Ordas hazugságok

2023.08.15. 13:58

Az Action for Democracy 2022-es beszámolója köszönőviszonyban sincs az igazsággal

Hazugságoktól, csúsztatásoktól és fontos tények elhallgatásától hemzseg az Action for Democracy (AD) nevű, Korányi Dávid által vezetett szervezet 2022-es, éves beszámolója, amelyben a tevékenységükről adnak számot – írja a Magyar Nemzet.

MW

Korányi Dávid

Forrás: Wikipedia

Fotó: Újpesti Meteor

A június végén nyilvánossá vált dokumentumban mindez alaposan be van csomagolva olyan szép szavakkal, mint az „emberi jogok”, a „demokrácia védelme” és a „globális stabilitás”.

Ismert: az AD civil szervezeteken keresztül finanszírozta a hazai baloldal országgyűlési választási kampányát több mint négymilliárd forint értékben.

Bár az Action for Democracy éves jelentésében azt szeretné elhitetni, hogy az általuk négy „csatatérállamnak” nevezett országban (Magyarország, Ukrajna, Brazília, Olaszország) próbálták segíteni a „demokratikus politikai erőket”, a költések teljesen mást mutatnak. A források kis híján 80 százaléka hazánkba érkezett, 9 százalékát a működési költségek emésztették fel, a maradék 11 százalékon pedig három ország osztozott.

Az AD 2022 során saját bevallása szerint 11,2 millió dollárnyi adományból gazdálkodott, ebből 8,8 millió dollár érkezett magyarországi szereplőkhöz.

– hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Az Action for Democracy éves jelentésében található grafikon magyar fordítással

A Közélet Iskolája, amely baloldali aktivistáknak tart politikai képzéseket, 15 ezer dollárban részesült, míg egy Nádas Péter életéről szóló dokumentumfilmre 12 ezret adtak. A baloldali propagandát terjesztő Nyomtass Te Is! mozgalom több mint 55 ezer dollárt kapott. Fesztiválokat is szerveztek a külhoni magyaroknak, ezekre 193 ezer dollár ment el. 

A külföldön élő magyarok választási részvételének növeléséért indított kampány során az AD több mint 262 ezer dollárt költött el, 5,139 millió dollárt kapott a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom, és végül egy rejtélyes tétel is felbukkan: 3,191 millió dollárt költöttek el a „helyi, Covid-, LMBTQ-referendum kampányra”. A dokumentum szövegéből az derül ki, hogy az Oraculum 2020 Kft.-nek juttatott pénzeket címkézhették fel így. 

A cég az Ezalényeg.hu baloldali propagandaportál kiadója.

Oraculum 2020

A már említett Oraculum 2020 Kft.-ről a beszámolóban nem derül ki, hogy egy civil szervezetről, egy nonprofit cégről, vagy egy profitorientált gazdasági társaságról van-e szó – ugyanis egyszerűen lehagyták a Kft.-t a vállalkozás nevéből és a működési formára a szövegből sem lehet következtetni.

Az Action for Democracy beszámolója szerint a kiadó arra kapott – egymilliárd forintnyi – pénzt, hogy „áttörje a propaganda falát” és helyi híreket közöljön a demokratikus részvétel fontosságáról a választásokon, valamint hírt adjon a koronavírus-járvány kezeléséről és az ehhez köthető szakpolitikai döntésekről. 

Kásler Miklós korábbi minisztert jellemzően gorillaként, majomként ábrázolták, Rácz Zsófia korábbi helyettes államtitkárnak pedig a méltóságát, nőiségét érte alpári és nemtelen támadás a részükről.

Az is álságos, hogy miközben következetesen homofóbnak nevezték a jobboldalt, aközben számtalan cikkben támadták Szájer József korábbi EP-képviselőt homoszexualitása miatt.

Az LMBTQ-tematikában hasonló hangnemet ütött meg Márki-Zay Péter is, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője.

A hazai LMBTQ-szervezetek 2022 februárjában Márki-Zay egyik videóját töröltetni akarták annak homoszexualitás-ellenes tartalma miatt, de a kormányfőjelölt egy melegviccet is elsütött a kampány során.

Ehhez képest az Action for Democracy beszámolójában az MMM „Orbán Viktor homofób narratívája” ellen küzdött – szerintük. Az MMM 1,85 milliárd forintnyi dollárt kapott az AD-tól a kampánykiadásokra és az LMBTQ-ügyek képviseletére.

A DatAdat valamiért kimaradt a beszámolóból

A külföldről érkező pénzekből a legnagyobb arányban a DatAdat-cégcsoport profitált, amely közvetlenül is kapott 148 millió forintnyi forrást az Action for Democracytól, ennek mégsem látni nyomát a szervezet beszámolójában. Mint ismert: az AD elnöke, Korányi Dávid Bajnai Gordon volt kormányfő barátja és mentora, Bajnai pedig a DatAdat egyik tulajdonosa.

A DatAdat a legtöbb pénzt áttételesen kapta. Márki-Zay mozgalma 1,4 milliárdot utalt át számukra, míg az Oraculum 2020 Kft.-től 324 millió forintot kaptak.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában