Ukrán válság

2024.02.04. 08:13

Zelenszkij: Dnyipro városa az orosz csapatok elsődleges célpontja (videó)

711. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Dnyipropetrovszki területi közigazgatás által közreadott képen lángoló épület egy becsapódás helyszínén 2024. január 8-án

Forrás: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás/Dnipropetrovsk Regional State Administration handout

Fotó: -

Zelenszkij: Dnyipro városa az orosz csapatok elsődleges célpontja

Az orosz csapatok a délkelet-ukrajnai Dnyipro városát jelölték ki elsődleges célpontjukként – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A veszély változatlanul nagy, és Oroszország terrorista támadásai egyik fő célpontjaként tekint a régióra

– hangoztatta Zelenszkij. Mint mondta, a térség gazdasági potenciáljának védelmére jelentős mértékben fokozzák az ottani légvédelmet.

Dolgozunk azon, hogy javítsunk a rakéták és drónok lelövését szolgáló képességeken

– tette hozzá.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: Felipe Dana / Forrás: MTI/AP

Az ukrán államfő a nap folyamán Zaporizzsjában és az ott húzódó frontvonalakon is látogatást tett. Közölte, hogy ott és szülővárosában, Krivij Rihben is meg kell erősíteni a légvédelmet és az elektronikai hadviselést a létfontosságú infrastruktúra, az áram- és ivóvízszolgálatás védelme érdekében.

 Oroszország az utóbbi hetekben, ahogy múlt télen is drón-, illetve rakétacsapásokat mért az ukrán polgári infrastruktúrára.

Az ukrán hadsereg Telegram-oldalán közölte, hogy a nap folyamán megsemmisítették az orosz csapatok egyik drónirányítási pontját, valamint több páncélozott járművet és löveget a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján Herszon megyében.

Dél-Koreába látogatott az orosz külügyminiszter-helyettes

Dél-Koreába látogatott Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes az Észak-Korea kapcsán kialakult súrlódások közepette – közölte vasárnap a szöuli külügyi tárca.

A tájékoztatás szerint Rudenko a dél-koreai fővárosban hivatali partnerével, Csung Bjung Vonnal tárgyalt még pénteken. Csung komoly aggályait tolmácsolta Rudenkónak Moszkva és Phenjan fokozott katonai együttműködése miatt, egyben pedig sürgette Oroszországot, hogy „felelősségteljes lépeseket” tegyen az ügyben.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nem sokkal korábban arról beszélt, hogy a Szöul és Phenjan között kialakult feszültségek „elsősorban az Egyesült Államok és szövetségesei, így a Koreai Köztársaság (Dél-Korea) és Japán szemtelen politikájára vezethetők vissza”.

Zaharova akkor Jun Szok Jol dél-koreai elnök azon kijelentésére reagált, miszerint

Észak-Korea az egyetlen állam a világon, amely törvénybe iktatta a megelőző atomcsapás lehetőségét.

Zaharova arról is beszélt, hogy „az Egyesült Államok vezető szerepe immár a múlté”, és a globális Dél „feltételezhetően mindössze egy apró nyomásgyakorlási eszköz Washington geopolitikai játszmájában”

Válaszul Dél-Korea bekérette az orosz nagykövetet szombaton a szöuli külügyminisztériumba.   

Phenjan és Moszkva az utóbbi időben szorosabbra fűzte kapcsolatait. Washington és Szöul azzal vádolja a phenjani vezetést, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Gyászt rendeltek el a luhanszki régióban a Liszicsanszkot ért ukrán rakétacsapás miatt

Gyásznapot tartottak az Oroszország által elcsatolt luhanszki régióban, miután szombaton 

rakétacsapás ért egy pékséget Liszicsankszban, aminek következtében 28 ember - köztük egy állapotos nő és ötéves gyereke - életét vesztette.

A támadásnak tíz sebesültje is van, de a romeltakarítás és a mentés vasárnap délutánig még nem zárult le. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) katonai szakértői szerint a csapást amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvető rakétarendszerrel hajtották végre.

Túlélők és áldozatok után kutatnak egy ukrán légicsapásban találatot kapott pékség épületromjai között az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai Luhanszk megyében fekvő Lisicsanszk településen 2024. február 3-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben két civil megsebesült.

Ukrajna tiltakozása miatt kiírják a Fehér Lótusz sztárját

Kiírták a HBO egyik legnépszerűbb sorozatának, a Fehér Lótusz harmadik évadából Milos Bikovics szerb–orosz színészt Ukrajna tiltakozása miatt – adta hírül a Magyar Nemzet

Az amerikai televíziós csatorna január 12-én jelentette be, a sorozatban a híres színész is szerepet fog kapni, ám az ukrán külügyminisztérium azonnal kopogtatott a HBO-nál:

HBO, szerinted az rendben van, hogy olyannal dolgozol együtt, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogot?

– tette fel a kérdést a tárca közösségi oldalán.

A posztban azt is írták, Bikovics az orosz–ukrán háború kezdete óta támogatja Moszkvát. A színész azonban leszögezte, tekintve, hogy megélte a délszláv háborút, semmilyen háborút nem támogat – írta a The Guardian brit napilap

Egy háború sújtotta országban nőttem fel. 11 éves koromban éjjel-nappal óvóhelyeken éltem, miközben hazámat és szülővárosomat bombázták. Soha senkinek nem kívánnék ekkora pusztítást

– fogalmazott a belgrádi születésű színész. 

Bikovics arra is reagált, hogy Kijev zsarolása miatt kiírták a Fehér Lótuszból. Elmondta, nagy megtiszteltetés volt, hogy részese lehetett a tévésorozatnak, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a művészet körén kívül eső okok miatt.

Orosz újságírókat vett őrizetbe a rendőrség, akik egy mozgósításellenes tüntetést filmeztek

A Kyev Independent arról ír, hogy a Kreml előtt orosz újságírókat vett őrizetbe a rendőrség, akik egy mozgósításellenes tüntetést filmeztek. Hozzáteszik:  az információkat egy mozgalom Telegram-csatornáján osztották meg, amelyet a mozgósított orosz katonák feleségei és női családtagjai alkotnak. Fontos tudni, hogy nem a háború céljai ellen tüntetnek, hanem az ellen, hogy nem cserélik le a katonákat a frontvonalból.

A Telegramon közzétett videók tanúsága szerint a tüntetéseket filmező férfi újságírókat hamarosan őrizetbe vették, mintegy 25 embert, közülük legalább egy volt tüntető – írja a Mandiner.

Csaknem 10 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2024. február 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4403 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4990 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében
A szombati eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában