Ukrán válság

2023.09.15. 05:48

Kritikus lehet Kadirov állapota

Élő közvetítésünk a háború 569. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Kadirov állapota olyan rossz, hogy kómában lehet egyes források szerint

Forrás: X (twitter)

Fehéroroszok foglalhatták vissza a Bahmut melletti Kliscsijivkát az oroszoktól

Egy ellenzéki fehérorosz önkéntesekből álló ezred szabadította fel a januárban az oroszok által elfoglalt Kliscsijivkát – írta a Telegramon a Kastuś Kalinoŭski ezred. Az ezred egyik medikusa egy felvételt is megosztott arról, ahogy békésen sétálgat a korábban orosz megszállás alatt álló település romjai között.

A Bahmuttól hét kilométerre Délre található településért május óta tartanak a harcok, és ez második helység, amelyet felszabadítottak az ukránok a keleti fronton.

Felvette a betiltott terrorszervezetek listájára a Wagner csoportot a brit kormány

A londoni belügyminisztérium hivatalos pénteki tájékoztatása szerint a csoport az orosz állam nevében tevékenykedő, Oroszország politikai céljainak előmozdítására törekvő rosszakaratú katonai erő, amely súlyos erőszakcselekményeket követett el az ukrán hadsereg és a polgári lakosság ellen.

A tárca indoklása szerint a Wagner csoport terrorcselekmények előkészítését célzó tevékenységet is folytatott Ukrajnában és máshol, ellenfelei megfélemlítése végett.

A brit belügyminisztérium tájékoztatója kiemeli, hogy a szervezet Ukrajnán kívül számos egyéb hadműveleti területen, köztük Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban, Líbiában, Mozambikban és Maliban is jelen van.

A minisztériumi bejelentés szerint a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján péntektől Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, ha valaki a Wagner csoport tagja, vagy aktívan támogatja a szerveződést.

E bűncselekmények elkövetőire 14 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. A törvény meghatározása szerint azok is bűncselekményt követnek el, akik nyilvánosan olyan öltözetet viselnek, vagy olyan tárgyakat – zászlókat, logókat – hordoznak látható módon, amelyek felvetik annak gyanúját, hogy az illető valamely betiltott szerveződés tagja vagy támogatója.
A brit terrorellenes törvény alapján betiltott szerveződések listáján a Wagnerrel együtt 79 szervezet neve szerepel. 

Oroszország hajlandó tárgyalni a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetőjével

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken közölte, hogy Moszkva kész tárgyalni a Vatikán ukrajnai küldöttjével, aki Oroszországba készül látogatni. Elárulta, hajlandóak fogadni Matteo Zuppi bíborost, a Vatikán ukrajnai békemissziójának vezetőjét.

Készek vagyunk mindenkivel találkozni, készek vagyunk mindenkivel beszélni

– mondta a miniszter egy, az ukrajnai helyzet rendezéséről szóló kerekasztal-beszélgetésen. 

Az eseményen több mint 30 ország képviseltette magát, Lavrov pedig többször elmondta, hogy Moszkva hajlandó mérlegelni minden komoly kezdeményezést.

Törökországnak, az Egyesült Arab Emírségeknek és Szaúd-Arábiának megköszönte a hozzájárulást a tárgyalási folyamathoz. 

Azt állította, hogy a nyugati országok csalással próbálják maguk mellé állítani a világ többségét képviselő országokat.

Zuppi bíboros a nyár folyamán felkereste Moszkvát, Kijevet és Washingtont is. Az orosz fővárosban júniusban Kirill pátriárkával és Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával találkozott.

Kómában lehet a csecsen hadvezér, Razman Kadirov

Egyes források szerint Ramzan Kadirov csecsen hadúrnak annyira megromlott az egészsége, hogy kritikus állapotba került, és kómába esett, írja a Mandiner. Az ukrán hírszerzés vezetője, Andrej Juszov szerint nem sérülésről, balesetről van szó.

Régóta betegséggel küzd, ez rosszabbodott

– jelentette ki, állítása szerint ezt „egészségügyi források” is megerősítik. További részletek egyelőre nem ismertek, mindenesetre az elmúlt időszakban több hírforrás is cikkezett arról, hogy Kadirov arca meglehetősen felpüffedt az utóbbi időben.

Ukrán támadások visszaverését jelentette az orosz katonai szóvivő

Kilenc visszavert ukrán támadásról számolt be a front különböző szakaszairól Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve. 

A tábornok szerint az elmúlt nap folyamán az érintkezési vonal mentén elszenvedett ukrán veszteség mintegy 680 fő volt. Közülük, mint mondta, 275 katona vesztette életét vagy sebesült meg a Donyeck körzetében vívott harcokban.

Azt mondta, hogy Zaporizzsjában, Rabotine község közelében az orosz erők légicsapásokkal, tüzérségi tűzzel és nehézlángszóró-rendszerekkel visszaverték az ukrán hadsereg 47. gépesített brigádjának két támadását, és csapást mértek az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandárra Verbove falutól nyugatra. Konasenkov azt mondta, hogy ezen a frontszakaszon több mint 145 ukrán katona elesett, és megsemmisült három jármű, két amerikai gyártmányú M777-es, egy brit gyártmányú FH-70-es, valamint három D-30-as és egy D-20-as vontatott tarack.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek között egy kommunikációs központot (a 79. ejtőernyős rohamdandárét a donyecki régióban lévő Novomihajlivkában), három lőszerraktárt, egy harckocsit és két tengeri drónt a Fekete-tengeren.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők által elveszített különleges katonai gépjárművek száma meghaladta a 13 ezret.
Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. 

Vlagyimir Leontyjev, a Herszon megyei Nova Kahovka város vezetője közölte, hogy az ukrán hadsereg pénteken egyebek között wolfram roncsolóelemekkel megtöltött rakétával lőtte a várost. A támadás következtében 15-en megsebesültek, 180 lakás megsemmisült, további 240 pedig megrongálódott.

Oroszország nagyot hibázott 

Az orosz erők véletlenül légibombát dobtak a megszállt Nova Kakhovkára a Herszoni területen, ami jelentős károkat okozott és többen megsérültek.

Videóra vették az ukrán dróntámadást 

Az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium vezetője, Mykhailo Fedorov videót osztott meg egy orosz hajó elleni dróntámadásról.

A vezérkar forrásai megerősítik, hogy a videón a "Szergej Kotov" hajó elleni csapás látható.

Súlyos orosz veszteségek a déli fronton 

Tovább folytatódott az orosz kézben lévő Bahmut visszafoglalására indított ukrán katonai hadművelet, mindeközben az ukrán erők súlyos veszteségeket okoztak az ellenségnek a déli fronton - állította a kijevi katonai vezetés csütörtöki közleményére hivatkozva a brit hírügynökség.

Ukrán közlés szerint 

heves harcok zajlanak a keleti fronton, de nem sikerült újabb áttörést elérni a három hónapja indított ellentámadás során.

 A tavalyi sikeres északkeleti offenzívához képest az idei ukrán előretörés és területfoglalás lassabban halad, mert a földbe ásott orosz lövészárkok miatt az ukrán egységek csak lépésről-lépésre tudnak előrejutni.

Putyin: 300 ezren szerződtek le az orosz hadseregbe 

Háromszázezer ember szerződött le önként az orosz hadseregbe - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban, a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával folytatott megbeszélésén.

Putyin azt hangoztatta, hogy 

amíg Ukrajna a fegyveres konfliktusban külföldi zsoldosokra és kiképzőkre támaszkodik, akik közül, mint mondta, nemrég ismét elfogtak néhányat, addig az orosz félnek nincs szüksége erre.

"Mi nem szorulunk rá arra, hogy kívülről hívjunk embereket a harci cselekményekhez. Mi több, szeretném ezt még egyszer hangsúlyozni, hogy 300 ezer ember szerződött le (az orosz hadsereghez), és jött önkéntesként. Ráadásul az alakuló egységeket korszerű fegyvertípusokkal és haditechnikával szerelik fel. Néhányukat már 85-90 százalékban ilyenekkel töltötték fel" - mondta. (MTI)

Tizenhét orosz drónt lőttek le Ukrajna felett

Az ukránok lelőtték mind a 17 Shahed kamikaze drónt, amelyet Oroszország indított az éjszaka folyamán Hmelnyickij terület felé - közölte ma az ukrán légierő.

Új hadihajókat vetnek be az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken közölte, hogy az orosz haditengerészet idén két új hajót kapott, és 2023 végéig további 12-t kap - jelentette a RIA orosz állami hírügynökség.

A Reuters megjegyzi, hogy júliusban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz haditengerészet 2023-ig 30 új hajót kap. Sojgu kommentárjában nem indokolta a várható szállítások csökkenését.

Diadalként ünnepli Zelenszkij a Krím félsziget elleni támadásokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte, hogy Ukrajna megsemmisítette az orosz légvédelmi rendszert az oroszok által annektált Krím félszigeten.

Köszönöm a mai diadalt

– mondta az orosz Triumf légvédelmi rendszerre utalva Zelenszkij az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió tudósítása szerint. Hozzátette:

A megszállók légvédelmi rendszere megsemmisült. Nagyon jelentős, szép munka!

Zelenszkij az X közösségi oldalra feltöltött videójához pedig azt írta, van okuk dicsérni az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, annak embereit és az ukrán haditengerészet munkáját.

Köszönöm nekik a mai diadalt – a megszállók légvédelmi rendszerének megsemmisítését Krím félszigetünkön. Nagyon jelentős eredmény! Dicsőség mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol! – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Pekingben tárgyalt a pápai megbízott az ukrán békéről

Ferenc pápa megbízottja, Matteo Zuppi bíboros "nyílt és szívélyes" megbeszélést folytatott Pekingben egy kínai kormánytisztviselővel arról, hogy meg kell találni a békét Ukrajnában – közölte a Vatikán.

A két fél hangsúlyozta, hogy 

egyesíteni kell erőfeszítéseiket a párbeszéd ösztönzése és a békéhez vezető utak megtalálása érdekében

 – tette hozzá a Vatikán.

Pekingi küldetése előtt Zuppi bíboros júniusban Kijevbe és Moszkvába látogatott, júliusban pedig Washingtonba, annak részeként, hogy a Szentszék eddig sikertelenül próbálta közelebb hozni Ukrajnát és Oroszországot a tárgyalóasztalhoz.

Második parancsnokát vesztette el az orosz elitegység

Az orosz 247. légi rohamezred parancsnoka, Vaszilij Popov ütközet során meghalt – áll a Háborúkutató Intézet (Institute of the Study of War - ISW) szeptember 14-i jelentésében.

Vaszilij Popov váltotta Pjotr Popovot az ezred parancsnoki posztján augusztusban, így Vaszilij lett a 247. ezred második parancsnoka, aki a csatában elesett.

Az ISW tájékoztatása szerint a 247. ezred egységei a Donyeck-Zaporizzsja régió határán működnek. A viszonylag elit erők ellentámadásokat hajtanak végre a front fontos szektoraiban, és Vaszilij Popov halála alátámasztja az ISW értékelését, miszerint ezek az ellentámadások valószínűleg gyengíteni fogják ezeket az egységeket.

Elrendelték a gyerekes családok kötelező evakuálását 31 herszoni faluból

A Herszon megyei ukrán védelmi tanács 31 településről rendelte el a gyermekes családok kötelező evakuálását – jelentette be Olekszandr Prokudin, a megye kormányzója. A kiürítendő területek olyan frontvonalbeli települések, amelyeket gyakran orosz lövedékek vesznek célba.

Szeptember 14-én a hajnali órákban Novodmitrik faluban lövöldözésben meghalt egy hatéves fiú, és megsebesült a 14 éves testvére. Három szomszéd is megsebesült, amikor megpróbáltak segíteni a gyerekeken – mondta Prokudin.

Az elmúlt hetekben evakuálást rendeltek el a Harkov megyei Kupjanszkból és a Zaporizzsja terület egyes részeiből, válaszul az erősödő orosz lövedékekre.

Az ENSZ megerősítette, hogy több mint 550 gyermek halt meg Oroszország teljes körű inváziójában szeptember 10-ig.

Felszámolják a fehéroroszországi Wagner-tábort

A fehérorosz fővárostól, Minszktől délkeletre található Tsel katonai támaszpontról készült műholdképek az elmúlt hetekben a korábban felállított sátrak szétszerelését mutatják, ami a Wagner bázisának felszámolására utalhat.

Augusztus 23-án a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin és a zsoldoscsoport több vezetője is meghalt, amikor magánrepülőgépük eddig tisztázatlan körülmények között lezuhant.

Az amerikai kormány újabb szankciókkal sújtott oroszországi szereplőket

Az amerikai kormány újabb szankciókat hozott helyi idő szerint csütörtökön orosz állampolgárok és üzleti érdekeltségek ellen jórészt az ukrajnai háborúval összefüggésben, és részben a Wagner-csoport afrikai tevékenysége miatt.

A külügyminisztérium közleménye szerint a tárca Oroszország Ukrajna ellen folytatott megalapozatlan katonai akciója miatt összesen 150 személlyel és szervezettel szemben döntött újabb büntetőintézkedésekről a pénzügyminisztériummal összhangban. A szankciók pontosabb indoka a már életben lévő intézkedések megsértése és megkerülése, ami hozzájárul Oroszország képességének fenntartásához a háború folytatásához - áll a közleményben. Az elrendelt intézkedések 70 személy és szervezet esetében az orosz energiaszektor termelési és exportképességeit, az orosz fémipart, valamint a bányászati szektort érintik.

A külügyminisztérium szankcióinak célpontjai között szerepel az orosz hírszerzés egy tisztje, valamint egy grúz-orosz állampolgárságú üzletember, aki az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal együttműködve "hamis társadalmi és politikai befolyást fejtett ki" Georgiában orosz érdekeket követve. Szintén szankcionáltak az orosz fegyvergyártásban és -javításban működő szervezeteket, és egy olyan személyt, aki segítséget nyújtott lőszerszállítások létrejöttében Észak-Koreából Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium, a külügyi tárca szankcióihoz illeszkedve, mintegy 100 esetben döntött gazdasági lépésekről, ezek között vagyonon befagyasztásáról. Az intézkedések célpontjai között szerepel a Wagner orosz katonai magánvállalat egy tisztviselője, mert elősegítette a cég tevékenységét a Közép-Afrikai Köztársaságban. Az amerikai álláspont szerint a Wagner-csoport részt vett a július 30-i, alkotmányról szóló népszavazás lebonyolításában, ami aláássa a demokráciát az afrikai országban.

Szintén csütörtökön Anthony Blinken külügyminiszter Ukrajna gazdasági helyreállításáért felelős különleges megbízottat nevezett ki. Penny Pritzker feladatai közé tartozik majd az egyeztetés az ukrán kormányzat, az Európai Unió és a G7-csoport képviselőivel, valamint nemzetközi pénzügyi intézményekkel és egyéb partnerekkel, köztük az amerikai vállalati szektorral Ukrajnai gazdasági megsegítésének módjairól.

Biden és Zelenszkij jövő héten találkoznak a Fehér Házban

Joe Biden elnök várhatóan a jövő héten találkozik Volodimir Zelenszkijjel a Fehér Házban – közölte egy amerikai tisztviselő. A két vezető találkozójára az ENSZ Közgyűlése után kerül sor.

Az ukrán elnök utoljára tavaly decemberben járt az Egyesült Államokban, hogy találkozzon Biden elnökkel. A látogatás során, amely a háború kezdete óta az első ismert Ukrajnán kívüli útja volt, beszédet mondott az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna "szövetségesek ebben a csatában", és "a következő év fordulópont lesz".

Putyin és Kim fegyvert cserélt

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun kölcsönösen fegyvert, egy-egy gépkarabélyt ajándékoztak egymásnak, amikor Oroszország távol-keleti részén találkoztak – közölte a Kreml, és megerősítette, hogy az orosz vezető - elfogadva Kim meghívását - Észak-Koreába látogat, bár további részleteket nem árultak el az utazásról. Az orosz elnök szerdán találkozott Kimmel.

Ukrajna az EU-s gabonatilalom feloldását várja

Ukrajna azt várja az Európai Bizottságtól, hogy „állja a szavát, és feloldja az ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó minden korlátozást" – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki szerint a tilalom folytatásának semmilyen formája sem elfogadható.

Magyarország már megállapodott Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával, hogy piacaik védelme érdekében saját hatáskörben megtiltják az ukrán gabonaimportot, ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró tilalmat. A korlátozást eredetileg Bulgária is támogatta, de végül úgy döntöttek, hogy beengedik az ukrán gabonát.

Több mint 13 ezren érkeztek csütörtökön Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 14-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6232 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6929 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Új intézmény jön létre az ukrán hadseregen belül

Éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolt arról, hogy a friss védelmi miniszter, Rusztem Umerov és a Verhovna Rada emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec közös munkájaként a katonai ombudsman intézményének kialakításán dolgoznak.

Hatékony rendszerre van szükségünk a harcosok jogainak védelmére magában a védelmi szektoron belül

 - mondta az elnök.

"A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) helyszíni irodát nyitott Ukrajnában, ez a legnagyobb ICC iroda Hágán kívül. Nagyszerű, hogy teljes és összehangolt együttműködés van a Legfőbb Ügyészség, az összes ukrán bűnüldöző intézmény és a Nemzetközi Büntetőbíróság között. Ez az együttműködés segít közelebb hozni az igazságszolgáltatás pillanatát Ukrajna és a háborút elszenvedő népünk számára" – mondta éjszakai videójban az ukrán elnök.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában