Őszentsége

2023.09.20. 18:27

Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz pátriárka

Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, akit a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerda délután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát fogadta.

MW

A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b3) és Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát (b4) fogadja I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát (b2) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

A pátriárka, akit a Pannonhalmi Főapátság hívott meg, hat napig tartózkodik Magyarországon. Ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll – közölte a Pannonhalmi Főapátság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus, Magyarországi Orthodox Exarchátus az MTI-vel.

A főpap egyebek közt részt vesz a pénteki Keresd a békét és járj utána! nemzetközi ökumenikus konferencián a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd szombaton találkozik az Ausztriai Metropólia és a Magyarországi Orthodox Exarchátus klérusával.

Ellátogat a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostorba is, Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének 1000., a bencés monostor újraalapításának 25. évfordulója alkalmából. Vasárnap Isteni Liturgián vesz részt a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában, melyet a pátriárka elnökletével tartanak, aki aznap este meglátogatja a budapesti ukrán közösséget is.

Hétfőn, a látogatása utolsó napján, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Együtt a közös otthonért – ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferencián vesz rész, majd találkozik a magyar közélet képviselőivel.

I. Bartholomaiosz pátriárka legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett Statio Orbison is, amelyet Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon egyszerre volt jelen a nyugati és a keleti egyház vezetője.

SEMJÉN Zsolt; BARTOLOMAIOSZ
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j) fogadja I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát (b) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. szeptember 20-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A látogatás jelentőségét méltatva a közleményben kitértek arra is, hogy az államalapítást megelőzően az ősi Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus már kapcsolatot ápolt a magyarsággal, elküldte Szent Hierotheosz püspököt a magyarokhoz a kereszténység terjesztésére. Ez a kapcsolat az államalapítást követően Szent István király munkája által tovább erősödött. 

Az évszázadok során az Ortodox Egyház nagymértékben járult hozzá Magyarország szellemi és anyagi gyarapodásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában