Kettős játék

2024.02.14. 10:13

Mutatjuk, hogyan támogatja Putyin háborúját a német szivárványkormány

A német szivárványkormány az egyik kezét arra használja, hogy rázza az öklét és követelje az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését, a másik kezével eközben nem kevés pénzt csúsztat az agresszor Vlagyimir Putyin zsebébe, támogatva ezzel a háborút – írja cikkében a V4NA.

MW

Olaf Scholz német kancellár

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

Olaf Scholz német kancellár gyakran követeli az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését és újak bevezetését, mondván, hogy ha a nyugati országok nem vásárolnak az oroszoktól, akkor nem lesz pénze a háborúra Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – emlékeztet a V4NA.

Amikor azonban a saját érdekek is sérülnének, az agresszor már nem is annyira agresszor, az orosz zsebek megtömése pedig már nem is annyira rossz dolog az orosz–ukrán háború közepette. Legalábbis erre utal az, hogy egyes fémeket még mindig Oroszországtól szereznek be a németek.

Ez a palládiumra is vonatkozik. A nemesfémet korábban többek között fehérarany ékszerekhez, fogászathoz, elektronikához és kipufogórendszerekhez használták. Ma már elsősorban a notebookokban és okostelefonokban, valamint a megújuló energiák villamosenergia-tároló rendszereiben és azok hálózataiban, illetve az elektromos autókban használják.

A nemesfém olyannyira fontos Németország energetikai átállása szempontjából, hogy a német kormány nem vezetett be importkorlátozást az Oroszországból származó palládiumra. 2023 októberében például 480 kilogramm palládium érkezett Németországba Oroszországból

– számol be róla a V4NA a Tagesschau német hírportálra hivatkozva, amely szerint Németország rendkívüli mértékben függ Oroszországtól. A DERA német nyersanyagügynökség szerint a palládium-világkereskedelem mintegy 44 százaléka még mindig Oroszországból, 32 százaléka pedig Dél-Afrikából származik, és a vanádium ugyanilyen fontos. Ezt többek között az acéliparban használják, de az elektromos autókhoz is szükség van rá. A vanádium nélkülözhetetlen a megújuló energiák gigantikus villamosenergia-tároló rendszereihez, a redoxáramlású akkumulátorokhoz. Ezek biztosítják az energiabiztonságot még nagyon nagy energiafogyasztás és szünetmentes áramellátás esetén is. A vanádium világpiacának 98 százalékát három ország adja: Kína, Oroszország és Dél-Afrika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában