Életét adta a magyar népért

2023.12.12. 08:23

Harminc éve halt meg Antall József, hazánk első demokratikusan megválasztott miniszterelnöke

Harminc éve, 1993. december 12-én hunyt el Antall József történész, politikus, a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány elnöke.

MW

Bem József tér, MDF-székház, Antall József miniszterelnök

Forrás: Fortepan

Fotó: Szalay Zoltán

1932. április 8-án született Budapesten. Apja, id. Antall József 1931-ben a Független Kisgazdapárt alapító tagja volt, a második világháború alatt menekültügyi kormánybiztosként több tízezer lengyel menekültről gondoskodott, sok ezer zsidó életét mentette meg, 1945 után Tildy Zoltán és Nagy Ferenc kormányában is újjáépítési miniszter volt. Fia 1950-ben a budapesti Piarista Gimnáziumban tett érettségit, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történelem-magyar szakos középiskolai tanári diplomát, emellett levéltárosi, könyvtárosi és muzeológusi képesítést, később pedig bölcsészettudományi doktorátust szerzett. 1952-ben házasságot kötött Fülepp Klárával, két gyermeket neveltek fel.

A felvétel 1990. május 22-én készült, az Antall-kormány programjának kihirdetése után. Középen Antall József miniszterelnök áll
Fotó: Szalay Zoltán / Forrás: Fortepan

Antall József az Országos Levéltárban kezdett el dolgozni, majd az Eötvös József Gimnázium történelemtanára lett. Az 1956-os forradalom idején a gimnázium forradalmi bizottságának elnökévé választották, részt vett a Független Kisgazdapárt újjászervezésében is. Forradalmi tevékenysége miatt egy rövid időre őrizetbe vették, s bár akkor még tovább taníthatott, 1959-ben eltiltották a tanári pályától.

Ezt követően könyvtárosként dolgozott, a tudományos pályán az indította el, hogy 1963-ban felkérték, írja meg 80 orvos életrajzát a Magyar Életrajzi Lexikon részére. Ezután kezdett el a gyógyítás történetével foglalkozni, a rendszerváltozásig több száz orvostörténeti publikációja jelent meg. Az 1964-ben megnyílt Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban előbb tudományos kutatóként dolgozott, majd igazgatóhelyettes lett, 1974 és 1990 között az intézet főigazgatója volt. 1968-tól az Orvostörténeti Közlemények című folyóirat főszerkesztője, 1972-től a Magyar Orvostörténeti Társaság főtitkára, 1982-től elnöke. Tagjává választotta a Nemzetközi Orvostörténeti és a Gyógyszerésztörténeti Akadémia, alelnökévé a Nemzetközi Orvostörténeti Társaság. Több nemzetközi és hazai akadémiai bizottság tagja, illetve elnöke volt.

Novák Katalin is megemlékezett a harminc éve elhunyt Antall Józsefről:

A pártállam végnapjaiban kapcsolódott be újra a politikai életbe. Politikai nézetei 1956 óta nem változtak lényegében: továbbra is a többpártrendszer híve volt, a szovjet csapatok kivonását és az ország függetlenségét követelte. Alapítója volt a Magyar Demokrata Fórumnak (MDF), a párt képviseletében 1989-ben részt vett az Ellenzéki Kerekasztal tevékenységében a háromoldalú egyeztető tárgyalásokon; az alkotmánymódosítást előkészítő bizottságban dolgozott. 1989. október 21-én elsöprő többséggel az MDF elnökévé választották.

Az 1990. március 25-én és április 8-án rendezett első szabad parlamenti választásokon az MDF győzött, a hárompárti koalíciós kormány a kereszténydemokraták (KDNP) és a kisgazdák (FKGP) bevonásával május 23-án Antall József vezetésével alakult meg. Az ország kormányozhatósága érdekében az MDF és a legerősebb ellenzéki erő, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) megállapodást kötött, amely csökkentette a minősített, kétharmados törvények számát és bevezette a kormány cselekvési szabadságát növelő konstruktív bizalmatlanság intézményét.

Varga Béla, a Nemzetgyűlés volt elnöke interjút ad 1990. április 29-én, miután 43 évi emigráció után Budapestre érkezett. Tőle balra Antall József, az MDF elnöke, mögötte csíkos öltönyben Vörös Vince, az FKGP elnöke áll
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: Fortepan

Miniszterelnöksége idején az immár plurális demokrácia elindult a szociális piacgazdaság felé, elfogadták a politikai-gazdasági-társadalmi átalakulást segítő, szentesítő törvényeket. Magyarország társult tagja lett az Európai Közösségnek, tagja az Európa Tanácsnak és több európai intézménynek. Kivonultak a szovjet csapatok, megszűntek a szocialista tábor katonai és gazdasági tömörülései, és Magyarország kezdeményezésére létrejött a visegrádi országok együttműködési csoportja.

Antall József újonnan felavatott mellszobra a politikus síremléke közelében a Fiumei úti sírkertben 2018. december 12-én. Domonkos Béla alkotását a néhai miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából avatták fel
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A hatalmas államadósság szorításában az Antall-kormánynak komoly konfliktusok, érdekütközések sorát kellett kezelnie, köztük az 1990. októberi taxisblokádot. Amikor a miniszterelnökön bírálói, pártjának radikális szárnya a mélyrehatóbb belső változások elmaradását kérték számon, a kormányfő úgy reagált: „tetszettek volna forradalmat csinálni”.

Antall József több magyar, külföldi és nemzetközi kitüntetésben, díjban, elismerésben részesült, 1990-ben Robert Schuman-díjjal tüntették ki az európai egység előmozdítása érdekében tett különleges érdemei elismeréseként. 1990-ben az Európai Demokratikus Unió (EDU) alelnökévé választották.

Parlament, az Országgyűlés ülése 19990-ben. Balra Antall József miniszterelnök
Parlament, az Országgyűlés ülése 1990-ben. Balra Antall József miniszterelnök
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: Fortepan

Kormányfői működésének szinte első napjától küzdött nyirokrendszeri daganatos betegségével, s ciklusát nem tölthette ki: 1993. december 12-én meghalt. Az Országházban felállított ravatalánál negyedmillióan rótták le kegyeletüket, végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben helyezték, síremlékét Melocco Miklós tervezte. 

Több hazai településen utcákat, tereket neveztek el róla, több szobra is áll, többek között az Orvostörténeti Múzeum mellett és síremléke közelében is látható mellszobra. 2009 óta nevét viseli az Európai Parlament egyik új brüsszeli épületszárnya, ennek avatásán jelentette be özvegye az Antall József Tudásközpont megalapítását; 2015-ben a brüsszeli épületben is szobrot állítottak neki. 2017-ben a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic posztumusz állami elismerésben részesítette. A 2019-ben Budapest posztumusz díszpolgárává választott kormányfőről szól a Blokád című, 2022-ben bemutatott film.

Gulyás Gergely: Antall Józsefnek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt

Ha valaki meg akarja érteni, mi az önzetlen közszolgálat, akkor tanulmányozza Antall József életpályáját, akinek a szolgálat a saját életénél is fontosabb volt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden az Országházban a volt miniszerelnök emlékére rendezett konferencián.

Gulyás Gergely a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, az Országgyűlés Hivatala, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány által az egykori miniszterelnök halálának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen azt hangoztatta, ma már senki sem vitatja, hogy Antall József jelentős szerepet játszott abban, hogy a demokratikus átalakulás kompromisszumoktól mentes és vértelen volt, valamint elhozta a teljes szabadságot Magyarország számára.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Antall József világosan látta, hogy az 1989-90-es átalakulás Magyarország számára a szabadság és szuverenitás visszaszerzésének lehetőségét hozza el, ugyanakkor kulcsfontosságúnak tartotta, hogy mindez a magyar történelmi tradícióba beágyazódva történhessen meg. Ezért kezdettől fogva parlamentáris demokráciát képzelt el, amelynek a gyökere a magyar alkotmányosságban volt fellelhető – mondta a miniszter.

Antall József és kormányának érdemeit sorolva Gulyás Gergely elmondta, hogy nekik köszönhető az ország korlátlan szuverenitásának visszaszerzése a Varsói Szerződésből való kilépéssel és a KGST megszüntetésével, valamint a nemzetpolitika sarokköveinek kijelölése, alkotmányban rögzítették ugyanis, hogy Magyarország felelősséget érez a határon túl élő magyarokért, valamint elérték, hogy a nemzetiségek jogai Európában is elismert, az emberi jogok közé tartozó jogok legyenek. Továbbá szintén nekik köszönhető, hogy az ország európai és euroatlanti integrációja elindult.

A miniszter elmondta: „ahogy ma Európa kinéz, okunk van a szomorúságra”, mégsincs az intézményesített európai együttműködésnek alternatívája, igaz Antall József idejében még vonzóbbnak látszott ez a lehetőség.

„A magát a demokrácia bölcsőjének tartó kontinens nehéz napokat él, a legtöbb negatív változás pedig a politikai elit tekintetében történt” – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy Antall József emléke arra int, hogy elhiggyük, „lehet ezen változtatni”.

A miniszterelnök levélben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Orbán Viktor arról írt, hogy nosztalgiával gondol vissza a rendszerváltás utáni évekre annak ellenére, hogy Magyarország súlyos válságot élt meg akkor, mégpedig az akkori Európa, valamint Antall József kortársai miatt, akik „az Európa-eszme óriásai voltak”.

Az európai állam azonban léket kapott, és alig 30 év alatt „az unió egy sokcsillagos étteremből Gyuri bácsi kifőzdéje lett” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor Antall József politikai krédójának három alaptételét idézte: a földrajz ellen sok mindet lehet tenni, kivéve politizálni, a kisebbségi jogokat nem szabad összemosni az emberi jogokkal, valamint magyarok vagyunk, tehát európaiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában