről részleteket nem fedett fel a hírszerzés.

A biztosági szolgálat munkatársai lelepleztek a kárpátaljai huszti járásban egy egyházi elöljárót, aki vallási és etnikai gyűlöletet szított a határvidéken. A Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox egyházához tartozó pap emellett „polgárháborúnak” nevezte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, igazolni próbálta az orosz hadsereg tetteit, és felszólította a híveket, hogy kerüljék meg a mozgósítást – írta a közösségi oldalakon közzétett közleményében az SZBU és a kárpátaljai megyei rendőrség. A pap akár öt év börtönt is kaphat Ukrajnában.

Az SZBU pénteken közzétette azt is, hogy munkatársai a dél-ukrajnai Odesszában őrizetbe vettek két külföldi ügynököt, akik rakétatámadást készítettek elő az ukrán erőknek a régióban lévő főhadiszállása ellen. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elfogott embereit nem nevezték meg, a szakszolgálat annyit árult el róluk, hogy az egyik dél-kaukázusi ország állampolgárai, akik Odesszában laktak.

Az ukrán nemzeti gárda a Telegramon közölte, hogy elfogtak egy orosz haditengerészt, aki segédmotoros kerékpárral próbált ukrán állásokra eljutni és ott felderítést végezni.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy újabb három gyermeket sikerült visszavinniük Ukrajnába a régió orosz megszállás alatti területéről.

Ivan Fedorov, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye kormányzója a közösségi oldalakon közzétette, hogy az orosz erők nap közben ágyúzták Zaporizzsja városát. A megyeszékhelyen három helyi lakos vesztette életét és 19 sérült meg.

Megyei kormányzók pénteki beszámolói szerint az orosz erők ágyúzásai következtében két helyi lakos életét vesztette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. Az oroszok az éjjel csapást mértek a régióban lévő Pokrovszkra is, ott öten sérültek meg a helyiek közül, köztük egy gyermek. A déli Herszon város lakónegyedeit reggel támadták az orosz csapatok, három helyi lakos sérült meg. Az úgyszintén Herszon megyében lévő Beriszlavra drónokkal mért csapást az orosz hadsereg, három embernek okozva sérüléseket.

Az ukrán légierő közölte a Telegramon, hogy az éjjel az orosz erők öt rakétával és 13 Sahid kamikazedrónnal mértek csapást Ukrajnára, a drónokat mind megsemmisítették.

Az ukrán vezérkar pénteken azt közölte a Facebookon, hogy a területi toborzóközpontok behívják a 25. életévüket betöltött állampolgárokat regisztrációs adataik pontosítására, orvosi vizsgálatra és a vonatkozó katonai regisztrációs dokumentumok elkészítésére. Volodimir Zelenszkij a héten írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósíthatóság alsó korhatárát, emiatt azokat a 25-27 év közöttieket, akik már letöltötték sorkatonai szolgálatukat, átvezetik a tartalékosok névsorába.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában