Ukrán válság

2023.11.05. 07:00

Súlyos veszteség érte a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandárt

620. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Orosz tüzérségi támadás ölt meg egy civilt 

Orosz tüzérségi csapás megölt egy embert az ukrajnai Nikopol körzetben november 5-én - jelentette Szerhij Liszak kormányzó. Egy másik csapás két férfit sebesített meg Myrove községben - mondta.

Orosz rakétacsapás 

Az orosz erők november 5-én egy, a Fekete-tengerről indított Kh-31P rakétával csapást mértek egy infrastrukturális létesítményre az odesszai régióban, három ember megsebesült - jelentette az ukrán erők Déli Parancsnoksága.

A rakétacsapás megrongált közigazgatási épületeket és környező házakat

 - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy Oroszország prioritása a térségben a polgári hajók mozgásának akadályozása.

Kíméletlenül bombázzák Herszont az oroszok 

Oroszország több mint 50 irányított légibombát dobott le Herszon megyére az elmúlt 24 órában. Az elmúlt nap során az orosz csapatok kilenc légicsapást mértek Herszon megyére, több mint 50 irányított légibombával sújtva településeket – jelentette az ukrán hadsereg november 5-én.

Zelenszkij fél a háborús fókusz eltolódásától 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az izraeli háború elvonja a figyelmet az Oroszország elleni háborúról.

A közel-keleti konfliktus elveszi a fókuszt


– mondta Zelenszkij szombaton miután feltűnt neki, hogy néhány európai országban szkepticizmus kezd kialakulni az ukrajnai háborús erőfeszítések hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban. Ukrajna ellentámadása nem változtatta meg a háború képét, és egyes törvényhozók attól tartanak, hogy a konfliktus holtpontra jutott.

Az ukránok fel akartak robbantani egy vonatot a Krímen 

Az Ukrán Fegyveres Erők megpróbáltak felrobbantani egy kőolajtermékeket szállító vonatot egy olajfinomító közelében a krími Dzsankojban. A robbanószerkezetet készenléti állapotba helyezték, a zajszint aktiválta, de az aknákat orosz szakemberek fedezték fel és hatástalanították.

ENSZ: 435 millió dollár kell, hogy az ukránok átvészeljék a telet

Az ENSZ vezetése 435 millió dollár összegyűjtését kérte az ukránok téli segélyezésére – közölte Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

A partnereinkkel felhívást nyújtottunk be, hogy 2024 márciusáig gyűjtsünk össze 435 millió dollárt, hogy Ukrajna-szerte több mint 1,7 millió embernek nyújtsunk téli segélyt

– mondta Dujarric. ENSZ vezetése határozottan elítélte Ukrajna különböző részein a kritikus infrastruktúra elleni legutóbbi orosz támadási hullámot.

Háromnapos gyászt hirdettek Kárpátalján a súlyos katonai veszteségek miatt

Hétfőtől 3 napos gyászt hirdettek Kárpátalján amiatt, hogy két napja egy orosz rakétatámadás következtében életét vesztette a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandár több mint húsz katonája, sokan pedig megsebesültek a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében – közölte hivatalos közösségi oldalain Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatási hivatal elnöke.

A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a megye valamennyi intézményében félárbocra eresztik az állami lobogókat, minden reggel 9 órakor egyperces néma csenddel adóznak az elhunytak emlékének, a templomokban pedig istentiszteleteket tartanak.

Az áldozatok száma meghaladta a húszat, sokan megsebesültek, közöttük civilek is, mert egy orosz Iszkander típusú rakéta csapódott be november 3-án a frontvonal közelében fekvő Zaporizzsja megyei településen. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények tisztázása céljából.

A katonai vezetés azután adott ki tájékoztatást a tragédiáról, hogy a hír elterjedt a közösségi médiában.

Orosz hajó megsemmisítéséről számolt be Ukrajna

Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának rakétatámadással az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten – közölte vasárnap a Telegramon Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Olescsuk elmondása szerint a Zaliv hajógyárat támadták Kercsben, a félsziget keleti oldalán.

A támadás tényéről az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz sajtó is beszámolt. A Zaliv Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az ukrajnai háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint 15 rakétával támadták a gyárat, melyek közül 13-at megsemmisített a légvédelem. A hírügynökségi jelentés szerint a haditengerészet új hajója csak megrongálódott.

Olescsuk szerint viszont „megskalpolták” az orosz haditengerészetet, amivel arra utalt, hogy Franciaország SCALP manőverező robotrepülőgépekkel látta el Ukrajnát. A célba vett hajó szerinte a közeli jövőben a Fekete-tengeren állt volna szolgálatba, hogy rakétákat indítson ukrán területek felé.

A Krím félszigetet Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség azóta sem ismer el. Ukrajna deklarált célja a félsziget visszafoglalása.

Az ukránok megsemmisítettek egy jelentős orosz hadviselési rendszert

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz Pole-21 elektronikus hadviselési rendszert – jelentette november 5-én Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a déli frontvonalakon harcoló Tavria csoport parancsnoka. Tarnavszkij nem közölt további részleteket, de elmondta, hogy a rendszert „a műholdas navigációs csatornák elnyomására tervezték”.

Ballisztikus rakéta kilövését tesztelte Oroszország tengeralattjáróról

Oroszország sikeres próbaindítást hajtott végre tengeralattjáróról a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas Bulava ballisztikus rakétával – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A ballisztikus rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntés születik a hordozó haditengerészeti szolgálatba állításáról

– közölte a védelmi minisztérium a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

A minisztérium a tesztkilövés pontos időpontjáról nem adott tájékoztatást.

A Borei-osztályú stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró 16 Bulava ballisztikus rakéta szállítására alkalmas és modern torpedó fegyverekkel is fel van szerelve – áll a közleményben. A minisztérium tájékoztatása szerint a haditengerészetnél már három Borei-osztályú tengeralattjáró van szolgálatban, egy tesztelés alatt áll és további hármat építenek.

Az Oroszország északi partjainál víz alatti pozícióból indított interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el a Kamcsatka-félszigeten. A 12 méteres Bulava rakéta becsült hatótávolsága mintegy 8 ezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Zelenszkij: nincs itt a tárgyalások ideje

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij megerősítette álláspontját, miszerint nincs itt az ideje tárgyalni Oroszországgal, és azt is tagadta, hogy a nyugati vezetők nyomást gyakorolnának erre.

Zelenszkij visszautasította saját főparancsnokának azon megjegyzéseit is, amelyek szerint a háború holtpontra jutott.

Miről kellene lemondania Ukrajnának?

Folynak a tárgyalások annak felvázolásáról, hogy Ukrajnának miről kell lemondania egy Oroszországgal kötendő békemegállapodás érdekében –
 jelentette az NBC amerikai hírtelevízió egy magas rangú amerikai tisztségviselőre és egy másik volt magas rangú tisztviselőre hivatkozva, akik tájékoztatták a csatornát a kísérleti tervekről, írja az Origo.

Elengedhetetlen Ukrajna átalakulása

A korrupció visszaszorítására vagy épp a lobbi szabályozására vonatkozó lépések szükségesek és elkerülhetetlenek Ukrajna jövője szempontjából  – mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint folytatódik az intézményrendszer európai elvárásoknak megfelelő átalakítása, amire az országnak az EU-csatlakozási szándéktól függetlenül is szüksége van.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6757-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6289-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában