Elsők vagyunk a rangsorban

2024.01.11. 06:18

A magyar orvosok fizetése a legmagasabb az átlagbérekhez viszonyítva az OECD-országokban

Átlagosan két és félszeresére emelkedett az orvosok bére 2023-ra a koronavírus előtti időszakhoz képest a kormány átfogó béremelési programjának köszönhetően, amellyel az elmúlt években minden idők legnagyobb mértékű orvosbéremelése valósult meg – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

MW

Illusztráció

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai is érzékeltetik a béremelés nagyságát és jelentőségét: az országonkénti eltérő árakat is figyelembe véve, vásárlóerő-paritáson a magyar orvosok keresete már 2021-ben az OECD-országok középmezőnyében helyezkedett el – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Ezzel jelentősen megelőzte a térség többi országát, de például Svédországot, Norvégiát, Olaszországot és Franciaországot is

– tette hozzá az államtitkár. Szerinte ez azt jelenti, hogy egy magyar orvos csaknem kétszer annyit tud fogyasztani hazájában, mint egy szlovák vagy egy görög a saját országában.

Rétvári Bence a számok nyelvén szólva rámutatott: 2010 óta az orvosbérek emelkedése meghaladta az átlagbér emelkedését.

Az OECD adatai szerint az orvosok bére 2021-ben 4,69-szerese volt az átlagbérnek, ami a legmagasabb az OECD-országok között.

 

Rétvári Bence kitért arra is, hogy 2024 márciusában a szakdolgozók béremelésével folytatódik a fizetések növelése az egészségügyben, átlagos alapbérük eléri majd az orvosi átlagbér 37 százalékát. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában