Magyar Közlöny

2023.08.03. 17:23

Gyorshajtók figyelem: harminc százalékkal nőnek a közlekedési bírságok

Mind a szabálysértési, mind a közlekedési bírságok is harminc százalékkal nőnek szeptember 1-től – olvasható a Magyar Közlöny idei 100. számában.

MW

Illusztráció

Forrás: Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Szeptembertől egyszerre nőnek a helyszíni, szabálysértési és a közigazgatási bírságok. A közúti közlekedési szabályszegők minimálisan 13 ezer, maximálisan 390 ezer forint közigazgatási bírsággal sújthatók - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. 

Szeptember 1-jétől a szabálysértési pénzbírság legalacsonyabb összege ötezerről 6500-ra, legmagasabb összege 150 ezerről 200 ezer forintra emelkedik. Ez mintegy harmincszázalékos emelést jelent.

Megjegyzendő, a kisebb súlyú szabályszegéseket a rendőrség általában szabálysértési eljárásban bünteti, míg a nagyobb súlyúakat közigazgatási eljárásban vizsgálják és büntetik.

A közlekedési bírságok ugyancsak harminc százalékkal nőnek szeptember 1-től, illetve a helyszíni bírságok is emelkednek.

Eddig a hatóságok ötezer forinttól ötvenezer forintig büntethettek helyszínen, ami hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése esetén hetvenezer forintig terjedhetett. Ezzel szemben szeptember 1-től 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet a helyszíni bírság összege, ami hat hónapon belüli ismétlés esetén már kilencvenezer forintig emelkedhet.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában