Tárgyalások

2022.03.07. 16:18

Szijjártó: Kínának fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában

Közösségi oldalán posztolt a külgazdasági és külügyminiszter.

Az előbb telefonon beszéltem Wang Yi kínai külügyminiszter kollégámmal, akivel áttekintettük az ukrajnai háború regionális biztonságra gyakorolt hatásait - írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

Hozzátette: Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, így fontos szerepe lehet a háború eszkalációjának megakadályozásában. 

Meg is köszöntem kollégámnak ezirányú eddigi erőfeszítéseiket és azt, hogy felajánlották egyfajta mediátori szerep betöltését - írta a miniszter. 

Hozzátette: elmondtam neki, hogy Magyarország szomszédos országként a mielőbbi békében érdekelt, s most legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy Magyarország ne sodródjon bele ebbe a háborúba. Ezért támogatunk minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely a béketeremtésre és az ahhoz vezető párbeszéd megindítására illetve folytatására irányul. 

Beszámoltam kollégámnak arról is, hogy a háború kitörése óta 170 ezren érkeztek Ukrajnából, mi a hazánkba érkező valamennyi menekültet ellátjuk, közben pedig segítséget nyújtunk harmadik országok állampolgárainak a hazatérésben. Jelenleg 200 olyan kínai állampolgár tartózkodik Magyarországon, akik Ukrajnából érkeztek és a hét folyamán utaznak haza Kínába - fogalmazott Szijjártó Péter. 
Kollégám köszönetet mondott az ő ellátásukért is - zárta posztját a külgazdasági és külügyminiszter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában