Ukrán válság

2023.09.30. 07:02

Robbanást követően tűz ütött ki egy nyugat-ukrajnai kőolajvezetéknél

584. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák gyalogolnak a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Babenko

Robbanást követően tűz ütött ki egy nyugat-ukrajnai kőolajvezetéknél

Robbanást követően tűz ütött ki egy nyugat-ukrajnai kőolajvezetéknél, hat ember, közöttük két gyermek megsérült - közölte az állami katasztrófa-elhárítási szolgálat. 

 

A hatóság korábban azt közölte, hogy törés következett be a kőolajvezetéken Ivano-Frankivszk megye Nadvirna városa körzetében, Sztrimba falu közelében, a 150 milliméteres átmérőjű vezetéken kifolyt kőolaj 100 négyzetméternyi területet öntött el. 

A tüzet a szakembereknek sikerült eloltaniuk, a sérülteket kórházba vitték.

Hét EU-s állam továbbra is támogatja Ukrajnát fegyverekkel 

Hét európai uniós tagország rendelt lőszert az Európai Békekeret keretében jóváhagyott uniós programon keresztül Ukrajna fegyverkészleteinek biztosítására – erősítette meg a hírt Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője.

Az uniós szóvivő által megerősített információk szerint 

ez idáig hét tagállam élt azzal a lehetőséggel, hogy az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, az Európai Békekeret keretében 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és rakétákat szerezzen be Ukrajna katonai erejének biztosítására.

Az uniós ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat, ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó tárgyalások állása szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban további megrendelések várhatók.

Külügyi szóvivő: lényegi változás nem történt az OTP háborús szponzori státuszának ideiglenes felfüggesztésével

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát – közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a magyar álláspont világos: amíg az OTP-t nem veszik le a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében.

A NAZK Magyarország kérésére jelentette be az ideiglenes felfüggesztést és közölte: cserébe elvárják Magyarországtól, hogy támogassa az Európai Békekeret 500 millió eurós részletének átutalását.

Beiktatták az új magyar nagykövetet Kijevben

Ünnepélyesen átadta megbízólevelét Kijevben Heizer Antal, Magyarország új ukrajnai nagykövete – írja a Magyar Nemzet.
Heizer Antal váltja a kijevi nagykövetség élén Íjgyártó Istvánt, aki 2018 óta töltötte be a pozíciót. 

Heizer Antal megbízólevelét még május elején vette át Novák Katalin köztársasági elnöktől. Az új nagykövet kényes időszakban veszi át a kijevi posztot, hiszen a két ország kapcsolatát a magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos vitákon túl a békepárti magyar álláspont és legújabban a gabonaimport-tilalom egyoldalú meghosszabbításának kérdése is terheli – áll a Magyar Nemzet cikkében, amelyet ITT tud elolvasni.

Novák Katalin átadja Magyarország új kijevi nagykövetének, Heizer Antalnak a megbízólevelét
Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett az annektált területek újjáépítésére

A négy ukrajnai régió, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk Oroszország általi annektálásának első évfordulóján Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a háború sújtotta területek újjáépítésére.

A Kreml internetes oldalán szombaton közzétett videóüzenetben azt mondta: "iskolákat, kórházakat, lakóházakat és utakat, múzeumokat és műemlékeket" építenének újjá és állítanának helyre. Hozzátette, hogy minden orosz régió "testvéri segítséget" nyújt az újjáépítésben.

Putyin a videóban hangoztatta: "nagy feladat és nehéz kihívások megoldása áll előttünk, történelmi régióink újjáépítésének és társadalmi-gazdasági fejlődésének nagyszerű programjának megvalósítása". Kiemelte: "a kitűzött céljainkat mindenképpen el fogjuk érni".

Az orosz elnök "történelmi és sorsdöntő eseménynek" nevezte a területek annektálását, amelyet a világ egyetlen országa sem ismert el. Köszönetet mondott egyben a területek lakóinak. 

Egy nép vagyunk. Együtt mindent legyőzünk, minden kihívásra választ találunk

– hangsúlyozta.

Oroszország a több mint másfél éves háború után sem ellenőrzi még teljesen mértékben a négy elcsatolt régió egyikét sem. Ukrajnának hónapokig tartó harcok árán sikerült visszafoglalnia a területek egyes megszállt részeit.

Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen - közölte szombaton a román védelmi minisztérium (MAPN).

A MAPN, miután észlelte a közeledő drónokot, 22:38-kor értesítette a katasztrófavédelmet, hogy a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztesse az ukrán határral szomszédos Tulcsa és Galac megye lakosságát: fennáll a veszélye, hogy újabb tárgyak (drónok, vagy lelőtt drónok darabjai) csapódjanak be román terültre, ugyanakkor a riasztotta a légi járőrszolgálatot is.

A hadsereg rádiólokációs felderítő rendszere azt jelezte, hogy 

egy célpont engedély nélkül behatolt a román légtérbe és Galac város felé halad.

A Digi24 hírtelevízió szerint éjszaka lakossági bejelentés is érkezett a 112-es segélyhívóra, miszerint repülők zaját hallották közelről és egy lehulló tárgyat láttak Galac közelében. A katasztrófavédelem, a rendőrség és határrendészet egységei lezárták a környéket, és szombat reggel megkezdték átkutatását.

A gabonaexportban fontos szerepet játszó ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során szeptemberben több alkalommal is – feltehetően az ukrán légvédelem által eltalált – orosz drónok darabjai csapódtak be a NATO-tagállam Románia területén.

Ezeket az incidenseket csak a becsapódott dróndarabok megtalálása után ismerte el a MAPN, a román radarok és a járőrszolgálatot teljesítő harci repülőgépek ugyanis mindeddig nem észlelték a légtérsértéseket. A román vezetők háborús bűncselekménynek minősítették és elítélték Oroszországnak az ukrán lakosság, valamint az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó dunai kikötők elleni támadásait, és Románia határozott tiltakozását fejezték ki a külügyminisztériumba berendelt orosz nagykövetnek a román légtér ismételt megsértése miatt.

Zelenszkij bejelentette: megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség

Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség , amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor megnyitotta Kijevben a védelmi ipar első fórumát.

Az ukrán államfő kijelentette, hogy 

"a védelmi iparágak első nemzetközi fórumán létrehoztuk a védelmi iparágak szövetségét. Alapító nyilatkozatához a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói".

A fórum résztvevőinek küldött elnöki üdvözlet szövegét a Telegram üzenetküldő csatornán tették közzé szombaton. Az elnök szerint a nyilatkozatot 13 vállalat írta alá.

Zelenszkij szólt arról, hogy 

a fórumon több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát, amelyek "a fegyverek, védelmi rendszerek és megoldások teljes skáláját" gyártják.

Ukrajna ideiglenesen levette a "fekete listáról" az OTP Bankot 

Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a fekete listáról – szúrta ki az UNIAN hírét a Magyar Nemzet. Az ukrán hírügynökség szerint a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAKH) azért döntött így, mert az érintett vállalatok és országok képviselőivel sikerült megállapodni arról, hogy megszüntetik az együttműködést Oroszországgal. A „feketelistára” került vállalatokat jegyző honlapon – öt másik görög hajózási céggel együtt – az OTP Bank „átmenetileg felfüggesztett” státuszba kerül. A listán valóban az látszik, hogy az OTP Bank még rajta van, de felfüggesztett állapotban, amíg az Európai Bizottság részvételével további konzultációra kerül sor, a vállalat leírását pedig olvashatatlanná tették – írja a Magyar Nemzet.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) Magyarország kérésére bejelentette, hogy ideiglenesen leveszi a magyar OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – közölte az UNIAN helyi hírügynökség szombaton.

 A NAZK honlapján olvasható jelentés szerint a nemzetközi háborús szponzori státuszt ideiglenesen felfüggesztették az OTP Bank, valamint öt görög fuvarozó esetében, amelyeket Ukrajna azzal vádolt, hogy a szankciós árplafon megkerülése érdekében illegálisan szállítottak orosz olajat – közölte az MTI.

Az ilyen döntést a NAZK képviselői és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői közötti, az Orosz Föderációval való együttműködés megszüntetéséről folytatott tárgyalások eredményeit követően hozták meg

– számolt be a NAZK.

Az ügynökség megjegyezte, 

cserébe elvárják Magyarországtól, hogy támogassa az Európai Békekeret (EPF) 500 millió eurós részletének átutalását.

Az ukránok egy orosz falut támadtak

Alexander Bogomaz, Brjanszk megyei kormányzó azt állította, hogy az ukrán erők a hajnali órákban megtámadták Pogar falut, és a településen megszakították az áramellátást.   

Szumi megyét támadják

Nagy erőkkel támadják az oroszok Szumi megyét. Éjszaka kilenc települést vett tűz alá az orosz tüzérség. Sebesültekről, anyagi károkról egyelőre nem érkeztek hírek – írja az Origo.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6821 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6951 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében –közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában