Jótékonyság

2023.10.16. 14:03

A koraszülött gyerekek fejlesztésére gyűjt idén a Jónak lenni jó!

A Semmelweis Egyetem Alapítványán keresztül a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex fejlesztésére gyűjti idén az adományokat a közmédia jótékonysági kampánya.

MW

Újszülött az inkubátorban Budapesten, a TritonLife Róbert Magánkórház Perinatális Intenzív Centrumában, ahol sajtótájékoztatót tartottak a hazai egészségügyben az elsõ emelt szintû koraszülött intenzív osztály megnyitása alkalmából 2023. március 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

"Megtiszteltetés számunkra, hogy tizenkét éve össze tudjuk gyűjteni azokat a segíteni akaró embereket, akiknek talán nem mindig jut eszébe, hogy hova és milyen segítséget lehet nyújtani, viszont év végén van egy koncentrált eseménysorozat, amellyel ösztönözni tudjuk őket" - emelte ki Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a programot elindító hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

A 2500 grammon aluli súllyal születettek aránya Magyarországon 1988 és 2022 között
Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Papp Dániel a Jónak lenni jó!-t egy olyan közszolgálati márkának nevezte, amely egy évtized alatt a média világában páratlan mértékű támogatást nyújtott a kedvezményezett szervezeteknek, 2012 óta a felajánlások összértéke pedig meghaladta a kétmilliárd forintot.

Az idei kampány célja, hogy a Semmelweis Egyetem Alapítványának segítségével hozzájáruljunk a koraszülöttek és családjaik megsegítéséhez, támogassuk a korai fejlesztésben résztvevő szakemberek áldozatos munkáját, és megszólítsunk mindenkit, aki szívesen áll a jó ügy mögé

 - emelte ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: "morális kötelezettségünk, hogy a magunk módján mi is mindent megtegyünk, hogy eljusson a segítség oda, ahol a legnagyobb a szükség. A kora gyermekkori gondozásba, fejlesztésbe fektetett minden energia és minden fillér az alapja annak, hogy a gyermekek esélyt kapjanak a teljes életre, a boldog gyermekkorra."

A vezérigazgató felidézte, hogy a jótékonysági program az elmúlt években számos szervezetet támogatott, többek közt a nélkülözőket, a speciális figyelmet igénylőket, a környezeti katasztrófák károsultjait vagy a gyerekvédelem területén dolgozó szervezeteket.

Merkely Béla, az egyetem rektora elmondta, hogy a túl korán vagy a rendellenességgel született gyerekek különösen gondos odafigyelést, komplex támogatást igényelnek, ellátásukban országos szinten a Semmelweis Egyetem szerepe alapvető. Kiemelte: a Jónak lenni jó! kampány során befolyó adományokkal lehetőségük nyílik a fejlődéstámogató központ bővítésére.

A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ megújításának célja, hogy megháromszorozódjon az ellátott gyerekek száma, és a jelenlegi 650-700 helyett mintegy 2 ezer fő számára tudjanak ellátást biztosítani évente. Emellett a jelenlegi 3-5 éves korhatárt kibővítve a jövőben 8 éves korukig szeretnék nyomon követni az egyetem klinikáin kezelt koraszülötteket és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élőket - mondta el a rektor, hozzátéve: a központ komplexitása abban rejlik, hogy az érintettek és családtagjaik betegútját végigkísérik, és nem a szülőknek kell szakembertől szakemberig járniuk.

SIKLÓSI Beatrix; ALTORJAI Anita; MERKELY Béla; SZABÓ Attila; PAPP Dániel
Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) vezérigazgatója, Siklósi Beatrix, a program projektvezetõje, Merkely Béla rektor, Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampányát bejelentõ sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2023. október 16-án
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája az ország legnagyobb koraszülött-ellátója - hívta fel a figyelmet Szabó Attila, a klinika igazgatója, az egyetem rektorhelyettese. Elmondta, hogy a jelenleg is működő ambulancia és a kibővülő központ a koraszülöttek ellátásán túl részt vesz az oxigénhiánnyal született, anyagcsere-betegséggel és különböző neuromuszkuláris betegséggel élő csecsemők és kisgyermekek ellátásában is.

A tizenkét éve indult Jónak lenni jó! legnagyobb eredménye az összefogás megteremtése - emelte ki Siklósi Beatrix, a program projektvezetője, hozzátéve: "ha tisztességes ügyeket támogatunk, akkor nincs jobb és bal oldal, akkor egy dolog van, hogy segítsünk."

Siklósi Beatrix emlékeztetett arra, hogy a közmédiának legalább annyira fontos feladata az ismeretterjesztés, mint az adománygyűjtés segítése, ezért az elkövetkező hónapokban a közmédia valamennyi csatornája kiemelt témaként kezeli a fejlődéstámogatásra szoruló gyermekek és családjaik hétköznapjainak bemutatását, a segítségnyújtás lehetőségeit.

Ezúttal is számítunk nézőink, hallgatóink, olvasóink támogatására, a közéleti személyiségek felajánlásaira, és a piaci szereplők csatlakozására a társadalmi felelősségvállalás jegyében

 - hangsúlyozta.

Az alapítvány tevékenységét segíteni lehet a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent. Emellett idén is lehet majd ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia december 17-i egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A jótékonysági akcióba a [email protected] e-mail címre várják a felajánlásokat, a kampány alakulásáról a mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában