Világos terv

2024.01.05. 06:39

A Gyurcsány Ferenc vezette DK végérvényesen át akarja venni a kezdeményezést a baloldalon

2024 az ellenzéki pártok számára valójában már 2026-ról fog szólni, az idei két választás az egymás közötti erősorrendről és az évek óta tartó dominanciaharcról is dönthet az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, Tóth Erik szerint.

MW

Gy. Németh Erzsébet alelnök, Molnár Csaba ügyvezetõ alelnök, Dobrev Klára európai parlamenti képviselõ, Gyurcsány Ferenc pártelnök, Komáromi Zoltán országgyûlési képviselõ és Varju László alelnök a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti születésnapi rendezvényén 2023. október 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Ebben az iszapbirkózásra hajazó, ingoványos háziversenyben a Demokratikus Koalíció áll a legstabilabban. A Gyurcsány házaspár terve világos: minden ellenzéki pártot le akarnak nyomni az EP-választáson, a helyhatóságokban pedig úgy alakítják az együttműködést a baloldali választási koalíció pártjai között, hogy abból ők jöjjenek ki 2019 után most is a legjobban

 – jelentette ki a szakértő a Magyar Nemzetnek, aki szerint a Gyurcsány Ferenc vezette DK végérvényesen át akarja venni a kezdeményezést a baloldalon.

Biztos az ellenzéki összefogás

A kutatási igazgató az ellenzéki összefogás esélyeivel kapcsolatban elmondta, ideológiai értelemben nincs olyan ügy, amely kibékíthetetlen ellentéteket hozna létre a baloldali ellenzék pártjai között.

A DK-tól a Jobbikig tartó tengelyen mindenki egyetért azzal, hogy a bevándorlás nem árt, hanem használ, hogy a gyermekvédelem helyett a genderideológia terjesztése szolgálja Magyarország érdekeit, de abban sincs vita közöttük, hogy az orosz–ukrán háború esetében nem a béke, hanem a konfliktus eszkalációja a nemzeti érdek

 – tette hozzá Tóth Erik, aki szerint a politikai realitás is az összefogás irányába mutat: a tisztán arányos és listás EP-választás 5 százalékos mandátumszerzési küszöbértékének átugrása többek számára megoldhatatlannak tűnik 2024 elején, az önkormányzati választáson pedig mindenkinek szüksége van a másikra, különben pozíciókat, kifizetőhelyeket és szavazókat veszítenek a balliberális pártok.

Célkeresztben a főváros

Tóth Erik az önkormányzati választást jóval nehezebb ügynek tartja, ugyanis – annak ellenére, hogy Budapesten is a Fidesz a legnépszerűbb politikai erő – míg az ellenzéki együttműködés és a 2019-ben bevetett független státussal való trükközés megkopott, kérdéses, hogy ez mandátumok elvesztésében is megjelenik-e majd.

Gyurcsány Ferenc adja az ellenzéki hátország jelentős részét; míg a többiek gyengülnek vagy a megszűnés felé haladnak, addig a DK az ellenzéki tortaszeletekből egyre nagyobbakat harap ki magának. Emiatt már most borítékolható lehet, hogy 2026-ról az ellenzéki térfélen a külföldi finanszírozók mellett Gyurcsány Ferenc fog dönteni

 – jegyezte meg a szakértő.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában