Lánchíd-botrány

2024.02.06. 14:53

A számlagyárügybe belebukó Vig Mór megtörte a csendet

A hatalom áldozatának állította be magát a hídpénzbotránnyal is összefüggésbe hozott, sok száz milliós számlagyár irányításával gyanúsított Vig Mór a mai büntetőperén. Az Amnesty-vezér testvére arra utalt, hogy csak a közelgő választások miatt van letartóztatva. A ma éppen egy csalási ügyben magát bűnösnek valló jogász kijelentése persze könnyedén cáfolható.

MW

A Lánchíd-botrány ráégett a Főváros vezetésére

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Én azzal számolok, hogy az európai parlamenti választásokig leszek fogva tartva 

– jelentette ki a Magyar Nemzet cikke szerint kedden a bírósági tárgyalásán a több száz milliós számlagyár működtetésével gyanúsított, tavaly november óta letartóztatásban lévő Vig Mór. Ezzel egyértelműen arra utalt, hogy a politika áldozata. Vig ezt erősítve megemlítette azt is, hogy a jobboldali sajtó híradásaiban szinte mindennap előkerül a neve.

A praxisától eltiltott ügyvéd érvelése persze elég hiteltelennek tűnik annak fényében, hogy a jogászt a múltban is több bűnüggyel összefüggésbe hozta már a hatóság.

Itt van például az az ügy, amelyben ma tartott tárgyalást a bíróság.  Vig Mórt megközelítőleg negyvenrendbeli csalással vádolják. A bírósági eljárásban tavaly februárban döntés is született, az ex-ügyvédet, miután mindent beismert, két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették.

Vig beismerte bűnösségét 

Az ítéletet a Fővárosi Törvényszék azonban hatályon kívül helyezte azzal az indokkal, hogy a sértettek tekintetében a polgári jogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. Emiatt került vissza Vig ügye elsőfokra.  A kispesti bíróságon megtartott keddi tárgyaláson Vig Mór is jelen volt, bilincsben hozták őt a büntetés-végrehajtás munkatársai.

A férfi a vádirattal egyezően újra elismerte a bűnösségét, de határozatot egyelőre nem hirdettek.

Vig Mór ügyvédi számláján is landoltak pénzek 

Egyes károsultak a kicsalt összegeket közvetlenül Vig ügyvédi letéti számlájára utalták, amelyet a jogász pár órával a szerződések megkötését követően, az irodájához közel eső ATM-ből fel is vett. 

A csalásokkal szerzett pénzt a vádlottak megosztották, ezzel párhuzamosan a kifizetések „késedelme” miatt a sértetteket különböző indokokkal hitegették. 

Az ügyvéd a későbbiekben közel 27 millió forint kárt megtérített – áll a vádiratban.

A hídpénzbotrány 

Nemrég az is nyilvánosságra került, hogy a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020. novembere és 2022. júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft-nek.

Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak kilencszázmillió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A teljes cikket további információkkal a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában