Fontos témák

2024.03.21. 06:19

Orbán Viktor: indul a brüsszeli csúcs

A miniszterelnök közösségi oldalán arról írt, a találkozó legfontosabb kérdése az ukrán gabona ügye.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára a második napon, 2023. október 27-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A legfontosabb kérdés az ukrán gabona ügye. Az ukrán dömping lassan tönkreteszi az európai és a magyar gazdákat. A magyar álláspont világos: meg kell védenünk a gazdáinkat! – írta közösségi oldalán Orbán Viktor.

Korábban írtuk:

Egy lépéssel közelebb kerülhet az ­uniós tagsághoz Bosznia-Hercegovina – erről írt tegnap a Politico. A brüsszeli hírportál ugyanis úgy értesült, a balkáni országgal való csatlakozási tárgyalások megkezdésének zöld jelzést adhatnak a tagállamok a ma kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozón.

Azonban nem minden uniós diplomata optimista az ügyet illetően, egyes vélekedések szerint a 2022 decembere óta tagjelölti státusban lévő országnak minden reformot be kell fejeznie, mielőtt bármilyen előrelépés történne – írja a Magyar Nemzet.

A tárgyalóasztalon van továbbá Ukrajna és Moldova csatlakozása is: mindkettő esetében 2023 decemberében döntöttek a csatlakozási tárgyalások megkezdése mellett.

Az EU-csúcson Orbán Viktor is részt vesz, aki már tegnap Brüsszelbe érkezett. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke tegnap az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a miniszterelnök részt vett az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján.

Ukrajna esetében minden bizonnyal forró pont lesz a posztszovjet ország támogatása az Oroszországgal vívott háborúban.

Az Európai Tanács oldalán közzétett agenda szerint biztonságról és védelemről is fognak tárgyalni az uniós vezetők. A tervek szerint a tagállamok megvitatják az európai védelmi ipari stratégiát és az európai védelmi ipari programot is.

A résztvevők várhatóan kitérnek a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti háborúra. A migráció szintén a napirendi pontok között szerepel: legutóbb a tagállami vezetők abban állapodtak meg, hogy még erősebb partnerségre fognak törekedni a kibocsátó és tranzitországokkal.

A teljes cikk ITT olvasható.

Orbán Viktor fontos szövetségesével egyeztetett Brüsszelben

Magyarország és Szerbia között történelmi csúcson vannak a kapcsolatok. Ezt már több alkalommal is elmondták a két ország vezetői. A magyar kormányfő és a szerb köztársasági elnök ezúttal Brüsszelben cserélt véleményt a fontos találkozók előtt – adta hírül a Magyar Nemzet.

A tárgyalásról Alekszandar Vucsics fényképet tett közzé az Instagram oldalán. A szerb államfő a kép alá írt szövegben Orbán Viktort barátjának nevezte, s megjegyezte, hogy megbeszéltek minden, az országaik számára fontos témát, s véleményt cseréltek a jelenlegi geopolitikai helyzetről, az energiahelyzetről, valamint a regionális kérdésekről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában