Segítség

2023.10.16. 13:27

Játék vagy függőség? Nem a szerencsén múlik

A hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint a szerencsejáték-problémákkal küzdők speciális, nehezen elérhető és a segítségkérésre igen kevéssé hajlandó rétegét alkotják társadalmunknak, ezért az ELTE PPK Pszichológiai Intézete segélytelefon-szolgálatot működtet immár tíz éve az érintettek és hozzátartozóik számára a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködésben, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

MW

A játékkal nincs baj, a függőség viszont komoly problémákat okozhat (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A szolgáltatás ingyenes, és bárki igénybe veheti, aki szerencsejáték-problémával küzd, a családjában vagy baráti körében van ilyen személy, vagy aki úgy érzi, hogy a játéktevékenység akár a legkisebb mértékben is veszélyes lehet az életvezetésére vagy emberi kapcsolataira. 

A nemzeti lottótársaság tíz éve támogatja az ELTE PPK Pszichológiai Intézete és a Pro Psychologia Alapítvány által működtetett ELTE Szerencsejátékos Segélytelefon szolgáltatást,

amely tanácsadással, valamint a megfelelő szakellátó-helyekre irányítással segíti a játékszenvedéllyel élőket és hozzátartozóikat. 

A függőségben szenvedők igen kis része ismeri csak fel, hogy problémája van a játékkal, a legjellemzőbb az, hogy csak akkor kérnek segítséget, ha kérnek egyáltalán, amikor szenvedélyüknek már olyan súlyos következményei vannak, mint például a társas kapcsolatok teljes megromlása vagy a nagy fokú eladósodás.

Letagadott betegség

Nagyon fontos, hogy ne akaratgyengeségként vagy morális problémaként tekintsünk a szerencsejáték-függőségre, hanem lássuk azt, hogy egy betegségről van szó

– mondja dr. Demetrovics Zsolt addiktológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzora.

Hozzátette, hogy a függőség kialakulásában szerepet játszanak olyan téves gondolkodási logikák, mint például az a hiedelem, hogy ha egymás után többször veszít valaki, akkor utána nagyobb valószínűséggel fog nyerni. Ilyen „veszteség hajszolása” is, azaz a kényszer, hogy a veszteség után újra és újra vissza akarja nyerni a játékos az elvesztett pénzt, miközben egyre nagyobb veszteségekbe fut bele. 

Nehezíti a kezelésbe kerülést az is, hogy a játékosok sokáig úgy gondolják, hogy igazából nincs problémájuk a szerencsejátékokkal. Sokáig nagyon erős ez a tagadás

– teszi hozzá a szakember. A „nincs is semmi gond”, a „tudom kezelni” vagy a „mindjárt visszanyerem, amit elvesztettem, és utána abba is hagyom a játékot” illúziói, és a tagadás, mint minden addikciónál, a szerencsejáték-függőség esetén is jelen van. 

De az is, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert súlyos probléma, hogy nem betegségként gondol rá maga az érintett, sem a hozzátartozója, és nem fordulnak szakemberhez

– mutat rá az addiktológus.

A kérdésre, hogy pontosan mikortól lesz a játékból függőség, a professzor azt mondja:

Ha a mindennapi életvitel sérül, ha valaki elkezd nagyobb összegekben fogadni, ha többet és nagyobb tételben játszik, mint amennyit eredetileg eltervezett, ha elkezdi titkolni az ismerősök, családtagok előtt a szerencsejátékot, ha az befolyásolja a munkája vagy a tanulmányai végzését, a párkapcsolatát, tehát ha a legapróbb mértékben is megzavarja a mindennapi életét, akkor arra nagyon oda kell figyelni

– figyelmeztet dr. Demetrovics Zsolt.

Nem szégyen segítséget kérni

A professzor szerint a legnagyobb probléma ilyenkor az, hogy az érintettek nem ismerik fel, hogy nem fognak tudni egyedül megbirkózni ezzel a helyzettel: 

abban a percben, amikor fölmerül a függőség lehetősége, és az illető magyarázni próbálja, hogy tulajdonképpen nincs gond, akkor egészen biztos, hogy gond van.

Az ismerősök, barátok, rokonok jelzése is fontos, az egyik legerősebb indikátor ilyen helyzetben. Fontos az is, hogy a családtag saját maga számára is keressen segítséget.

 A játékos hozzátartozónak közvetlenül nem biztos, hogy tud segíteni, de magának és a többi családtagnak biztosan. Rossz stratégia azt gondolni, hogy «nekem ebben nincs tennivalóm», mert a családtag maga is részese a problémának, neki is szakember segítségére van szüksége. Ha másért nem, akkor azért, hogy meg tudjon küzdeni a helyzettel

– fejtette ki dr. Demetrovics Zsolt. 

A segélytelefon-szolgálatot azért hívták életre, hogy mind a függőségben szenvedők, mind a hozzátartozóik számára legyen lehetőség anonim módon tanácsot kérni ennek a súlyos, nehezen kezelhető betegségnek a leküzdéséhez. A hívások beérkezésekor nincs regisztráció, és nem kérnek el semmilyen személyes adatot.

A Segélyszolgálat egyszerűen felhívható vagy e-mailen is elérhető. Itt az érintetteknek lehetőségük van egyrészt beszélni a problémájukról, másrészt tájékozódni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha szakemberhez szeretnének fordulni. Képzett munkatársaink segítenek a kapcsolatfelvételben, vagy szükség szerint támogató beszélgetést folytatnak a szerencsejáték-függő személlyel vagy a hozzátartozójukkal

– összegzi a szolgálat működését. A Szerencsejáték Zrt. kiemelt céljának tekinti, hogy az önfeledt kikapcsolódás mellett a játék valóban játék maradjon. 

Éppen ezért a függőség megelőzése érdekében a vállalat nagy hangsúlyt helyez a prevencióra, valamint az érintettek megszólítására és tájékoztatására. 

Itt kérhet segítséget

A nemzeti lottótársaság egy dedikált honlapot működtet, a maradjonjatek.hu oldalt, ahol minden információ megtalálható a felelős játékkal kapcsolatosan. A Segélyszolgálat információs vonala: 06 (1) 411-6778. A tanácsadók hétköznapokon 15-19 óra között érhetők el a 06 (21) 262-0603 telefonszámon vagy Skype-on hanghívással, azonosító: ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat. Emellett e-mailen is elérhető tanácsadás: [email protected].

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában