Ukrán válság

2022.08.26. 06:56

Ukrajnát lekapcsolták Európa legnagyobb atomerőművéről

184. napja tart az orosz-ukrán háború.

Az ukrán sürgősségi minisztérium mentője 2022. augusztus 17-én egy gyakorlaton vesz részt Zaporizzsja városában, arra az esetre, ha a város közelében található Zaporizhzsja atomerőműben bekövetkezne egy esetleges nukleáris baleset

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Rakétatalálat érte a Kherson melletti Dariivszkij hidat

 

A déli hadműveleti parancsnokság közleménye szerint a híd használhatatlan.

 

A Dnyipro folyón átívelő híd elleni csapás, szakértők szerint hátráltathatja az orosz előrenyomulást.

Egy halottja van a Berdjanszk-i robbanásnak

Az orosz állami ria novosztyi szerint olekszandr koliesnyikovot augusztus 26-án egy robbanás ölte meg.

Oroszország Ukrajnát vádolta a támadással. Kijev még nem kommentálta az esetet.

Újra Ukrajnának termel áramot a lekapcsolt atomerőmű egyik blokkja?

Az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom augusztus 26-án közölte, hogy az oroszok által elfoglalt erőmű újra Ukrajna számára termel villamos energiát. A közlést független forrásból nem lehet megerősíteni.

Fehérorosz feszültségfokozás

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy a fehérorosz Szu-24-es típusú harci repülőgépeket úgy alakították át, hogy azok alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására. Újságíróknak nyilatkozva Lukasenka hozzátette, hogy a lépésről előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – tudatta a Belta fehérorosz hírügynökség. Fehéroroszország ugyan nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de Oroszország szövetségese, és megengedte, hogy területét felhasználják a háború alatt – írta a Reuters brit hírügynökség.

Kétszáz orosz katona halt meg egy támadában

A Luhanszki területen lévő Donbas szálloda elleni támadásban mintegy 200 orosz meghalt – állította Szerhij Haidai, a regionális ukrán katonai közigazgatás vezetője.

Az oroszok sikertelenül próbálnak előrenyomulni Bakhmut irányába

Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok sikertelenül próbáltak offenzívát indítani a Donyecki területen található Szoledar, Bakhmut és Kodema közelében.

Oroszország nagy mennyiségű gázt éget el, amelyet Európának szállíthatna

Oroszország nagy mennyiségű földgázt éget el, amelyet Európába lehetne szállítani – állítja egy kutatócég. A Rystad Energy szerint a műholdas megfigyelés azt mutatja, hogy július 11. óta Oroszország nagy mennyiségű gázt éget el a finn határhoz közeli Portovaya LNG-létesítményben. A cég szerint az elégetett mennyiség az EU éves szükségletének mintegy 0,5%-át teszi ki. A vállalat megkérdőjelezte Oroszország szándékát, amikor az Európába irányuló gázexportról van szó, amely augusztusban eddig 77%-kal csökkent az előző évhez képest. Az fáklyázás olyan folyamat, amelynek során a gyúlékony gázt műszaki vagy biztonsági okokból elégetik. Úgy tűnik azonban, hogy Portovayánál a fáklyázás mértéke a vártnál lényegesen magasabb.

A NAÜ küldöttsége a jövő héten látogathatja meg a zaporozsjei atomerőművet

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének küldöttsége a jövő héten látogatást tehet a zaporozsjei atomerőműben – közölték ukrán tisztviselők. Azt is állítják, hogy Oroszország szabotálni akarja a látogatást.

Továbbra se működik az ukrán atomerőmű

A Zaporozsjei Atomerőmű még mindig le van kapcsolva a hálózatról, közölte az ukrán Energoatom, állami atomvállalat. A dél-ukrajnai atomerőmű hat reaktora továbbra se csatlakozik az ukrán elektromos hálózathoz – közölte az Energoatom, egy nappal azután, hogy a közeli, állítólag bombázások által okozott tüzek miatt az erőmű leállt. A vállalat szerint azonban jelenleg nincsenek problémák az erőmű gépeivel vagy biztonsági rendszereivel. Az Energoatom közölte, hogy folyamatban van az erőmű két működő reaktorának hálózati csatlakozását helyreállító munka.

Az oroszok őrizetbe vettek egy ukrán ügynököt

Az orosz FSZB azt állítja, hogy őrizetbe vett egy ukrán katonai hírszerző ügynököt Kurszkban. Az ügynök állítólag beismerte, hogy 2018-ban szervezték be.

Az oroszok az éjszaka folyamán 9 alkalommal lőtték le Dnyipropetrovszk területét

Valentyin Reznyicsenko, a helyi kormányzó szerint az orosz erők Grad és Uragan rakétavetőkkel lőtték a területet. A lövések Nikopol, Synelnykove és Kryvy Rih körzeteket vették célba. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Svájc áramhiányra készül

Svájc áramhiányra készül ezen a télen, mivel az orosz gázra és a francia atomenergiára támaszkodik. Az ország a nyári hónapokban a vízenergiára támaszkodik, de az év többi részében importra szorul. Mivel Oroszország csökkentette a gázszállításokat, svájc különösen sebezhetővé vált, mivel nincsenek saját gáztárolóI.A problémát súlyosbítja, hogy franciaország kénytelen volt leállítani atomreaktorai felének termelését, főként korróziós problémák miatt. A svájci kormány közölte, hogy időben felkészíti az országot az áramhiányra, a helyi villamosenergia-bizottság vezetője, Werner Luginbuhl több órás áramkimaradásokra figyelmeztetett.

A brit védelmi hírszerzés frissítése az ukrajnai helyzetről

Oroszország állítása, miszerint szándékosan lassítja ukrajnai katonai hadjáratának ütemét, a brit hírszerzés szerint szinte biztosan szándékos félretájékoztatás. A hét elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek azt mondta, hogy Oroszország lassítja hadjáratát, hogy csökkentse az áldozatok számát. Az is nagyon valószínű, hogy Sojgu és Vlagyimir Putyin orosz elnök legalább hat tábornokot elbocsátott, mert nem haladtak elég gyorsan előre – állítja a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentésében.

Németország nem támogatja Ukrajnát, ha az orosz területeket támad

Olaf Scholz kancellár kijelentette, hogy Németország nem fogja Ukrajnát fegyverekkel ellátni az orosz területre irányuló csapásokhoz. Németország ebben a kérdésben egyetért a szövetségesek álláspontjával.

Az oroszok még 140.000 katonát toboroznak az ukrán háború miatt

Vlagyimir Putyin rendeletet írt alá az orosz fegyveres erők létszámának 1,9 millióról 2,04 millióra történő növeléséről, mivel

az ukrajnai háború már a hetedik hónapjába lépett, és semmi jele annak, hogy enyhülne a konfliktus.

Zelenszkij azt állítja, a világ épphogy elkerülte az atomkatasztrófát

Volodimir Zelenszkij szerint a világ csak hajszál híján kerülte el az atomkatasztrófát, mivel az oroszok kezén lévő ukrajnai zaporozsjei atomerőművet ellátó utolsó rendszerszerű vezeték órákkal azután, hogy a lövések miatt elvágták, helyreállt. Az ukrán elnök szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ), az ENSZ nukleáris felügyeletének tisztviselőinek sürgősen be kell jutniuk a helyszínre. Zelenszkij csütörtökön az orosz hadsereg lövéseit tette felelőssé a közeli szénerőmű hamutárolóiban keletkezett tüzekért, amelyek miatt a reaktorkomplexum – Európa legnagyobb ilyen létesítményében – lekapcsolódott az elektromos hálózatról. Elmondta, hogy a tartalék dízelgenerátorok biztosították az áramellátást és az erőmű biztonságát.

Bombázások az ukrán atomerőmű közelében

A bombázások ideiglenesen leválasztották a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán hálózatról.

A bombázások okozta tüzek elvágták csütörtökön az erőműhöz vezető utolsó megmaradt távvezetéket, így az erőmű közel 40 éves működése óta először ideiglenesen lekapcsolódott az ukrán nemzeti hálózatról 

– közölte az ország atomenergetikai vállalata, az Energoatom.

Az USA tovább támogatja Ukrajnát

Az USA közel 3 milliárd dolláros biztonsági segélycsomagot tervez küldeni Ukrajnának.
A művelet saját kódnevet kap, és vezetését egy kinevezett amerikai tábornokra fogják bízni.

Az ukrán erők kommunikációs és logisztikai csomópontokat vettek célba

Az ukrán erők kommunikációs és logisztikai csomópontokat semmisítettek meg herszoni területen. A Déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy megöltek 20 orosz katonát, és megsemmisítettek két páncélozott járművet és a 98. gárdista légideszant hadosztály kommunikációs központját a herszoni Dudcsanyi területen.

Ukrajna az orosz lőszerraktárakat támadja

Ukrajna 7 orosz lőszerraktárt semmisített meg az elmúlt héten. Natalia Humeniuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője állítja, hogy az orosz lőszerraktárak Ukrajna ellentámadásainak fő prioritása, és a hét végéig több lőszerraktárat is célba fognak venni. Az ukrán erők Csornobajevkában, Blahodatnében és Sztaricsban lévő orosz lőszerraktárakra mértek csapást.

Több mint 17 ezer menekült érkezett csütörtökön

Magyarország területére 2022. augusztus 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7192 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10291 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 414 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

229 menekültet fogadtak a fővárosban csütörtökön

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 25-én 229 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Putyin elrendelte az orosz hadsereg növelését

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elrendelte, hogy 2023. január 1-jétől 137 ezerrel, 1 millió 150 628 ezerre növeljék meg az orosz fegyveres erők hivatásos katonai állományának létszámát. Az összlétszám 2 039 758 fő lehet.

Az amerikai és ukrán elnök az atomerőmű feletti ellenőrzés visszaadására szólította fel Oroszországot

Az ukrajnai Zaporozsje Atomerőmű feletti ellenőrzés visszaadására szólította fel Oroszországot az amerikai és ukrán elnök – közölte a Fehér Ház, miután Joe Biden és Volodimir Zelenszkij telefonon beszélt egymással. A sajtóközlemény szerint az Egyesült Államok elnöke egyben gratulált az ukrán államfőnek Ukrajna függetlenségi ünnepe alkalmából, és megerősítette országa további támogatását Ukrajna felé. Joe Biden a szerdán bejelentett nagyszabású katonai segély részleteiről is tájékoztatta az ukrán elnököt. Emellett tiszteletét fejezte ki az ukrán emberek függetlenség védelmében tett erőfeszítései miatt.

Ukrajnában szerdán emlékeztek meg az ország függetlenségének kivívásáról, az ország Szovjetuniótól való elszakadásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában