Ukrán válság

2024.03.25. 06:04

Egy hét alatt 700 légibombát és 190 rakétát indítottak az oroszok Ukrajna ellen

761. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz rakétatámadás után maradt romokat néz egy férfi a kelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2024. március 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Varsóban bekérették az orosz nagykövetet a légtérsértés miatt, de a diplomata nem jelent meg

Bekérették hétfőn a varsói külügyminisztériumba Szergej Andrejevet, Oroszország nagykövetét az orosz cirkálórakéta előző napi légtérsértése miatt, a misszióvezető azonban nem érkezett meg a találkozóra - közölte sajtóértekezletén Pawel Wronski, a lengyel külügyi tárca szóvivője.

Varsó azt követően kérette be Andrejevet, hogy vasárnapra virradóan a nyugat-ukrajnai Lviv régiót ért rakéta- és dróntámadás közben az egyik cirkálórakéta megsértette a lengyel légtéret.

Miután a bekéretett nagykövet nem érkezett meg a varsói külügyminisztérium székházába, az incidensre magyarázatot követelő diplomáciai jegyzéket más úton továbbítják a moszkvai külügyi tárcának - mondta el Wronski.

Rámutatott: a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény világosan megszabja a nagykövetek kötelességeit a befogadó országban. "Azon gondolkodunk, a nagykövet úr teljesíti-e a moszkvai külügyminisztérium utasításait, és képes-e megfelelő módon képviselni az Oroszországi Föderáció érdekeit Varsóban" - fogalmazott a szóvivő.

A légtérsértés miatt vasárnap készültségbe helyezték a lengyel légierőt. A rakéta 39 másodpercig volt a lengyel légtérben, amelybe mintegy 1-2 kilométer mélységben hatolt be.

Az eseményről Varsó tájékoztatta szövetségeseit. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfő reggel újságíróknak elmondta: Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is beszélni fog a történtekről.

Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes vasárnap a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban felidézte: az ukrajnai háború kitörése óta immár harmadszor hatolt be orosz rakéta a lengyel légtérbe.

Litvánia szerint a NATO-nak le kell lőnie a légterét megsértő idegen rakétákat

A NATO-nak közölnie kell Oroszországgal, hogy a szövetség légterébe behatoló minden rakétát megsemmisíti - jelentette ki a litván külügyminiszter.

Gabrielius Landsbergis erről egy orosz rakétára utalva beszélt, amely vasárnap reggel mintegy 39 másodpercre megsértette a lengyel határt az Ukrajna elleni légitámadás során.

Egyszeri alkalom lehet hiba. De ha hagyjuk, hogy megismétlődjön, azt bátorításnak fogják tekinteni

 - hangoztatta a politikus az amerikai Fox News hírtelevíziónak washingtoni látogatása során.

"Ezért változtatnunk kell (...) a hozzáállásunkon, és nagyon világos üzenetet kell küldenünk, hogy amennyiben ez még egyszer megtörténik, a rakétákat vagy a drónokat le fogjuk lőni" - hangoztatta Landsbergis.

Hozzátette, hogy Lengyelországban és Romániában már több hasonló incidens történt.

Útlezárással tiltakoztak az erőszakos mozgósítás és a toborzóirodák túlkapásai ellen Munkács közelében

Az erőszakos mozgósítás és a toborzóirodák munkatársai által elkövetett törvénysértések ellen tüntetők lezárták a nemzetközi jelentőségű Kijev-Csap főutat hétfőn délelőtt Munkács közelében.

A kiemelt jelentőségű főútvonal blokkolásáról egybehangzóan számos országos és kárpátaljai hírportál hírt adott, elsőként Vitalij Glagola ungvári újságíró számolt be róla a Telegram-csatornáján rendőrségi értesüléseire hivatkozva: 

azt írta, hogy Munkács közelében két helyszínen - Beregrákoson, illetve a közigazgatásilag Beregszentmiklóshoz tartozó Kárpáti szanatórium szomszédságában - néhány tucat nő a zebrán folyamatosan átkelve megbénította a gépkocsiforgalmat, így tiltakozva a mozgósítás és a toborzóirodák tevékenysége ellen.

A rendőrök igazoltatták a tüntetés részvevőit, és feloszlatták a békés demonstrációt. Az Unian hírügynökség jelentése szerint a forgalmi rend kijevi idő szerint 13 óra körül mindkét helyszínen helyreállt.

Az incidensek kapcsán az Ukrán Nemzeti Rendőrség kárpátaljai főosztálya eljárást indított a büntető törvénykönyv 279. cikke - közúti közlekedés akadályozása - alapján. A rendőrség közlése szerint a jogellenes demonstráció fő szervezőjét azonosították, de egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben tart a nyomozás.

Leállás a rosztovi erőműben az ukrán támadás után

A rosztovi területen lévő erőmű transzformátorállomása március 25-én éjjel kigyulladt - állította a regionális kormányzó. Az erőműben keletkezett tűz 2 blokkot tett működésképtelenné. Nyilatkozata azután hangzott el, hogy orosz Telegram-csatornák helyi lakosokra hivatkozva több robbanásról írtak a térségben egy ukrán dróntámadás után.

Zelenszkij elmondta, mi a legfontosabb feladat

Az orosz hadsereg múlt hétfő óta csaknem 190 különböző típusú rakétát, mintegy 140 önmegsemmisítő (kamikaze) drónt, valamint 700 irányított légibombát vetett be különböző célpontok ellen - mondta az ukrán elnök.

A legújabb orosz légitámadások nyomán a kelet-ukrajnai Harkiv városában és környékén megszűnt az áramszolgáltatás és a távfűtés. A területen csaknem 200 ezer ember maradt áram nélkül - mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy áramkimaradásokat jelentettek a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosból is.

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videobeszédében

 az ukrán légvédelem erősítését nevezte a legfontosabb feladatnak az orosz drónok, rakéták és siklóbombák ellen. 

Az ukrán elnök az "az emberi élet ellenségének" minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek nincs joga győzni a háborúban. "Meg kell őt fosztani attól a lehetőségtől, hogy mások életét tönkretegye, csak ezáltal lehet Ukrajna és az egész világ biztonságát szavatolni" - mondta Zelenszkij. (MTI)

Sebesültek Mikolajivban, áramszünet Odesszában

11 ember megsérült Mikoljaivban, Odesszában részleges áramszünet van az éjszakai orosz dróntámadás után - közölték az ukrán hatóságok március 25-én.

Több robbanás volt Kijevben

Ma, helyi idő szerint délelőtt 10:30 körül több robbanást hallottak Kijevben, miközben légiriadó volt érvényben a fővárosban - jelentették a Kyiv Independent helyszínen tartózkodó újságírói. A robbanásokat követően füstoszlopot láttak az égen.

Felpörgött az áramimport

Az ukrán energiaügyi minisztérium és az elosztók szerint Ukrajna felpörgette az áramimportot és leállította az exportot a közelmúltbeli orosz támadások után, amelyek során a legnagyobb energiatermelő, a DTEK elvesztette kapacitásának 50%-át. Oroszország pénteken megtámadta az ukrán termelő- és átviteli létesítményeket, sok régióban jelentős áramszüneteket okozva, és vasárnap hajnalban három ukrán régióban is megtámadták az energetikai létesítményeket.

Megpróbálták kilőni a központot

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy Oroszország vasárnap megkísérelte megsemmisíteni a nyugat-ukrajnai Lviv régióban található kritikus energiainfrastruktúra-létesítményt. A berendezés kigyulladt, és a létesítmény áramellátása megszakadt. A kijevi régióban megsérültek az elektromos vezetékek, és két településen 1400 háztartás maradt áram nélkül.

Találatot kapott egy gáztározó

Megtámadtak egy földalatti gáztárolót Ukrajnában vasárnap, miközben az orosz rakétacsapások folytatódtak az erőművek ellen, és folyamatosan áramszünetek következtek be. A Naftogaz ukrán állami energiacég jelentette a gáztárolót ért támadást, de hozzátette, hogy a fogyasztók gázellátását ez nem érinti. Ukrajna gáztároló kapacitásának nagy része az ország nyugati részén található, és mintegy 30 milliárd köbméter gáz tárolására képes.

Megszólalt a nagykövet

A lengyel légtér megsértése után Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete kijelentette, hogy Oroszország „továbbra is válogatás nélkül lő drónokat és rakétákat, figyelmen kívül hagyva civilek millióit, megsértve ezzel a nemzetközi jogot”.

Oroszország nem áll meg

Oroszország nem áll meg, ha megnyeri az ukrajnai háborút – mondta az Egyesült Államok brit nagykövete a Sky Newsnak. Jane Hartley "optimista" a tekintetben, hogy az Egyesült Államok több finanszírozást biztosít Ukrajnának, és úgy fogalmazott, hogy mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy Ukrajna továbbra is erős demokrácia legyen, Oroszország pedig elveszítse ezt a háborút. 

200 ezren áram nélkül

Az ukrán elnök beszámolt arról, hogy még folynak a helyreállítási munkálatok a péntek esti orosz támadások után. Harkov városában és a régió egyik kerületében több mint 200 000 lakosnak nincs stabil áramellátása és gondok vannak a hőszolgáltatással is. Harkovban szigorú ütemterv van érvényben az energiahasználatra. 

A helyi hatóságok, az összes szolgálat és a kormány egyértelműen megérti a helyzet normalizálásának időkeretét és technikai alapját. Más régiókban az összes fogyasztó áramellátása helyreállt. 

Rakéták, drónok, bombák

Az elmúlt héten az orosz egységek közel 190 különféle típusú rakétát és csaknem 140 "Shahed" drónt indítottak, emellett közel 700 irányított légibombát dobtak le ukrán célpontokra - közölte napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint az ország légvédelme további megerősítést igényel.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 6385 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4621 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában