Ukrán válság

2023.04.11. 05:57

Még nyár előtt döntés születhet modern nyugati vadászgépek átadásáról Ukrajnának

Már 412. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Egy, az orosz tüzérség találatában megsérült ház előtt sétál egy férfi Herszonban, Ukrajnában 2023. március 1-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Vincenzo Circosta

Joe Biden szerint törvénytelen Evan Gershkovich amerikai újságíró oroszországi letartóztatása

Washington törvénytelennek tartja Evan Gershkovich amerikai újságíró oroszországi letartóztatását és őrizetben tartását - jelentette ki Joe Biden elnök kedden.

Biden újságíróknak nyilatkozott, mielőtt elutazott Írországba. Az orosz lépés hatásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az "megváltoztatja a dinamikát".

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn hivatalosan is törvénytelen letartóztatásnak minősítette Evan Gershkovichnak, a The Wall Street Journal moszkvai tudósítójának letartóztatását. A közlemény szerint az Egyesült Államok kormány minden szükséges támogatást megad az újságírónak és családjának, valamint felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje őt szabadon.

A kémkedés vádjával Oroszországban perbe fogott Evan Gershkovichot, a The Wall Street Journal amerikai napilap tudósítóját szállító autó elhajt a moszkvai Lefortovszkij Kerületi Bíróságról, 2023. március 30-án
Fotós: Alekszandr Zemljanyicsenko / Forrás: MTI/AP

Az újságírói tevékenység nem bűn - olvasható a közleményben, amely elítéli a "független hangok folytatódó elnyomását Oroszországban, és az igazság elleni háborút a Kreml részéről".

Evan Gershkovichot az orosz hatóságok kémkedéssel gyanúsítják, Jekatyerinburgban vették őrizetbe március végén, ahol az orosz vád szerint hadiipari létesítményekkel kapcsolatban gyűjtött információkat.

Egységes katonaköteles nyilvántartást és elektronikus behívót vezetnek be Oroszországban

Törvényt fogadott el az orosz parlament alsóháza kedden a katonakötelesek egységes nyilvántartásának létrehozásáról és az elektronikus behívó bevezetéséről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy a törvény a katonai nyilvántartás javításáról és korszerűsítéséről szól, és nincs „második mozgósítási hullám” az országban.

A nyilvántartást a katonai biztosságok fogják vezetni. A behívót elektronikus és levélformában is ki fogják állítani. Az elektronikus behívó kézbesítettnek tekintendő hét nappal azt követően, hogy feltöltik a címzett személyes fiókjába az állami szolgáltatások portálján (Goszuszlugi).

Az elektronikus behívót kapott állampolgároknak 20 napon belül jelentkezniük kell a sorozási hivatalban. Ezen idő alatt a behívottaknak tilos elhagyniuk Oroszországot. Azokkal szemben, akik 20 napig nem tesznek eleget a behívásnak, a hatóságok „ideiglenes intézkedéseket” vezetnek be, például korlátozhatják őket a gépjárművezetés jogában, elutasíthatják esetükben a vállalkozói vagy a tulajdonjogi bejegyzést, a regionális hatóságok pedig kifizetéseket, támogatásokat tarthatnak vissza tőlük. A határozatok öt napon belül távolról is megfellebbezhetők.

A munkáltatók kötelesek az állami szolgáltatások portálján keresztül tájékoztatást adni a katonaköteles alkalmazottjaikról. Ugyancsak adatokkal látja el a nyilvántartást a szövetségi adószolgálat, a belügyminisztérium, az oktatási tárca, a központi választási hivatal, a bíróságok, a nyugdíjpénztár, a szociális alap, valamint más intézmények.

A törvényt a felsőháznak is meg kell szavaznia. A nyilvántartást Vlagyimir Putyin elnök utasítása alapján 2024 áprilisára kell összeállítani.

A litván hadsereg is részt vesz ukrán katonák németországi kiképzésében

Katonai kiképzőket küldött Litvánia Németországba, hogy ott - német és belga kollégáikkal együtt - részt vegyenek ukrán katonák kiképzésében az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében - közölte kedden a litván hadsereg. 

A német hadsereg által vezetett kiképzőprogram május 15-ig tart. 

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter márciusban jelentette be, hogy Litvánia nagyjából negyven kiképzőt tervez Németországba küldeni, hogy segítsenek az ukrán katonák továbbképzésére szánt különböző kurzusok megtartásában. 

A tavaly ősszel létrehozott uniós kiképzőmisszió célja, hogy az ukrán katonák hatékonyabban tudják felvenni a harcot az orosz hadsereggel szemben. Litvánia az EUMAM keretein kívül más kétoldalú és egyéb nemzetközi kezdeményezésekhez is csatlakozott, és idén már 2 ezer ukrán katona kiképzésében vettek részt litván szakemberek.

8500 civil halt meg Ukrajnában az ENSZ szerint

Becslések szerint mintegy 8500 civilt öltek meg azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai invázióját - közölte az ENSZ egyik szerve.

Az ENSZ emberi jogi szerve azonban hozzátette, hogy még sok ezer további, nem megerősített halálesetre számítanak Ukrajna-szerte.

Dán védelmi miniszter: még nyár előtt döntés születhet modern nyugati vadászgépek átadásáról Ukrajnának

Még nyár előtt döntés születhet modern nyugati vadászgépek átadásáról Ukrajnának - mondta el Troels Lund Poulsen dán ügyvivő védelmi miniszter kedden.

A tárgyalások időbe telnek, mert az országoknak együtt kell cselekedniük, de már rövidtávon döntés születhet a kérdésben - magyarázta a tárcavezető ukrajnai látogatása során.

Dánia nem egyedül fog erről határozni, hanem több országgal együtt, és az amerikaiakkal is egyeztetni kell az ügyben - hangsúlyozta a miniszter.

Szlovákia és Lengyelország március végén, illetve április elején kezdett szovjet tervezésű MiG-29-es vadászgépeket küldeni Ukrajnának.

A Kijev által kért modern nyugati repülőgépeket azonban még nem szállították le, annak ellenére, hogy több nyugati ország is tett ilyen irányú felajánlást.

Dánia negyvenhárom F-16-ossal rendelkezik, amelyek közül harminc aktív. Ezeket az amerikai tervezésű repülőgépeket huszonhét, szintén amerikai F-35-ösre cseréli le.

Ukrajna F-16-os harcigépekhez keres pilótákat

Felhívást intézett a pilótákhoz és a szakemberekhez Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hangoztatva, jelentkezzenek azok, akik "hajlandóak és képesek" az amerikai F-16-os vadászgépek használatára és irányítására, csatlakozzanak Ukrajna védelméhez.

Erről a Tanjug hírügynökség írt kedden az UNIAN ukrán hírportálra hivatkozva.

A politikus akkor közölte felhívását, amikor az ukrajnai Odessza város médiaközpontjában találkozott a dán ügyvezető védelmi miniszterrel, Troels Lund Poulsennel.

Reznyikov közölte: a felhívás azoknak a pilótáknak szól, akik képesek az F-16-os típusú harcigépek irányítására és hajlandóak részt venni a háborúban. "Nyitva áll előttük az ajtó" - mondta a tárcavezető.

Az Egyesült Államok egyelőre elutasította, hogy F-16-os harci gépeket küldjön Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök kijevi látogatása során februárban kijelentette, hogy Ukrajnának most még nincs szüksége a repülőgépekre, mert - miként rámutatott -, az Egyesült Államok egyelőre más fontos fegyverzetet biztosít.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter korábban kifejezte meggyőződését, miszerint az ukránoknak jelenleg nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre van szükségük, az F-16-os többcélú vadászgépek a konfliktusnak ebben a szakaszában nem tudnak segíteni Ukrajnának.

A japán kormány tovább támogatja az ukrajnai háború érintettjeit Magyarországon

A japán kormány tovább támogatja az ukrajnai háború érintettjeit Magyarországon - tájékoztatta az ENSZ migrációs szervezetének (IOM) magyarországi képviselete kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a japán kormány elkötelezte magát, hogy 926 583 dollárnyi támogatást nyújt a magyarországi szervezet számára.

A támogatás révén "az IOM-nak lehetősége nyílik a válság sújtotta emberek számára az életvédelmi segítségnyújtás megerősítésére Magyarországon" - írták.

A projekt célja, hogy "humanitárius segítséget nyújtson, beleértve az IOM által biztosított szállásokat és az alapvető szükségleteket az ukrajnai háború miatt Magyarországra menekült, legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő személyek számára, miközben hozzájárul az önellátást elősegítő környezet kialakításához".

Ennek része a szállás biztosítása, az élelmiszer- és higiéniai cikkek beszerzése és szétosztása, élelmezési program, valamint a gyermekvédelem biztosítása a gyermekgondozási létesítmények fejlesztésén keresztül - olvasható a közleményben.

Közölték azt is, hogy "eddig több mint 2,4 millió ukrán és harmadik országbeli állampolgár érkezett Magyarországra a magyar-ukrán határon keresztül és 34 248 ember kért menedékes státuszt Magyarországon".

Vérfürdőre számíthatnak az ukránok, ha megtámadják a Krím félszigetet

Ukrán ellentámadásra készülve az oroszok megerősítették a 2014-ben annektált Krím félsziget védelmét – írta az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna. Tavasszal készült műholdképek elemzése alapján arra jutottak, hogy valóságos erődítménnyé változtatták a területet: lövészárokrendszert ástak ki a határ menti települések között, védőgátat építettek, valamint kibővítették a szevasztopoli katonai kikötőt, továbbá folyamatosan terjeszkedik a Belbek légibázis.

Az al-Dzsazíra szerint ugyanakkor a munkálatok még javában folynak, a lövészárkok hálózata egyelőre nem teljes, aminek részint a munkaerőhiány lehet az oka.

Az új orosz védelmi vonalak kihasználják a terepviszonyokat és a településeket, hogy úttorlaszokat képezzenek a főutak mentén. A lényeg, hogy ha az oroszoknak védekezniük kell a Krímen, akkor az ukránok saját módszeréből adnak ízelítőt – magyarázta a csatornának Zev Faintuch biztonsági szakértő.

Ahogyan az orosz páncélosokat és harci járműveket ledarálták az ukrán húsdarálóban, a Krím elleni támadás is éppen ugyanolyan végzetes lenne, még az új és fejlett felszereléssel is – mutatott rá a már idézett Zev Faintuch. A szakértő figyelmezetett, hogy a Krím az egész világon az egyik legjobban védhető terület.

Minden megvan, amit akarsz: mélység, elképesztően kevés és szűk megközelítési pont, légi fedezet és a fekete-tengeri flotta! – magyarázta. Az al-Dzsazíra emlékeztetett, hogy Mark Miley, az amerikai vezérkari főnökök bizottságának vezetője is úgy vélte, a hadművelet „nagyon, nagyon nehéz katonai feladat” lenne. Nem csoda, hogy a kiszivárgott hírek szerint a Krím ügye az egyik, amely éket ver Washington és Kijev közé: még az amerikaiak is úgy vélik, hogy a Krím visszaszerzéséről szőtt álmok csak még inkább meghosszabbítanák a háborút.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ötezer szakemberre van szükség Ukrajna aknamentesítéséhez

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter becslése szerint akár 30 évig is eltarthat az oroszok által telepített aknák teljes eltávolítása Ukrajna területéről, amihez legalább 5000 képzett szakemberre és rengeteg technikai eszközre lesz szükség.

 A becsléshez Horvátország szolgált példaként, ahol a konfliktus befejeződése után évente átlagosan 50 kilométert tisztítottak meg az aknáktól.

Az ukrán állami sürgősségi szolgálat korábban 10 év környékére becsülte az aknamentesítés idejét. 

Oroszország megerősíti a légvédelmét Finnország irányában

Oroszország azt tervezi, hogy fokozza a légvédelmet északnyugati határa mentén, hogy ellensúlyozza Finnország NATO-csatlakozását – közölte a légierő egyik parancsnoka. Andrej Demin altábornagy, az űrrepülési erők főparancsnok-helyettese azt is elmondta, hogy az orosz légvédelem további reformjait kétségtelenül tervezik és meg is fogják valósítani.

Két ukrán tarackot lőttek ki az oroszok

Az orosz hadsereg feltehetően tíz ukrán katonát és két 2SZ1 "Gvozdika" önjáró tüzérségi tarackot semmisített meg Herszon térségében – mondta Alekszej Rulev, a Dnyepr-csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak. Tájékoztatása szerint a csoport elektronikus hadviselési berendezései hét ellenséges drónt is kiiktattak Aljoski, Pescsanovka és Golay Pristan települések közelében.

Ukrajna tagadja, hogy módosítanának a terveiken

Ukrajna cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az amerikai titkos dokumentumok kiszivárgása miatt kénytelen lett volna módosítani néhány katonai tervet a régóta várt ellentámadás előtt. Mihajlo Podoljak elnökhelyettes azt mondta, hogy Kijev stratégiai tervei változatlanok maradtak, de a konkrét taktika mindig változhat.

Bahmut sorsa még mindig nem dőlt el

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy „felperzselt föld" taktikát alkalmaznak Bahmut városában. "A bahmuti helyzet nehéz, de ellenőrizhető" – mondta, hozzátéve, hogy a város védelme folytatódik. A donyecki régió oroszok által beiktatott vezetője azt mondta, hogy az orosz erők Bahmut több mint 75%-át ellenőrzik, ugyanakkor szerinte még mindig túl korai lenne bejelenteni a totális orosz győzelmet.

Találat ért egy mentőt és egy herszoni kórházat is

Az ENSZ jelentése szerint találat ért egy kórházat a legutóbbi Herszon elleni orosz támadás. Orosz lövedék megrongált egy mentőautót és megsebesített két egészségügyi dolgozót a régióban – közölte Stéphane Dujarric szóvivő, aki emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozókat és létesítményeket a nemzetközi humanitárius jog értelmében védeni kell.

A Kreml nem tervez tűzszünetet

A Kreml közölte, hogy nem terveznek ortodox húsvéti tűzszünetet Ukrajnában – jelentette az orosz állami média. A Háborúkutató Intézet (ISW) korábban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megpróbálhatja a közelgő ortodox húsvétot, április 16-át felhasználni az ukrán ellentámadások késleltetésére azzal, hogy a vallás tisztelete miatt tűzszünetre szólít fel.

Az ukrán elnöknél járt Richard Branson

Richard Branson brit milliárdos Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrár elnökkel, aki később bejelentette, hogy az üzletember az elnök adománygyűjtő projektjének nagykövete lesz.

A United 24 kezdeményezés Ukrajna számára gyűjt adományokat - elsősorban pénzt. A szervezet nemzetközi nagykövetei között van mások mellett Mark Hamill színész, Andrij Sevcsenko labdarúgó, Elina Szvitolina teniszező, Barbra Streisand színész-énekes és Bear Grylls tévés műsorkészítő is.

Német segítség Ukrajnának

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megemlítette, hogy két héten belül újabb katonai segélycsomag érkezik Németországból, benne páncélozott járművekkel, légvédelmi eszközökkel, lőszerekkel és orvosi felszereléssel.

Azt mondta: minden, ami erősíti Ukrajna védelmét az orosz terrorral szemben, megvéd mindenkit a partnerországokban, Európában és a világon.

Több mint 12 ezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2023. április 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4177 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8596 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 10-én 41 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Nagyon súlyos kockázatnak tartja az amerikai kormány a titkos katonai dokumentumok kiszivárgását

Nagyon súlyos kockázatot jelent az amerikai nemzetbiztonságra a fokozottan minősített katonai dokumentumok kiszivárogtatása - közölte a védelmi minisztérium vezető szóvivője hétfőn az üggyel kapcsolatban, amelyről múlt héten az amerikai sajtó számolt be elsőként.

Chris Meagher elmondta, hogy a kormányzat magas rangú vezetői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy csökkentsék az eset okozta károkat. Arról is beszámolt, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter is csak múlt csütörtökön értesült arról, hogy több közösségi médiaoldalon számos titkos dokumentum jelent meg, amelyek amerikai katonai terveket és cselekményeket részleteztek többi között Ukrajnát illetően, de más országokkal kapcsolatban is.

A Pentagon illetékese közölte, hogy a miniszter felvette a kapcsolatot a szövetségesek képviselőivel, valamint összegzik a károkat. Külön csoport alakult az információk összegzésére, valamint annak áttekintésére, hogy kinek volt hozzáférése a kikerült adatokhoz.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem tudják ki áll a kiszivárogtatás mögött, és azt sem, hogy milyen célból történt. John Kirby kérdésre válaszolva utalt arra, hogy lehetnek további kikerült dokumentumok azokon kívül, amelyek már az amerikai kormány tudomására jutottak.

A külügyminisztérium szóvivője, Vedant Patel hétfőn újságírók előtt azt mondta, hogy az Egyesült Államok tisztségviselői magas szinten egyeztetnek a partnerek és szövetségesek képviselőivel az ügyről.

Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást indított. A feltételezések szerint a dokumentumok egy része már azelőtt terjedt egy zárt internetes fórumon, hogy nyilvánosan elérhetővé vált a közösségi médiumokon.

A Twitter és Telegram közösségi oldalakon megjelent dokumentumokról csütörtökön elsőként beszámoló New York Times-nak nyilatkozó katonai szakértők korábban azt mondták, hogy a nyilvánosságra hozott iratokban szereplő adatok egy részét nagy valószínűséggel megváltoztatták, többi között az ukrajnai emberveszteségről szóló számokat.

Mihajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal főtanácsadója még múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy a kiszivárogtatás mögött Oroszország áll, de a megjelent adatoknak semmi közük Ukrajna valós terveihez.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azzal reagált, hogy Oroszországnak semmi kétsége nincs afelől, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetett és közvetlen módon beavatkozik Ukrajna és Oroszország konfliktusába, és a beavatkozás mértéke egyre növekszik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában