V4-parlament

2024.02.29. 17:53

Hende Csaba: a visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él

Mostani találkozónk megmutatta, hogy a visegrádi együttműködés parlamenti formájában is él – jelentette ki Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Prágában a négy visegrádi ország és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

MW

A V-4-ek és Ukrajna parlamenti vezetőinek találkozója Prágában

Forrás: Hende Csaba Facebook-oldala

A magyar parlament alelnöke rámutatott:

A V4-ek együttműködésének nemcsak múltja, hanem jövője is van.

Emlékeztetett: a keddi prágai kormányfői találkozó már rávilágított azokra a szakpolitikai területekre, amelyekben a visegrádiak azonos vagy hasonló álláspontot képviselnek. 

Ilyen az illegális migráció elleni küzdelem, a régiós versenyképesség megőrzése érdekében a káros uniós adóharmonizáció elleni közös fellépés, az energiamixek védelme, Közép-Európa energiafüggetlenségének a megteremtése, illetve a silány minőségű agrártermékek bejutásának megakadályozása az Európai Unió piacára

 – sorolta a közös pontokat a magyar politikus.

Hasonlóan nyilatkozott Szymon Holownia, a lengyel Szejm elnöke is. 

A V4-eknek van értelme, mert "közösen ki tudunk állni az új kihívások ellen, nyíltan meg tudjuk vitatni, mi az ami összeköt, és mi az ami elválaszt minket" 

– jelentette ki a lengyel vezető. Szerinte intenzívebb kapcsolatokra van szükség, amit egy létrehozandó közös internetes platform is elősegíthet.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia –parlamenti vezetői prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és ezért segíteni kell a támadás ellen védekező ukránokat – közölte Markéta Pekarová Adamová, a cseh Képviselőház elnöke, aki másfelől sajnálatát fejezte ki néhány, általa meg nem nevezett visegrádi politikus nyilatkozata miatt, amelyek szerinte "nem segítenek Ukrajnának".

Milos Vystrcil, a cseh Szenátus elnöke szerint a parlamenti vezetők tanácskozásán is megmutatkozott, hogy a felek között egyetértés van Ukrajna támogatásának szükségességében, de eltérnek a vélemények a támogatás formájáról. 

Megoszlanak a vélemények arról, hogy humanitárius segítségre, Ukrajna újjáépítésére és a menekültek támogatására van-e szükség, vagy esetleg katonai felszerelések, fegyverek és lőszerek szállítására is

– jelentette ki a cseh parlamenti felsőház elnöke.

Peter Pellegrini, a szlovák Nemzetgyűlés elnöke leszögezte: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve, még akkor is, ha azok esetleg eredménytelenül végződnének. 

A harcok folytatása csak a halottak újabb ezreivel vagy tízezreivel jár

 – mutatott rá a politikus.

Ruszlan Stefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a visegrádi országoknak az Ukrajnának nyújtott segítségért.

Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Ruszlan Stefancsukkal.

Nagyon barátinak mondanám ezt a találkozót, a kölcsönös megértés szellemében beszélgettünk

 – mondta a közmédiának Hende Csaba a találkozó után. Rámutatott: 

a felek között 14 év után valósult meg ismét egy ilyen magas szintű találkozó.

Ukrajnában nagy elismerést vált ki az a példátlan, történelmi méretű humanitárius, karitatív akciósorozat, amelyet Magyarország a háború kitörése óta folytat az ukránok érdekében – ismertette a megbeszélések tartalmát az Országgyűlés alelnöke. 

Készek vagyunk ezt az akciót mindaddig folytatni, amíg szükséges. Ez becsületbeli ügy, és nemzetközi jogi kötelezettségünk is van

 – szögezte le.  

Hende Csaba elmondta: Ruszlan Sztefancsuk a V4-ek tanácskozásán "elsősorban modern, csúcstechnológiájú, nagy hatótávolságú fegyvereket kért", de a fegyverszállításokat Magyarország elvi okokból elutasítja.

Elmondtam, hogy mi ragaszkodunk az Ukrajnában élő magyarság 2015 előtti jogainak teljes és maradéktalan helyreállításához

– közölte Hende Csaba annak kapcsán, hogy 

a kétoldalú beszélgetésen Sztefancsuk meghívta Kövér László házelnököt ukrajnai látogatásra. 

Szerinte ezt követően nem lenne akadálya az ukrán–magyar parlamenti kapcsolatok rendezésének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában