Kormányinfó

2024.02.16. 14:21

Gulyás Gergely: nagy hangsúlyt fektetünk a család- és gyermekvédelemre (videó)

A kormányinfó kiemelt témái voltak a kegyelmi ügy mellett Svédország NATO-csatlakozása és a migránskvóta elfogadásának kérdése is. Péntek délután a szokásostól eltérő időpontban tartottak kormányinfót, melyen Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra válaszolt az újságírók kérdéseire.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Gulyás Gergely a kezdés után hosszasan sorolta azokat az intézkedéseket, melyeket a kormány az elmúlt években a családok és a gyermekek védelmében hozott. Hozzátette, minden ésszerű szigorítási javaslatot támogat a kormány. 

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Bevezettük a CSOK-ot, a babaváró támogatást, falusi CSOK-ot, adókedvezményt biztosítottunk a gyermekes családoknak, és teljes adómentességet a legalább 4 gyermeket vállaló nőknek. Megdupláztuk a bölcsődei férőhelyek számát, és a korábbiakban nem látott nagyságrendű óvodafejlesztéseket indítottunk. Eközben a pedofiliára való szabályozást szintén a kormány szigorította. Külön nyilvántartást hoztunk létre

 – sorolta Gulyás Gergely. 

Emlékeztetett: úgy tették mindezt, hogy a magyar baloldal ezeket nem támogatta, itthon és külföldön egyaránt támadta. 

Hozzátette: a legtöbbet a családpolitikában Novák Katalin tette, a BTK szigorításában, a családvédelmi törvények szigorításában pedig Varga Juditnak volt szerepe. 

Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt. Varga Judit és Novák Katalin pedig azt tették, amit ebben a helyzetben tenni kell

 – jegyezte meg.

Már tavasszal szigorodhat a gyermekvédelmi törvény

Gulyás Gergely elmondta, 

a miniszterelnök azért nyújtotta be az alaptörvénymódosítást, hogy világossá tegye, ilyen bűncselekmények esetén nincs kegyelem. A miniszterelnök által benyújtott törvénymódosításról pedig már tavasszal szavazhat az Országgyűlés. 

A miniszter megerősítette: a pedofil bűncselekmények további szigorításra nyitottak, annak ellenére is, hogy már korábban is szigorították az ide vágó jogszabályokat. Balogh Zoltán református püspök, Novák Katalin volt tanácsadója esetleges lemondása kapcsán leszögezte: a kormány nem szól bele a református egyház belügyeibe. Az új államfő választása kapcsán a tárcavezető megismételte: az új államfő választása kapcsán a tárcavezető megismételte, hogy a lemondás elfogadása után 3 napon belül lehet új államfő, megválasztásának módján pedig nem kívánnak változtatni. 

Nem lesz rendkívüli ülés az Országgyűlésben, így mindenképpen február 26-án döntenek az államfő lemondásáról

– mondta Gulyás Gergely.

A baloldalon nincs következménye a bűnöknek

A hatósági személy elleni erőszak miatt elítélt Fekete-Győr András momentumos politikus kapcsán Gulyás úgy fogalmazott, minden ami történt, alátámasztja azt, hogy a baloldalon a súlyosabb bűnöknek sincs következménye, és az, hogy 

a Momentum volt elnöke nem mond le mandátumáról is ezt mutatja.

Jelezte, szintén a komédia kategóriájába tartozik, hogy Gyurcsány Ferenc nemrégiben azt mondta, ő vállalta a felelősséget 2006-ért. Szerinte Arató Andrásnak is le kellene mondania a Klub Rádió éléről.

Reménykeltő tárgyalások zajlanak Svédországgal

A brüsszeli migrációs paktumról azt mondta, a LIBE-bizottság döntése szerint, ha valaki nem vesz át kvóta szerinti migránsokat, annak jelentős összeget kell fizetnie, aminek elfogadhatatlan következményei lennének, így Magyarország a végsőkig ellenzi azt.  A miniszter hangsúlyozta: Magyarország már az elvet sem fogadja el, miszerint be kell fogadni idegen embereket, és azokkal együtt kell éni.

Kvóta szerinti szétosztásban sosem fogunk részt venni

 – szögezte le, megjegyezve: a kapkodás arra utalhat, hogy Brüsszelben attól tartanak, a következő európai parlamenti felállás kedvezőbb lehet a migrációt ellenző pártoknak. 

A paktum veszélyes a demokráciára, de nem az időzítés a legnagyobb baj, hanem hogy kötelezettséget ró a tagállamokra

 – tette hozzá. A határvédelem kapcsán jelezte, a migráció az unió nyugati államainál is egyre nagyobb probléma, ezért erre hivatkozva mondják, hogy végre határvédelemre is adnak pénzt, noha ez elenyésző összeg. szögezte le. A tárcavezető Svédország NATO csatlakozásával kapcsolatban elmondta, reményt keltő tárgyalások zajlanak a svéd kormánnyal. Gulyás Gergely az EU-s pénzekről elmondta, a pénzek folyamatosan érkeznek már, 12 milliárd euróról van szó, és a korábban ismertetett operatív programoknak megfelelően fogják felhasználni.

Gulyás nem szereti, ha fenyegetik

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta, tudta, hogy Magyar Péter mire készül, mert megírta neki. Gulyás elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt kapott egy sms-t Magyartól, hogy amennyiben elveszíti az állami megbízásait, akkor annak következményei lesznek. Arra a kérdésre, hogy próbálta-e megakadályozni őt, a miniszter azt válaszolta:  nem szereti, ha fenyegetik, ezért erre nem is reagált.

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Közelít az infláció az elfogadható szint felé

Az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja a társasházi törvényt, és lehet majd módosítás, és a kormány asztalán sem volt még ilyen javaslat – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az inflációs adatokról elmondta, azok közelítenek az elfogadható szint felé, ami 3 százalék alatt van. Várhatóan ez már jövőre megvalósulhat, mondta. Az üzemanyagárakkal kapcsolatban sem előterjesztés, sem döntés nem született.

Ki kell vizsgálni a gyanús pénzmozgásokat

A BKK vezetőjének a járatritkításokkal kapcsolatos, sértő, nagy botrányt kavaró hasonlata kapcsán azt mondta, a kormányból már kirúgták volna. Ismert a társaság vezetője, Walter Katalin levágandó pulykákhoz hasonlította a fővárosi közlekedést használó utasokat, akiket nem kell megkérdezni az őket hátrányosan érintő döntések előtt. A Lánchíd-ügy kapcsán közölte, a megrendelő és a kivitelező közti gyanús pénzmozgásokat ki kell vizsgálni, és látszik, hogy az A-híd és karácsony Gergely közötti kapcsolat közeli.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában